Uplace wint juridisch veldslagje bij Raad van State

Uplace wint juridisch veldslagje bij Raad van State

De auditeur bij de Raad van State adviseert om het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor het winkel- en entertainmentcomplex Uplace Machelen niet te schorsen. Als de rechter dat advies volgt, kan Uplace met de bouw starten. Intussen is de OpenVLD in verlegenheid gebracht door uitgelekt mailverkeer over datzelfde project.

Advies: "niet schorsen"

Het was projectontwikkelaar Iret Development die een verzoek tot schorsing van het GRUP had aangevraagd. Iret bezit een perceel grond van vijf hectare tegenover de plek waar Uplace moet komen (aan de andere kant van het viaduct) en ziet zijn eigen projecten gedwarsboomd door het GRUP, dat Uplace toelaat "alle mogelijkheden in die regio te absorberen".

 

Volgende week vrijdag pleiten de advocaten, maar zakenkrant De Tijd weet nu al dat de auditeur bij de Raad van State de rechters alvast adviseert om "niet te schorsen". De definitieve uitspraak wordt wel pas eind augustus of begin september verwacht. Mocht de Raad van State toch schorsen, dan zou de bouw niet kunnen starten en zou de afgeleverde bouwvergunning pas weer uitvoerbaar worden nadat de Vlaamse regering haar motivatie heeft bijgestuurd.

 

Het advies van de auditeur is alvast een opsteker voor Uplace, dat echter nog wolfijzers en schietgeweren op zijn pad vindt. Zo loopt er ook nog een verzoek tot nietigverklaring van datzelfde GRUP, gezamenlijk ingediend door ontwikkelaar Iret Development, Valck Group en de steden Leuven en Vilvoorde. Die uitspraak echter kan nog lang op zich laten wachten en hoeft Uplace niet te beletten om desgewenst met de bouwwerkzaamheden van start te gaan.

Open VLD "cheerleaders van Uplace"?

Inmiddels blijkt uit uitgelekt mailverkeer dat De Standaard kon inkijken, dat OpenVLD intern al minstens even verscheurd is over Uplace Machelen als de Vlaamse regering dat is/was. Vooral enkele krasse uithalen van de Mechelse burgemeester Somers over een interne partijnota - "Het is een politiek oliedomme nota, want ze vraagt dat wij applaudisseren omdat er geen nieuw winkelcentrum komt, maar een nieuwe kunstmatige stad. (...) Waarom moeten wij ons als enigen gedragen als de cheerleaders van Uplace?" - en de onderlinge verwijten over en weer bewijzen wat iedereen al langer weet: dit is een verduiveld gevoelig dossier.

Tags: