Uplace wint juridisch veldslagje bij Raad van State | RetailDetail

Uplace wint juridisch veldslagje bij Raad van State

Uplace wint juridisch veldslagje bij Raad van State

De auditeur bij de Raad van State adviseert om het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor het winkel- en entertainmentcomplex Uplace Machelen niet te schorsen. Als de rechter dat advies volgt, kan Uplace met de bouw starten. Intussen is de OpenVLD in verlegenheid gebracht door uitgelekt mailverkeer over datzelfde project.

Advies: "niet schorsen"

Het was projectontwikkelaar Iret Development die een verzoek tot schorsing van het GRUP had aangevraagd. Iret bezit een perceel grond van vijf hectare tegenover de plek waar Uplace moet komen (aan de andere kant van het viaduct) en ziet zijn eigen projecten gedwarsboomd door het GRUP, dat Uplace toelaat "alle mogelijkheden in die regio te absorberen".

 

Volgende week vrijdag pleiten de advocaten, maar zakenkrant De Tijd weet nu al dat de auditeur bij de Raad van State de rechters alvast adviseert om "niet te schorsen". De definitieve uitspraak wordt wel pas eind augustus of begin september verwacht. Mocht de Raad van State toch schorsen, dan zou de bouw niet kunnen starten en zou de afgeleverde bouwvergunning pas weer uitvoerbaar worden nadat de Vlaamse regering haar motivatie heeft bijgestuurd.

 

Het advies van de auditeur is alvast een opsteker voor Uplace, dat echter nog wolfijzers en schietgeweren op zijn pad vindt. Zo loopt er ook nog een verzoek tot nietigverklaring van datzelfde GRUP, gezamenlijk ingediend door ontwikkelaar Iret Development, Valck Group en de steden Leuven en Vilvoorde. Die uitspraak echter kan nog lang op zich laten wachten en hoeft Uplace niet te beletten om desgewenst met de bouwwerkzaamheden van start te gaan.

Open VLD "cheerleaders van Uplace"?

Inmiddels blijkt uit uitgelekt mailverkeer dat De Standaard kon inkijken, dat OpenVLD intern al minstens even verscheurd is over Uplace Machelen als de Vlaamse regering dat is/was. Vooral enkele krasse uithalen van de Mechelse burgemeester Somers over een interne partijnota - "Het is een politiek oliedomme nota, want ze vraagt dat wij applaudisseren omdat er geen nieuw winkelcentrum komt, maar een nieuwe kunstmatige stad. (...) Waarom moeten wij ons als enigen gedragen als de cheerleaders van Uplace?" - en de onderlinge verwijten over en weer bewijzen wat iedereen al langer weet: dit is een verduiveld gevoelig dossier.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitbreiding maakt van Westfield grootste winkelcentrum van Europa

22/03/2018

Het winkelcentrum Westfield in West-Londen mag zich het grootste van Europa noemen, nu het (met een half jaar voorsprong op de planning) een uitbreiding van liefst 68.748 m² in gebruik heeft genomen. 

Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse hebben in verschillende winkels van Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de failliete Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Gepland winkelcentrum in Wanze fel betwist

08/03/2018

Het 7.400 m² grote winkelcentrum dat een bouwpromotor wil optrekken in Wanze (bij Hoei) stoot op fel protest in de gemeente. De gemeente ontving al meer dan duizend klachten en er circuleren meerdere petities.

Flinke vertraging voor hoogtechnologisch magazijn Delhaize

01/03/2018

Het zwaar geautomatiseerde distributiecentrum dat Delhaize begin dit jaar in Ninove in gebruik zou nemen, is nog altijd niet operationeel. Meer nog: de opening is ten vroegste voor 2019, een vertraging die tot een miljoenenverlies lijdt.

Banimmo verkoopt Franse retailvastgoedtak

01/03/2018

De Belgische beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar Banimmo heeft zijn Franse dochter van de hand gedaan. Die was gespecialiseerd in de transformatie van retailvastgoed, maar wordt afgestoten om de schuldenput van het Zaventemse moederbedrijf te dempen.

Nieuw winkelcentrum in Heusden krijgt goedkeuring

26/02/2018

Het gemeentebestuur van Heusden-Zolder heeft de nodige vergunningen goedgekeurd voor een nieuw winkelcentrum op de hoek van de Koolmijnlaan. Het project is goed voor een investering van 11 miljoen euro en moet 35 voltijdse jobs opleveren

Back to top