Moorkens neemt belang in Franse Groupe Bernard | RetailDetail

Moorkens neemt belang in Franse Groupe Bernard

Moorkens neemt belang in Franse Groupe Bernard
Moorkens Distribution, deel van de holding Alcopa, breidt zijn activiteiten uit naar de Franse automarkt. De Antwerpse familiale holding heeft een participatie van 34% genomen in Groupe Bernard en legt daar nog eens 16 miljoen euro aan vers kapitaal bovenop. Moorkens ziet in eigen land nog amper groeimogelijkheden en lonkt dan ook naar het buitenland.

61.300 voertuigen

Groupe Bernard is de grootste Franse distributeur van vrachtwagens en de op één na grootste concessiehouder van personenwagens van de merken Renault, Dacia, Peugeot, Citroën, Nissan, Infiniti, Mercedes-Benz en Smart. Groupe Bernard verkocht vorig jaar 61.300 voertuigen - goed voor een omzet van 980 miljoen euro - en telt 2.430 medewerkers. Het familiebedrijf is actief in de regio's Rhône-Alpes, Bourgogne en Franche-Comté.

 

CEO Jean-Patrice Bernard hoopt naar eigen zeggen met de alliantie aan een bredere Europese strategie te kunnen werken, onder meer richting Zwitserland en Duitsland. De groep is zelf al 15 jaar actief in Polen met vrachtwagendochter Bernard Trucks en heeft sinds november vorig jaar ook een filiaal van Renault Trucks in Boekarest.

 

Groeien in België 'moeilijk'

Moorkens, vooral actief op de as Antwerpen-Brussel en in de streek rond Hasselt, heeft stilaan zijn plafond bereikt in ons land. De familiale groep kocht zich onder meer al in bij andere autobedrijven zoals GMAN en Rietje uit Antwerpen en Bruyninx uit Hasselt. Eerder nam de groep ook de concessies van het failliete Kroymans over. Alles samen telt Moorkens intussen zowat 30 vestigingen en verkoopt het zo goed als alle grote merken.

 

"Verder groeien in België is moeilijk", bevestigt Benoît Dejean, financieel directeur van Moorkens, aan zakenkrant De Tijd. "We staan nu sterk in Antwerpen en andere stedelijke gebieden en willen niet de stap zetten naar een netwerk van kleine concessies in landelijke regio’s. We hebben liever grote geconcentreerde platformen die we makkelijk kunnen beheren en waar schaalvoordelen zijn."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.