Autosalon zorgt ook voor rush op sites autozoekertjes | RetailDetail

Autosalon zorgt ook voor rush op sites autozoekertjes

Autosalon zorgt ook voor rush op sites autozoekertjes

Wie dacht dat het Autosalon enkel de verkoop van nieuwe auto's een boost geeft, vergist zich. Ook de tweedehandsmarkt profiteert van het salon, zo melden zoekertjessites 2dehands.be en Kapaza.

"Kijken op salon, kopen op tweedehandsmarkt"

"Het lijkt misschien tegenstrijdig of zelfs ironisch, maar blijkbaar doet de Belg op het Autosalon inspiratie op, om zijn wagen vervolgens tweedehands te kopen. Het is een trend die elk jaar sterker wordt", zegt Claire Selis, Head of Marketing bij zoekertjessite Kapaza. "De periode van het Autosalon staat voor ons gelijk met een sterke stijging van het verkeer op onze site en van de advertenties en zoekopdrachten voor tweedehandsvoertuigen."

 

De cijfers die Kapaza.be naar voren schuift, ogen indrukwekkend: tot 16% meer bezoeken voor de categorie Auto's en tot 15% meer geplaatste advertenties tijdens de periode van het Autosalon.

 

Tweedehands in de lift

Ook bij concurrent 2dehands.be, naar eigen zeggen "de grootste zoekertjessite wat betreft aantal bekeken pagina's en aantal bezoeken", merken ze die trend: "De auto- en motorrubriek van de website wordt maandelijks meer dan vijf miljoen keer bezocht", zegt woordvoerster Petra Baeck. "Dat is bijna twee keer zoveel als andere Belgische websites die auto's te koop aanbieden."

 

Die 'rush' op tweedehandse auto's in de maanden januari en februari wordt trouwens bevestigd door de cijfers van de DIV (Directie Inschrijvingen Voertuigen). Waar het aantal inschrijvingen van nieuwe voertuigen in januari 2014 één procent lager lag dan in januari 2013, steeg dit cijfer voor tweedehandsauto's die maand met 17% en in februari 2014 zelfs met 20%. Overigens werden vorig jaar in ons land 35% meer tweedehandsauto's ingeschreven dan nieuwe.

 

Kwart tussen 5.000 en 10.000 euro

Op 2dehands.be (en zijn Franstalige tegenhanger 2ememain.be) staan momenteel zo'n 80.000 autozoekertjes, bij Kapaza zijn dat er circa 50.000. Volgens Petra Baeck van 2dehands.be verandert een kwart van de occasiewagens (23%) in ons land van eigenaar voor een bedrag tussen de 5.000 en de 10.000 euro, gevolgd door de prijsvork 2.000 à 5.000 euro (17% van de transacties).

 

De populairste modellen in 2014 waren de Volkswagen Golf, de BMW 3-reeks, de BMW 5-reeks, de Audi A4 en de Mercedes-Benz C-klasse. "Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz en Audi de meest gebruikte zoektermen zijn", zegt Claire Selis van Kapaza. Ook bij 2dehands.be staan Volkswagen, BMW en Mercedes in het lijstje van de meest gezochte merken, samen met Opel en Peugeot.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.