“Zelfstandige kleinhandel steeds meer in de verdrukking” | RetailDetail

“Zelfstandige kleinhandel steeds meer in de verdrukking”

“Zelfstandige kleinhandel steeds meer in de verdrukking”

De startnota ‘Winkelen in Vlaanderen’ van de Vlaamse regering uit 2010 heeft het tij nog niet kunnen keren. De beenhouwer en de warme bakker om de hoek, het café op het pleintje en de krantenboer en de zelfstandige modewinkel in het stadscentrum verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld.

Bijna 30% meer faillissementen sinds 2008

Bestaande zaken houden er al dan niet gedwongen in groten getale mee op en nieuwe ondernemingen zijn schaars. “Als we er iets willen aan veranderen, moeten we een integraal beleid voeren met aandacht voor mobiliteit, openbare werken, huurbeleid, ruimtelijke ordening, aanpak van leegstand en stadsmarketing”, zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).


In de eerste acht maanden van 2013 werden in België 1043 faillissementen genoteerd in de sector van de zelfstandige kleinhandel. Dat zijn er bijna 29% meer dan in dezelfde periode van 2008. Bovenop werden 7824 ondernemingen vrijwillig stopgezet. Dat zijn er 59% meer dan de 4920 vijf jaar geleden, zegt het NSZ op basis van cijfers van B-Information (Euro DB).


Die al dan niet gedwongen stopzettingen konden niet worden opgevangen door nieuwkomers. In de eerste acht maanden van 2013 gingen in de sector slechts 1565 ondernemingen van start. Vijf jaar geleden was er nog een instroom met 2047.


“Beleid op maat van de kleinhandel dringend nodig”

“Ondanks mooie beloftes in haar startnota winkelen doet Vlaanderen weinig om die tendens om te keren”, reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. De kleine zelfstandige ondernemers worden steeds meer uit de markt geduwd door de grote baanwinkels langs de invalswegen en door shoppingcentra in de rand van de stad, onder meer omdat meer steden en gemeenten de auto vaker bannen uit de kern.


De nota van de Vlaamse overheid kondigde in 2010 nochtans beleidsinitiatieven aan om het evenwicht tussen de periferie en de stadskern te versterken. Daarnaast voorzag ze ook in maatregelen om de sector van de detailhandel en de lokale besturen die een detailhandelsbeleid willen voeren, te versterken. Maar voorlopig met weinig effecten, volgens het NSZ.


“Indien we binnenkort niet enkel en alleen eenheidsworst willen kopen, is beleid op maat van de kleinhandel dringend nodig”, aldus nog Mattheews.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Omnichannel in retail: Hoe maak je de marketingafdeling echt omnichannel?

15/02/2018

De transitie naar een omnichannelorganisatie is cruciaal én dringend in de retailsector, ziet Peter Desmyttere, oprichter en CEO van Husky Marketing Planner: “In retail werken organisaties nog vaak in silo’s.” Hij geeft een concreet stappenplan op het Omnichannel Congress.

Amazon rekruteert 2.000 medewerkers in Frankrijk

15/02/2018

Het Franse filiaal van het Amerikaanse internetwarenhuis Amazon is op zoek naar 2.000 medewerkers om de sterke groei te kunnen bijbenen. Amazon.fr is niet alleen bij onze zuiderburen, maar ook in ons land de populairste webshop.

Gino Van Ossel: “Omnichannel kan wél rendabel zijn”

15/02/2018

Omnichannel is nog geen verworvenheid in retail: veel ketens blijven vasthangen aan hun fysieke winkelnetwerk en hebben niet de volledige klantreis in kaart. Toch zijn er ook inspirerende voorbeelden.

Prima jaar voor Decathlon dankzij sterke expansie

15/02/2018

In 2016 rondde Decathlon voor  het eerst de kaap van de 10 miljard euro omzet. Vorig jaar werd ook de grens van 11 miljard gesloopt, met dank aan een sterke internationale expansie.

Generatiewissel bij BIC op moeilijk moment

15/02/2018

Wissel aan de top bij Bic, de Franse specialist van wegwerpartikelen: huidig CEO Bruno Bich geeft de touwtjes in handen van zijn 39-jarige zoon Gonzalve. Die staat voor de moeilijke opdracht om de winstdaling een halt toe te roepen.

“Boycot selfscankassa’s” roepen Carrefour-vakbonden op

15/02/2018

Medewerkers van Carrefour hebben opgeroepen om selfscankassa’s te boycotten, uit protest tegen de geplande ontslagen bij de keten. Het blijft echter niet bij woorden: actievoerders hebben de selfscankassa’s in de hypermarkt in Bergen gesaboteerd.

Back to top