Nieuwe boekhoudregel maakt leningen voor retailers moeilijker | RetailDetail

Nieuwe boekhoudregel maakt leningen voor retailers moeilijker

Nieuwe boekhoudregel maakt leningen voor retailers moeilijker

Voor bedrijven die hun boekhouding rapporteren volgens de boekhoudregels van IFRS wordt het in de toekomst moeilijker om leningen te krijgen. Ze zullen geleasete voorwerpen immers moeten inschrijven als schuld en niet langer als kost.

Stijging schuld, daling solvabiliteit

De nieuwe regel is bekend gemaakt door de International Accounting Standards Board en houdt in dat alle leasecontracten als schuld moeten worden geboekt. Tot nu toe mochten bedrijven een deel van die contracten nog inbrengen als kost. Wereldwijd zouden beursgenoteerde bedrijven voor 3.000 miljard aan leasecontracten hebben, waarvan 85 procent buiten de balans wordt gehouden.


Vooral voor bedrijven met veel winkelvastgoed hebben de nieuwe regels grote gevolgen. Voor die bedrijven, vooral retailers, betekent de nieuwe regeling een stijging van de schuld en een daling van de solvabiliteit. Daardoor ontstaat er een ongunstige verhouding tussen schuld en bedrijfsresultaat, wat het moeilijker zal maken om nog leningen te krijgen. Banken kijken immers vooral naar de schuldratio om te bepalen of er al dan niet een lening kan worden afgesloten.


"In een wereld die volledig transparant en rationeel is, zouden de nieuwe leaseregels geen verschil mogen maken. Het is een kwestie van boekhouden. Economisch verandert er niets", zegt Jay Tahtah, partner bij PwC aan de Financiële Telegraaf. "Maar de wereld is niet rationeel. Daarom krijgen bedrijven toch een ander gesprek met hun bank."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ex-Delhaizebaas Denis Knoops hoofdaandeelhouder 1PopUpStore

24/05/2018

Er is nog leven na Delhaize. Denis Knoops, die vorig jaar als CEO de baan moest ruimen bij Delhaize België, is hoofdaandeelhouder geworden van 1PopUpStore, het bedrijf achter Chronostock, de specialist in het openen van tijdelijke winkels.

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.