Fietsenproducent Minerva is failliet

Fietsenproducent Minerva is failliet

De Belgische fietsenfabrikant Minerva is door de rechtbank failliet verklaard. Het bedrijf laat een schuld van meer dan drie miljoen euro na. Vijftien mensen verliezen door het faillissement mogelijk hun baan.

Teloorgang na overname

Minerva werd in 1933 opgericht en is sindsdien vooral in Limburg uitgegroeid tot een begrip. De fabriek van de fietsenmaker bevindt zich momenteel nog steeds in het Limburgse Beringen, ook al werd het bedrijf in 2009 door de oprichtersfamilie Bruyninx verkocht aan de Oost-Vlaamse ondernemer Peter Bruggeman.

 

Bruggeman had grootse plannen met het merk, dat hij een facelift wilde geven. In 2012 werd er onder andere verhuisd naar een nieuw logistiek centrum in Beringen, maar toen was het bedrijf al in financiële moeilijkheden geraakt. In 2011 was er voor de eerste keer sprake van verlies na een tegenvallende verkoop.

 

Door de slechte zomers in 2013 en 2014 viel de verkoop in de jaren erna ook nog eens bijzonder tegen, maar de steeds grotere concurrentie in binnen- en buitenland woog eveneens op Minerva. "Minerva is niet genoeg met de tijd meegegaan. Het is altijd een gewone fiets gebleven. In die markt van de gewone fiets zijn de marges erg krap", verklaarde Roger Bax, een fietsenverkoper uit Hamont-Achel, in Het Belang van Limburg.

 

De rechtbank heeft na het faillissement twee curatoren aangesteld die op zoek moeten gaan naar een mogelijke overnemer. Een dag na het faillissement waren er volgens de curatoren al verschillende geïnteresseerden, al was de interesse nog niet concreet.

Tags: