Volkswagen populairste automerk van de Belgen | RetailDetail

Volkswagen populairste automerk van de Belgen

Volkswagen populairste automerk van de Belgen

Met 61.904 nieuw ingeschreven wagens in 2011 - goed voor een marktaandeel van 10,82% - heeft Volkswagen zich gekroond tot populairste automerk van de Belgen. Het springt daarmee over Renault, dat 61.470 nieuwe wagens aan de man bracht en uitkomt op een marktaandeel van 10,74%.

572.211 nieuwe wagens ingeschreven

U kon het hier al lezen op basis van voorlopige cijfers: 2011 was een absoluut recordjaar voor de Belgische autoverkopers. De definitieve cijfers zijn nu bekendgemaakt door automobielorganisatie Febiac, en die ogen ronduit indrukwekkend: er werden vorig jaar liefst 572.211 nieuwe wagens ingeschreven in ons land, een stijging met 4,5% tegenover een jaar geleden, dat toen ook al een record brak.

 

Volkswagen en Renault zijn veruit de twee populairste merken, met elk een marktaandeel van boven de 10%. Vooral de prestatie van VW springt in het oog: een stijging met liefst 15,68%. De nummers 3 en 4, Peugeot en Citroën (allebei uit de PSA-stal), gingen er stevig op achteruit en halen nog slechts een marktaandeel van 8,51% en 7,97%. Opel sluit de top-5 af met 42.852 verkochte wagens, een stijging met 5,27% en goed voor een marktaandeel van 7,49%.

Schrik voor een terugval

Het verdwijnen van de federale korting heeft duidelijk voor een eindejaarsrush van jewelste gezorgd in de showrooms. Alleen al in de maand december werden er dit jaar 48.763 nieuwe personenauto's ingeschreven, liefst 66,8% meer dan de 29.243 inschrijvingen vorig jaar.

 

"Het verdwijnen van de federale korting op factuur voor auto's met een lage CO2-uitstoot heeft een duidelijk, maar vermoedelijk kortstondig effect op de markt. Een aantal inschrijvingen dat in principe voor 2012 voorzien was, werd vervroegd", klinkt het bij Febiac, dat het effect op het hele jaar 2012 zeker niet wil overroepen: "Het betreft immers minder dan 20.000 auto's op een markt van meer dan een half miljoen..."

 

Febiac maakt zich echter wél zorgen over twee andere fenomen: "In de allereerste plaats de macro-economische situatie, die op dit moment niet rooskleurig te noemen is. Het consumentenvertrouwen is zoek. Anderzijds is het afwachten hoe de fleetmarkt gaat reageren op de aanpassing van de bedrijfswagenfiscaliteit in het kader van het pas bereikte regeerakkoord."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.