"Elektrische fietsen (bijna) nooit in orde" | RetailDetail

"Elektrische fietsen (bijna) nooit in orde"

"Elektrische fietsen (bijna) nooit in orde"

De FOD Economie gaat een uitgebreid technisch onderzoek voeren naar de snelheid van elektrische fietsen. Bij een eerste administratief onderzoek bleek geen enkele fiets in orde.

"Veel modellen te snel"

"Een eerste, administratief onderzoek naar elektrische fietsen – waarbij geen enkele fiets in orde bleek – doet vermoeden dat veel modellen te snel gaan, met alle gevaren van dien", zo zegt Chantal De Pauw, woordvoerder van de FOD Economie.

 

"Geen enkele gecontroleerde fiets bleek in orde met alle administratieve verplichtingen", aldus De Pauw. De producenten van de fietsen hebben een waarschuwing gekregen en moeten binnen de kortste keren hun fietsen in overeenstemming brengen met de wetgeving.

 

Er komt nu bovendien ook een technisch onderzoek, "want onze inspecteurs hebben sterke vermoedens dat veel elektrische fietsen te snel rijden".

 

Niet sneller dan 25 km per uur

Elektrische fietsen mogen in ons land niet sneller dan 25 km per uur. "Gaan ze toch sneller, dan zijn het eigenlijk brommers en moet je als bestuurder een verzekering hebben, een helm dragen en een nummerplaat hebben", zegt Daniel Labours van Federvelo in Het Nieuwsblad.

 

Het onderzoek van de FOD Economie kwam er naar aanleiding van een zware woningbrand in Kapellen bij Antwerpen, die mogelijk veroorzaakt was door de batterij van een elektrische fiets. Tegelijk was ook de fietsbranche vragende partij, omdat er almaar meer goedkope elektrische fietsen van bedenkelijke kwaliteit op de Belgische markt opdoken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.