Nieuwe boekhoudregel maakt leningen voor retailers moeilijker

Nieuwe boekhoudregel maakt leningen voor retailers moeilijker

Voor bedrijven die hun boekhouding rapporteren volgens de boekhoudregels van IFRS wordt het in de toekomst moeilijker om leningen te krijgen. Ze zullen geleasete voorwerpen immers moeten inschrijven als schuld en niet langer als kost.

Stijging schuld, daling solvabiliteit

De nieuwe regel is bekend gemaakt door de International Accounting Standards Board en houdt in dat alle leasecontracten als schuld moeten worden geboekt. Tot nu toe mochten bedrijven een deel van die contracten nog inbrengen als kost. Wereldwijd zouden beursgenoteerde bedrijven voor 3.000 miljard aan leasecontracten hebben, waarvan 85 procent buiten de balans wordt gehouden.


Vooral voor bedrijven met veel winkelvastgoed hebben de nieuwe regels grote gevolgen. Voor die bedrijven, vooral retailers, betekent de nieuwe regeling een stijging van de schuld en een daling van de solvabiliteit. Daardoor ontstaat er een ongunstige verhouding tussen schuld en bedrijfsresultaat, wat het moeilijker zal maken om nog leningen te krijgen. Banken kijken immers vooral naar de schuldratio om te bepalen of er al dan niet een lening kan worden afgesloten.


"In een wereld die volledig transparant en rationeel is, zouden de nieuwe leaseregels geen verschil mogen maken. Het is een kwestie van boekhouden. Economisch verandert er niets", zegt Jay Tahtah, partner bij PwC aan de Financiële Telegraaf. "Maar de wereld is niet rationeel. Daarom krijgen bedrijven toch een ander gesprek met hun bank."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Beate Uhse vraagt faillissement aan

15/12/2017

Het Duitse eroticabedrijf Beate Uhse heeft het faillissement aangevraagd. Het bedrijf had al langer problemen om in een digitale wereld de omzet op peil te houden. De winkels blijven open. 

Deze retailers pakken uit met knappe kerstcommercials

15/12/2017

Heel wat internationale retailers pakken in de aanloop naar de eindejaarsfeesten uit met ambitieuze kerstcommercials. RetailDetail selecteerde twaalf opmerkelijke reclamespots. Laat u ook een traantje van ontroering?

Unizo wil geen verbod op plastic zakjes

15/12/2017

In tegenstelling tot Vlaams minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege, is Unizo een verbod op plastic zakjes in de retail niet genegen. De organisatie pleit voor een systeem waarbij de klant moet betalen voor elk zakje.

Gent lanceert visienota voor handelsvestigingsbeleid

14/12/2017

Gent is naar eigen zeggen de eerste centrumstad (die in navolging van het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid van het Vlaams Parlement) een eigen visienota heeft opgesteld voor de toekomst van handelsvestigingen in de stad.

Alweer 10% meer online uitgaven in ons land

14/12/2017

Alle Belgen samen spendeerden de voorbije drie kwartalen liefst 7,35 miljard euro online, 10% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. De voorspelde kaap van tien miljard euro bestedingen is volgens GfK dan ook nog steeds haalbaar.

Lees het nieuwe RetailDetail Magazine online

13/12/2017

Ja, er staat bekend volk op de cover van de decembereditie van RetailDetail Magazine, naar aanleiding van onze boeklancering. Maar blader vooral verder, want dit nummer staat ook boordevol boeiende interviews met grote namen uit de retailwereld.  

Back to top