De jobmarkt verandert, dat zien ze ook bij Ikea. Medewerkers willen het gevoel dat ze iets bijdragen, en ze willen weten waaraan. “We zouden als retailsector samen wat kunnen doen aan ons imagoprobleem”, denkt Anne-Clotilde Picot, Country People & Culture Manager van Ikea Belgium.
Toevlucht tot vluchtelingen en studenten
Het lijdt geen twijfel dat de arbeidsmarkt verandert. Ook bij Ikea woedt de ‘war for talent’: medewerkers vinden is een hele uitdaging. De restaurants, de logistiek en technische functies zijn de grootste pijnpunten op de Belgische markt. Anne-Clotilde Picot, Country People & Culture Manager voor Ikea Belgium, houdt de vinger aan de pols, maar voert (nog) geen radicale veranderingen door. Op het eerste HR & People Congress van RetailDetail op 13 oktober deelt ze haar strategie en learnings.
“Mensen verwachten vooral een totaalaanbod, en dat is net wat Ikea biedt. Ze willen een bedrijf met waarden en waar ze zich persoonlijk kunnen ontwikkelen, niet enkel loon en werk. Op die eerste twee punten leggen we dus extra de klemtoon. We laten mensen groeien in hun job; iemands capaciteit om te groeien en waarden zijn belangrijker dan ervaring.”
Om die boodschap over te brengen, moest Ikea wel op zoek naar nieuwe manieren om mensen te bereiken. Ook naar doelgroepen die anders misschien niet bij het bedrijf zouden terechtkomen, zoals via samenwerkingen met CPA-opleidingscentra in het Franstalige landsgedeelte en integratiestages voor erkende vluchtelingen. “Zij leren de taal en de Belgische arbeidsmarkt kennen, terwijl het voor ons ook een manier kan zijn om nieuw talent te rekruteren”, vertelt Picot. Op dit moment ontwikkelt de woonretailer nog samenwerkingen met scholen en lopen er pilootprojecten voor studentenstages.
Werken voor een betere wereld
“Er komen nog steeds kandidaten naar ons toe, maar je merkt dat wij ons ook meer zelf moeten profileren. Medewerkers verwachten dat hun werkgevers beter tonen hoe ze werken en wie ze zijn. Zo zien we dat medewerkers bijvoorbeeld steeds meer belang hechten aan duurzaamheid. Ons doel als bedrijf is nu tonen dat wie bij ons werkt echt impact heeft op de maatschappij en betrokken is bij de missie voor een betere wereld.”
Hoe Ikea zijn vele medewerkers kan betrekken? “Door ideeën te verzamelen en mensen zelf projecten te laten vormen. In elke winkel zijn er vrijwillige duurzaamheidsteams. En dat werkt ook naar de consument toe: een groot deel van de ecologische voetafdruk speelt zich thuis af, dus is er voor winkelmedewerkers ook een rol weggelegd om consumenten te vormen en sensibiliseren.”
Sinds enkele maanden is het mogelijk als Ikea-medewerker tijdens de werkuren een halve dag bij kansarme mensen aan huis te gaan via een sociale partnerorganisatie. Dat maakt deel uit van een project van Ikea rond het recht op een goede woning. “De hele planning raakt vlot ingevuld en mensen komen enthousiast terug. Het doorbreekt de sleur en geeft voldoening om te helpen”, ziet Picot. “Het is nog een andere manier om het engagement van het bedrijf te ervaren en leren kennen.”
De emotionele meerwaarde van de medewerker
Op dezelfde manier kan het beroep van winkelmedewerker weer aantrekkelijker worden gemaakt, denkt Anne-Clotilde Picot. “Nergens voel je duidelijker dat je een meerwaarde hebt en dat wat je doet iets bijdraagt als in het rechtstreekse contact met de klant. We moeten daarom de verkoopmedewerkers uitrusten zodat ze de klanten echt kunnen helpen, met technologie maar ook competenties en productkennis. We geven bijvoorbeeld opleidingen over hoe de klantdialoog te voeren.”
De functie van winkelmedewerker blijft zeker bestaan waar ze meerwaarde heeft, gelooft Picot. Vandaag kan veel zonder menselijke interactie, en dat is prima: wat in zelfservice kan, doen, vindt de HR-specialiste, maar laat medewerkers waar ze echt een meerwaarde zijn. Hun huis heeft een sterke emotionele waarde, dus zoeken klanten bij Ikea advies en geruststelling. “Menselijk contact is ook cruciaal als niet alles naar wens gaat, dus bij de klantenservice. Het komt er dan op aan de klant te begrijpen en daarop in te spelen, te personaliseren als het ware.”
Retail is een ultradynamisch en flexibel milieu, besluit Picot. “Jammer genoeg heeft onze sector een imagoprobleem. Niet altijd terecht, want er zijn enorm veel interessante jobs en ontwikkelingsmogelijkheden. We zouden daar als sector misschien samen aan kunnen werken.”
Wil je meewerken aan een mooie toekomst voor de retailjob en leren hoe je net als bedrijven zoals Ikea, Lidl, Coca-Cola en vele andere de ‘war for talent’ kan voeren?