Fietsenproducent Minerva is failliet | RetailDetail

Fietsenproducent Minerva is failliet

Fietsenproducent Minerva is failliet

De Belgische fietsenfabrikant Minerva is door de rechtbank failliet verklaard. Het bedrijf laat een schuld van meer dan drie miljoen euro na. Vijftien mensen verliezen door het faillissement mogelijk hun baan.

Teloorgang na overname

Minerva werd in 1933 opgericht en is sindsdien vooral in Limburg uitgegroeid tot een begrip. De fabriek van de fietsenmaker bevindt zich momenteel nog steeds in het Limburgse Beringen, ook al werd het bedrijf in 2009 door de oprichtersfamilie Bruyninx verkocht aan de Oost-Vlaamse ondernemer Peter Bruggeman.

 

Bruggeman had grootse plannen met het merk, dat hij een facelift wilde geven. In 2012 werd er onder andere verhuisd naar een nieuw logistiek centrum in Beringen, maar toen was het bedrijf al in financiële moeilijkheden geraakt. In 2011 was er voor de eerste keer sprake van verlies na een tegenvallende verkoop.

 

Door de slechte zomers in 2013 en 2014 viel de verkoop in de jaren erna ook nog eens bijzonder tegen, maar de steeds grotere concurrentie in binnen- en buitenland woog eveneens op Minerva. "Minerva is niet genoeg met de tijd meegegaan. Het is altijd een gewone fiets gebleven. In die markt van de gewone fiets zijn de marges erg krap", verklaarde Roger Bax, een fietsenverkoper uit Hamont-Achel, in Het Belang van Limburg.

 

De rechtbank heeft na het faillissement twee curatoren aangesteld die op zoek moeten gaan naar een mogelijke overnemer. Een dag na het faillissement waren er volgens de curatoren al verschillende geïnteresseerden, al was de interesse nog niet concreet.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.