"Elektrische fietsen (bijna) nooit in orde"

"Elektrische fietsen (bijna) nooit in orde"

De FOD Economie gaat een uitgebreid technisch onderzoek voeren naar de snelheid van elektrische fietsen. Bij een eerste administratief onderzoek bleek geen enkele fiets in orde.

"Veel modellen te snel"

"Een eerste, administratief onderzoek naar elektrische fietsen – waarbij geen enkele fiets in orde bleek – doet vermoeden dat veel modellen te snel gaan, met alle gevaren van dien", zo zegt Chantal De Pauw, woordvoerder van de FOD Economie.

 

"Geen enkele gecontroleerde fiets bleek in orde met alle administratieve verplichtingen", aldus De Pauw. De producenten van de fietsen hebben een waarschuwing gekregen en moeten binnen de kortste keren hun fietsen in overeenstemming brengen met de wetgeving.

 

Er komt nu bovendien ook een technisch onderzoek, "want onze inspecteurs hebben sterke vermoedens dat veel elektrische fietsen te snel rijden".

 

Niet sneller dan 25 km per uur

Elektrische fietsen mogen in ons land niet sneller dan 25 km per uur. "Gaan ze toch sneller, dan zijn het eigenlijk brommers en moet je als bestuurder een verzekering hebben, een helm dragen en een nummerplaat hebben", zegt Daniel Labours van Federvelo in Het Nieuwsblad.

 

Het onderzoek van de FOD Economie kwam er naar aanleiding van een zware woningbrand in Kapellen bij Antwerpen, die mogelijk veroorzaakt was door de batterij van een elektrische fiets. Tegelijk was ook de fietsbranche vragende partij, omdat er almaar meer goedkope elektrische fietsen van bedenkelijke kwaliteit op de Belgische markt opdoken.

Tags: