Nieuwe boekhoudregel maakt leningen voor retailers moeilijker | RetailDetail

Nieuwe boekhoudregel maakt leningen voor retailers moeilijker

Nieuwe boekhoudregel maakt leningen voor retailers moeilijker

Voor bedrijven die hun boekhouding rapporteren volgens de boekhoudregels van IFRS wordt het in de toekomst moeilijker om leningen te krijgen. Ze zullen geleasete voorwerpen immers moeten inschrijven als schuld en niet langer als kost.

Stijging schuld, daling solvabiliteit

De nieuwe regel is bekend gemaakt door de International Accounting Standards Board en houdt in dat alle leasecontracten als schuld moeten worden geboekt. Tot nu toe mochten bedrijven een deel van die contracten nog inbrengen als kost. Wereldwijd zouden beursgenoteerde bedrijven voor 3.000 miljard aan leasecontracten hebben, waarvan 85 procent buiten de balans wordt gehouden.


Vooral voor bedrijven met veel winkelvastgoed hebben de nieuwe regels grote gevolgen. Voor die bedrijven, vooral retailers, betekent de nieuwe regeling een stijging van de schuld en een daling van de solvabiliteit. Daardoor ontstaat er een ongunstige verhouding tussen schuld en bedrijfsresultaat, wat het moeilijker zal maken om nog leningen te krijgen. Banken kijken immers vooral naar de schuldratio om te bepalen of er al dan niet een lening kan worden afgesloten.


"In een wereld die volledig transparant en rationeel is, zouden de nieuwe leaseregels geen verschil mogen maken. Het is een kwestie van boekhouden. Economisch verandert er niets", zegt Jay Tahtah, partner bij PwC aan de Financiële Telegraaf. "Maar de wereld is niet rationeel. Daarom krijgen bedrijven toch een ander gesprek met hun bank."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Omnichannel in retail: Hoe maak je de marketingafdeling echt omnichannel?

15/02/2018

De transitie naar een omnichannelorganisatie is cruciaal én dringend in de retailsector, ziet Peter Desmyttere, oprichter en CEO van Husky Marketing Planner: “In retail werken organisaties nog vaak in silo’s.” Hij geeft een concreet stappenplan op het Omnichannel Congress.

Amazon rekruteert 2.000 medewerkers in Frankrijk

15/02/2018

Het Franse filiaal van het Amerikaanse internetwarenhuis Amazon is op zoek naar 2.000 medewerkers om de sterke groei te kunnen bijbenen. Amazon.fr is niet alleen bij onze zuiderburen, maar ook in ons land de populairste webshop.

Gino Van Ossel: “Omnichannel kan wél rendabel zijn”

15/02/2018

Omnichannel is nog geen verworvenheid in retail: veel ketens blijven vasthangen aan hun fysieke winkelnetwerk en hebben niet de volledige klantreis in kaart. Toch zijn er ook inspirerende voorbeelden.

Prima jaar voor Decathlon dankzij sterke expansie

15/02/2018

In 2016 rondde Decathlon voor  het eerst de kaap van de 10 miljard euro omzet. Vorig jaar werd ook de grens van 11 miljard gesloopt, met dank aan een sterke internationale expansie.

Generatiewissel bij BIC op moeilijk moment

15/02/2018

Wissel aan de top bij Bic, de Franse specialist van wegwerpartikelen: huidig CEO Bruno Bich geeft de touwtjes in handen van zijn 39-jarige zoon Gonzalve. Die staat voor de moeilijke opdracht om de winstdaling een halt toe te roepen.

“Boycot selfscankassa’s” roepen Carrefour-vakbonden op

15/02/2018

Medewerkers van Carrefour hebben opgeroepen om selfscankassa’s te boycotten, uit protest tegen de geplande ontslagen bij de keten. Het blijft echter niet bij woorden: actievoerders hebben de selfscankassa’s in de hypermarkt in Bergen gesaboteerd.

Back to top