“Zelfstandige kleinhandel steeds meer in de verdrukking” | RetailDetail

“Zelfstandige kleinhandel steeds meer in de verdrukking”

“Zelfstandige kleinhandel steeds meer in de verdrukking”

De startnota ‘Winkelen in Vlaanderen’ van de Vlaamse regering uit 2010 heeft het tij nog niet kunnen keren. De beenhouwer en de warme bakker om de hoek, het café op het pleintje en de krantenboer en de zelfstandige modewinkel in het stadscentrum verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld.

Bijna 30% meer faillissementen sinds 2008

Bestaande zaken houden er al dan niet gedwongen in groten getale mee op en nieuwe ondernemingen zijn schaars. “Als we er iets willen aan veranderen, moeten we een integraal beleid voeren met aandacht voor mobiliteit, openbare werken, huurbeleid, ruimtelijke ordening, aanpak van leegstand en stadsmarketing”, zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).


In de eerste acht maanden van 2013 werden in België 1043 faillissementen genoteerd in de sector van de zelfstandige kleinhandel. Dat zijn er bijna 29% meer dan in dezelfde periode van 2008. Bovenop werden 7824 ondernemingen vrijwillig stopgezet. Dat zijn er 59% meer dan de 4920 vijf jaar geleden, zegt het NSZ op basis van cijfers van B-Information (Euro DB).


Die al dan niet gedwongen stopzettingen konden niet worden opgevangen door nieuwkomers. In de eerste acht maanden van 2013 gingen in de sector slechts 1565 ondernemingen van start. Vijf jaar geleden was er nog een instroom met 2047.


“Beleid op maat van de kleinhandel dringend nodig”

“Ondanks mooie beloftes in haar startnota winkelen doet Vlaanderen weinig om die tendens om te keren”, reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. De kleine zelfstandige ondernemers worden steeds meer uit de markt geduwd door de grote baanwinkels langs de invalswegen en door shoppingcentra in de rand van de stad, onder meer omdat meer steden en gemeenten de auto vaker bannen uit de kern.


De nota van de Vlaamse overheid kondigde in 2010 nochtans beleidsinitiatieven aan om het evenwicht tussen de periferie en de stadskern te versterken. Daarnaast voorzag ze ook in maatregelen om de sector van de detailhandel en de lokale besturen die een detailhandelsbeleid willen voeren, te versterken. Maar voorlopig met weinig effecten, volgens het NSZ.


“Indien we binnenkort niet enkel en alleen eenheidsworst willen kopen, is beleid op maat van de kleinhandel dringend nodig”, aldus nog Mattheews.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

Fox & Cie opent 17e speelgoedwinkel in Doornik

21/06/2018

De Waalse speelgoedketen Fox & Cie heeft haar zeventiende vestiging geopend in het Doornikse winkelcentrum Les Bastions. "Welke crisis in de speelgoedmarkt?", vraagt de keten zich af.

Tom&Co heeft 100 Franse locaties op het oog

21/06/2018

De Belgische dierenspeciaalzaak Tom&Co zet zijn opmars verder op de Franse markt. Zopas opende de 25ste winkel in Nantes, volgens een nieuw concept. Dit jaar zullen er nog zeven vestigingen volgen bij onze zuiderburen.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Speelgoedketen La Grande Récré geeft België op

20/06/2018

De Franse retailer La Grande Récré ondervindt zware financiële problemen en wil zich concentreren op de thuismarkt. De Belgische tak legt volgende maandag de boeken neer: 16 winkels sluiten, 95 jobs gaan verloren.

Naar efficiënte en gelukkige retailmedewerkers

19/06/2018

In België worden de kosten van arbeidsongeschiktheid door burn-out geschat op 7,96 miljard euro. Retailers ontsnappen er niet aan. Ondernemers Fabian Jeanmart en Hendrik Deroo van Clarity Upgrades zien heil in nieuwe managementmodellen.