Mogelijke accijnsverhoging “enorme opsteker” voor Nederlandse pomphouders | RetailDetail

Mogelijke accijnsverhoging “enorme opsteker” voor Nederlandse pomphouders

Mogelijke accijnsverhoging “enorme opsteker” voor Nederlandse pomphouders

Als de onderhandelaars over een nieuwe regering het eens worden, zou onze dieselprijsopnieuw boven die in Nederland uitstijgen. Goed nieuws voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek, die nu zwaar lijden onder het 'brandstoftoerisme' richting België.

10 cent duurder dan in Nederland?

Een van de maatregelen die op tafel ligt bij de aanslepende regeringsonderhandelingen, is een accijnsverhoging op diesel om het verschil in prijs tussen benzine en diesel weg te werken. De onderhandelaars willen de prijs met 20 cent per liter verhogen, waardoor de Belgische diesel ongeveer 1,60 euro per liter moet gaan kosten, tegen ongeveer 1,50 euro per liter in Nederland.

 

Die prijsstijging in België zou meteen een einde maken aan het brandstoftoerisme van de voorbije maanden, zo hopen de pomphouders in Nederland. "Goed nieuws voor onze leden", zegt directeur Erik de Vries van pomphoudersorganisatie NOVE. "Sommige tankstations in de grensstreek zijn een kwart van hun afzet kwijt."

 

Ook belangenvereniging BETA spreekt van een "onverwachte meevaller" die "meer is dan een druppel op de gloeiende plaat": "Al zou het maar om een paar centen gaan. De laatste keer werd de accijns hier met vijf cent verhoogd, dat zorgde al voor een grote uitloop van klanten over de grens. Een kleine verhoging van de prijs in België zou dat al recht kunnen trekken", aldus woordvoerder Edsko Schuitema.

 

Eind juli becijferde statistiekbureau CBS dat de accijnsverhoging in Nederland geleid had tot een fikse verkoopdaling van brandstoffen. Was in februari nog sprake van een afzetdaling van 18 miljoen liter diesel, in mei was dit al opgelopen naar 50 miljoen liter. De benzineverkoop in Nederland kende in februari een achteruitgang met 7 miljoen liter, oplopend tot 27 miljoen liter in mei. "De cijfers van het CBS betreffen de verkopen in het hele land, niet uitsluitend de afzet in de grensstreek. Daar is de situatie nog veel extremer, met verliezen tot wel 70 of 80%", aldus nog de brancheorganisaties.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.

Volvo bant vanaf 2019 klassieke motoren

05/07/2017

Het Zweedse automerk Volvo gaat vanaf 2019 enkel nog maar modellen op de markt brengen die een hybride of volledig elektrische motor hebben. De traditionele modellen zullen volledig verdwijnen.