Absoluut laagterecord voor Europese autoverkoop

Absoluut laagterecord voor Europese autoverkoop

Nooit eerder werden er tijdens de eerste acht maanden van een jaar zo weinig auto's verkocht in Europa als in 2013. Met 7.842.000 registraties boekt de autoverkoop een absoluut laagterecord sinds de start van de statistieken in 1990, zo meldt de Europese automobielfederatie Acea.

Augustus alweer in het rood

Heel eventjes leek het erop dat de Europese autoverkoop het ergste achter de rug had: in juli werden er namelijk 5% meer nieuwe auto's ingeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bovendien ging enkel Italië er toen op achteruit.

 

Maar het bleek maar een korte opflakkering: in augustus 2013 lag de verkoop in heel Europa alweer 5% lager. Slechts een handvol landen, met Roemenië (+25,5%) op kop, kon een stijging optekenen. België sloot af op -4,6%, zo meldde Febiac eerder al, terwijl Nederland een van de grootste dalers was met -13,3%.

 

Over heel 2013 gaan zo goed als alle grote markten in de min: Spanje (-3,6%), Duitsland (-6,6%), Frankrijk (-9,8%). Enkel de Britten lijken nog auto's te kopen: +10,4% in vergelijking met de periode januari-augustus 2012. Ons land houdt nog een magere +0,4% over, in Nederland is de autoverkoop met zomaar even -31,6% in elkaar gezakt.

 

Seat, Dacia en... Mercedes

Ook merk per merk gezien zijn er nauwelijks plusjes. Binnen de VW-groep gaat enkel Seat er nog op vooruit in 2013 (+9,7%). Een andere sterke stijger is Dacia (+18,7%), al slaagt het budgetmerk van Renault er niet in om de hele groep boven water te houden.

 

Van de premiummerken pakken enkel Mercedes (+5,6%) en Jaguar (+18,6%) nog uit met groeicijfers. Voeg daar nog Land Rover (+8%), Mazda (+8,3%), Honda (+1,3%) en Kia ( +0,5%) bij... en we hebben – helaas – alle plussen gehad.

Tags: