Mogelijke accijnsverhoging “enorme opsteker” voor Nederlandse pomphouders

Mogelijke accijnsverhoging “enorme opsteker” voor Nederlandse pomphouders

Als de onderhandelaars over een nieuwe regering het eens worden, zou onze dieselprijsopnieuw boven die in Nederland uitstijgen. Goed nieuws voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek, die nu zwaar lijden onder het 'brandstoftoerisme' richting België.

10 cent duurder dan in Nederland?

Een van de maatregelen die op tafel ligt bij de aanslepende regeringsonderhandelingen, is een accijnsverhoging op diesel om het verschil in prijs tussen benzine en diesel weg te werken. De onderhandelaars willen de prijs met 20 cent per liter verhogen, waardoor de Belgische diesel ongeveer 1,60 euro per liter moet gaan kosten, tegen ongeveer 1,50 euro per liter in Nederland.

 

Die prijsstijging in België zou meteen een einde maken aan het brandstoftoerisme van de voorbije maanden, zo hopen de pomphouders in Nederland. "Goed nieuws voor onze leden", zegt directeur Erik de Vries van pomphoudersorganisatie NOVE. "Sommige tankstations in de grensstreek zijn een kwart van hun afzet kwijt."

 

Ook belangenvereniging BETA spreekt van een "onverwachte meevaller" die "meer is dan een druppel op de gloeiende plaat": "Al zou het maar om een paar centen gaan. De laatste keer werd de accijns hier met vijf cent verhoogd, dat zorgde al voor een grote uitloop van klanten over de grens. Een kleine verhoging van de prijs in België zou dat al recht kunnen trekken", aldus woordvoerder Edsko Schuitema.

 

Eind juli becijferde statistiekbureau CBS dat de accijnsverhoging in Nederland geleid had tot een fikse verkoopdaling van brandstoffen. Was in februari nog sprake van een afzetdaling van 18 miljoen liter diesel, in mei was dit al opgelopen naar 50 miljoen liter. De benzineverkoop in Nederland kende in februari een achteruitgang met 7 miljoen liter, oplopend tot 27 miljoen liter in mei. "De cijfers van het CBS betreffen de verkopen in het hele land, niet uitsluitend de afzet in de grensstreek. Daar is de situatie nog veel extremer, met verliezen tot wel 70 of 80%", aldus nog de brancheorganisaties.

Tags: