Nieuwe boekhoudregel maakt leningen voor retailers moeilijker

Nieuwe boekhoudregel maakt leningen voor retailers moeilijker

Voor bedrijven die hun boekhouding rapporteren volgens de boekhoudregels van IFRS wordt het in de toekomst moeilijker om leningen te krijgen. Ze zullen geleasete voorwerpen immers moeten inschrijven als schuld en niet langer als kost.

Stijging schuld, daling solvabiliteit

De nieuwe regel is bekend gemaakt door de International Accounting Standards Board en houdt in dat alle leasecontracten als schuld moeten worden geboekt. Tot nu toe mochten bedrijven een deel van die contracten nog inbrengen als kost. Wereldwijd zouden beursgenoteerde bedrijven voor 3.000 miljard aan leasecontracten hebben, waarvan 85 procent buiten de balans wordt gehouden.


Vooral voor bedrijven met veel winkelvastgoed hebben de nieuwe regels grote gevolgen. Voor die bedrijven, vooral retailers, betekent de nieuwe regeling een stijging van de schuld en een daling van de solvabiliteit. Daardoor ontstaat er een ongunstige verhouding tussen schuld en bedrijfsresultaat, wat het moeilijker zal maken om nog leningen te krijgen. Banken kijken immers vooral naar de schuldratio om te bepalen of er al dan niet een lening kan worden afgesloten.


"In een wereld die volledig transparant en rationeel is, zouden de nieuwe leaseregels geen verschil mogen maken. Het is een kwestie van boekhouden. Economisch verandert er niets", zegt Jay Tahtah, partner bij PwC aan de Financiële Telegraaf. "Maar de wereld is niet rationeel. Daarom krijgen bedrijven toch een ander gesprek met hun bank."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


CEO Hudson’s Bay treedt volgende maand af

23/10/2017

Op 1 november treedt Jerry Storch af als CEO van de Canadese warenhuisgroep Hudson’s Bay. De zoektocht naar een nieuwe CEO is al begonnen; uitvoerend voorzitter Richard Baker wordt even CEO ad interim.

Colruyt Group opent 3 winkels op 1 plek

23/10/2017

De Colruyt Group opent in Mol binnenkort een vestiging van Bio-Planet, Dreamland en Dreambaby op één locatie. Het heeft daarvoor een volledig nieuw pand neergepoot op de voormalige locatie van Center Shop.

Meer dan helft Amerikaanse huishoudens in de ban van Amazon

21/10/2017

Liefst 90 miljoen Amerikanen zijn lid van Amazon Prime, het getrouwheidsprogramma van Amazon, op een totaal van 126 miljoen geschatte huishoudens in de VS. Amazon heeft zijn thuismarkt dus stevig in de greep. Wat kunnen we daar in Europa van leren?

Zooplus groeit met vijfde in derde kwartaal

20/10/2017

In het derde kwartaal van 2017 is de omzet van huisdierenwebshop Zooplus met 22% gegroeid naar 277 miljoen euro. Daarmee zet het bedrijf de groei van de eerste kwartalen verder.

"Kringwinkels hebben nood aan meer werknemers"

20/10/2017

Morgen is het de Dag van de Kringwinkel en die wordt door De Kringwinkels aangegrepen om er op te wijzen dat er dringend extra werknemers moeten worden aangenomen, om zo de OVAM-doelen te halen.

Regering past akkoord nachtwerk e-commerce aan

20/10/2017

De regering gaat de regeling die het eerder sloot rond nachtwerk in e-commerce aanpassen. Daardoor wordt nachtwerk vanaf 20u al mogelijk van zodra er een akkoord is met slechts één vakbond.

Back to top