Tanktoerisme naar Luxemburg kan weer op gang komen | RetailDetail

Tanktoerisme naar Luxemburg kan weer op gang komen

Tanktoerisme naar Luxemburg kan weer op gang komen

Dieselrijders zullen de komende jaren steeds vaker een ommetje maken om te tanken in Luxemburg. Door de hogere accijnzen in België wordt dat meer en meer de moeite waard, zegt de mobiliteitsorganisatie VAB.

Belgische accijnzen gaan de hoogte in

Vandaag bespaart een Belgische dieselrijder al 11,30 euro als hij 50 liter tankt in Luxemburg, maar tegen 2018 zal het prijsverschil nog stijgen tot 18,30 euro. Die oplopende verschillen zijn het gevolg van een beslissing van de regering-Michel. De regering verhoogt de accijnzen op diesel om een deel van de taxshift te financieren. In 2016 en 2017 stijgen ze met 4 cent per liter en het jaar nadien komt daar nog eens 3 cent bij.

 

Alleen in Italië en Nederland zal diesel dan nog duurder zijn. In landen als Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland zal voor een liter dus minder betaald moeten worden.

 

300 miljoen euro extra opbrengst voor Schatkist

Voor benzine geldt dit niet. Voor deze brandstof verlaagt de regering-Michel de accijnzen tegen 2018 met 8 cent per liter. Ze motiveert dit door te verwijzen naar het minder vervuilende karakter van benzine tegenover diesel. Dieselmotoren zijn weliswaar zuiniger dan benzinemotoren, maar ze stoten wel stikstofoxides (NOx) en fijne roetdeeltjes uit.

 

De maatregel om diesel extra te belasten, moet tegen 2018 300 miljoen euro opbrengen. Al kan de maatregel de particuliere dieselrijder, toch als die geen 20.000 kilometer per jaar rijdt, er ook wel voor doen opteren om een benzinewagen te kiezen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.