‘Statiegeld Alliantie’ krijgt steun uit onverwachte hoek

Middenveld wil statiegeld op blik en plastic flessen

Middenveld wil statiegeld op blik en plastic flessen
Shutterstock

Onder andere Test-Aankoop, Limburg.net en de "Boerinnenbond" KVLV scharen zich achter ‘Statiegeld Alliantie’, een Belgisch-Nederlandse campagne om statiegeld in te voeren op blikjes en plastic flessen: “Er is een duidelijk draagvlak hiervoor.”

Middenveld steunt de campagne

De druk om statiegeld te heffen op blikjes en plastic petflessen neemt toe, ook vanuit de samenleving: uit een enquete die Test-Aankoop uitvoerde bij 1150 Belgen bleek dat twee op de drie voorstander zijn, wat de consumentenorganisatie ertoe brengt zich ook te scharen achter ‘Statiegeld Alliantie’. Dat is een grensoverschrijdende samenwerking van negentien organisaties (vooral uit het middenveld) die ijvert voor statiegeld op blik en plastic flessen.

 

Ook afvalintercommunale Limburg.net en de KVLV steunen de campagne die er komt op initiatief van Recycling Netwerk, een Nederlandse milieuorganisatie die ook in ons land actief is in de strijd tegen zwerfvuil. Volgens de campagnevoerders zou het aandeel van wegwerpverpakkingen van drank met 90% dalen als er statiegeld op ingevoerd wordt.

 

Strijd op het scherp van de snee

De verpakkende industrie in ons land voelt zich echter door de actie geviseerd en wijst op het succes van de blauwe zak als recyclagesysteem. “Absurd”, noemt Fevia het statiegeldsysteem in een persbericht: “Met de blauwe zak beschikken we over een comfortabel systeem dat de Vlaming tijd en geld bespaart en ons nota bene Europees recyclagekampioen maakt.”

 

Gewestelijk milieuminister Joke Schauvliege staat niet weigerachtig tegenover statiegeld, maar geeft de industrie nog tijd tot 2018 om het probleem van zwerfvuil anders aan te pakken. Met zijn campagne wil de Alliantie nu al druk zetten op de politiek om nog in 2018, een verkiezingsjaar, statiegeld in te voeren op plastic- en blikverpakkingen. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Een mooiere en energiezuinigere winkel zonder investering

18/07/2018

(publireportage) Wilt u al uw winkelfilialen voorzien van LED-verlichting? Maar ziet u op tegen het gedoe, om van de forse investering nog maar te zwijgen? Maxeda kiest daarom voor Light as a Service voor hun Brico en Praxis winkels en bespaart tot wel 70% aan energie.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.