Absoluut laagterecord voor Europese autoverkoop | RetailDetail

Absoluut laagterecord voor Europese autoverkoop

Absoluut laagterecord voor Europese autoverkoop

Nooit eerder werden er tijdens de eerste acht maanden van een jaar zo weinig auto's verkocht in Europa als in 2013. Met 7.842.000 registraties boekt de autoverkoop een absoluut laagterecord sinds de start van de statistieken in 1990, zo meldt de Europese automobielfederatie Acea.

Augustus alweer in het rood

Heel eventjes leek het erop dat de Europese autoverkoop het ergste achter de rug had: in juli werden er namelijk 5% meer nieuwe auto's ingeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bovendien ging enkel Italië er toen op achteruit.

 

Maar het bleek maar een korte opflakkering: in augustus 2013 lag de verkoop in heel Europa alweer 5% lager. Slechts een handvol landen, met Roemenië (+25,5%) op kop, kon een stijging optekenen. België sloot af op -4,6%, zo meldde Febiac eerder al, terwijl Nederland een van de grootste dalers was met -13,3%.

 

Over heel 2013 gaan zo goed als alle grote markten in de min: Spanje (-3,6%), Duitsland (-6,6%), Frankrijk (-9,8%). Enkel de Britten lijken nog auto's te kopen: +10,4% in vergelijking met de periode januari-augustus 2012. Ons land houdt nog een magere +0,4% over, in Nederland is de autoverkoop met zomaar even -31,6% in elkaar gezakt.

 

Seat, Dacia en... Mercedes

Ook merk per merk gezien zijn er nauwelijks plusjes. Binnen de VW-groep gaat enkel Seat er nog op vooruit in 2013 (+9,7%). Een andere sterke stijger is Dacia (+18,7%), al slaagt het budgetmerk van Renault er niet in om de hele groep boven water te houden.

 

Van de premiummerken pakken enkel Mercedes (+5,6%) en Jaguar (+18,6%) nog uit met groeicijfers. Voeg daar nog Land Rover (+8%), Mazda (+8,3%), Honda (+1,3%) en Kia ( +0,5%) bij... en we hebben – helaas – alle plussen gehad.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.