Aldi verandert folderaanpak!

Aldi verandert folderaanpak!

Heeft u het ook al gemerkt ? De überdiscounter Aldi heeft sinds kort zijn jarenlange strategie verlaten. Deze bestond eruit om op pagina 1, 2 en 3 van zijn folders eenmalige aanbiedingen te zetten, om de klant te dwingen de winkels frequent te bezoeken. Pas na de eerste drie pagina’s bracht men  de voedingsproducten in aanbieding. Nu gaat de supermarkt opeens omgekeerd tewerk.


Er werd reeds een tijdje geëxperimenteerd met actieweken gekoppeld aan landen zoals Spanje, Italië of Azië. Het was een eerste stap weg van het vaste model. De folder van deze week brengt dan ook prominent een nieuw Aziatisch aanbod in beeld.


Toch is deze wending des te opmerkelijker, aangezien voeding meer op de voorgrond komt. Volgens ingewijden zou de echte reden voor de ommekeer de prijsagressiviteit van de huismerken van collega’s zijn.  Onder de hoogroterende producten is het prijsverschil met de huismerken van bijvoorbeeld Colruyt minimaal.


 

Foto's v.l.n.r.: Folder van 14 januari 2010 en folder van 12 januari 2011. Bemerk hoe hetzelfde thema 'Azië' volgens het nieuwe concept opvallend anders naar voren wordt gebracht.

 

De vernieuwde  strategie moet daarom het kwalitatieve aanbod van Aldi meer benadrukken, eerder dan het imago van een echte prijsvechter. Telkens als één of andere vergelijkingstest in Test-aankoop verschijnt, zien we weer dat Aldi kwalitatief goede producten verkoopt. Op die manier kunnen we eigenlijk spreken van een upgrading bij Aldi! Voor een discounter is upgraden echter dansen op een slappe koord…


Sectorgenoot Frans Colruyt gaf aan RetailDetail toe dat hij de upgrade bij collega Lidl alvast met verbazing volgde, met onder meer de introductie van vers brood en merkproducten. Hij poneerde dat dit een gevaarlijk manoeuvre was , vermits “je niet een beetje zwanger kan zijn”. Hij roemde in dit artikel daartegenover dan ook de consequente houding van Aldi: duidelijk, consequent en helder voor de consument.


We zijn daarom benieuwd of deze koerswending behouden blijft , of dat men terug naar het beproefde concept zal grijpen. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Heeft u het ook al gemerkt ? De überdiscounter Aldi heeft sinds kort zijn jarenlange strategie verlaten. Deze bestond eruit om op pagina 1, 2 en 3 van zijn folders eenmalige aanbiedingen te zetten, om de klant te dwingen de winkels frequent te bezoeken. Pas na de eerste drie pagina’s bracht men  de voedingsproducten in aanbieding. Nu gaat de supermarkt opeens omgekeerd tewerk.


Er werd reeds een tijdje geëxperimenteerd met actieweken gekoppeld aan landen zoals Spanje, Italië of Azië. Het was een eerste stap weg van het vaste model. De folder van deze week brengt dan ook prominent een nieuw Aziatisch aanbod in beeld.


Toch is deze wending des te opmerkelijker, aangezien voeding meer op de voorgrond komt. Volgens ingewijden zou de echte reden voor de ommekeer de prijsagressiviteit van de huismerken van collega’s zijn.  Onder de hoogroterende producten is het prijsverschil met de huismerken van bijvoorbeeld Colruyt minimaal.


 

Foto's v.l.n.r.: Folder van 14 januari 2010 en folder van 12 januari 2011. Bemerk hoe hetzelfde thema 'Azië' volgens het nieuwe concept opvallend anders naar voren wordt gebracht.

 

De vernieuwde  strategie moet daarom het kwalitatieve aanbod van Aldi meer benadrukken, eerder dan het imago van een echte prijsvechter. Telkens als één of andere vergelijkingstest in Test-aankoop verschijnt, zien we weer dat Aldi kwalitatief goede producten verkoopt. Op die manier kunnen we eigenlijk spreken van een upgrading bij Aldi! Voor een discounter is upgraden echter dansen op een slappe koord…


Sectorgenoot Frans Colruyt gaf aan RetailDetail toe dat hij de upgrade bij collega Lidl alvast met verbazing volgde, met onder meer de introductie van vers brood en merkproducten. Hij poneerde dat dit een gevaarlijk manoeuvre was , vermits “je niet een beetje zwanger kan zijn”. Hij roemde in dit artikel daartegenover dan ook de consequente houding van Aldi: duidelijk, consequent en helder voor de consument.


We zijn daarom benieuwd of deze koerswending behouden blijft , of dat men terug naar het beproefde concept zal grijpen. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Mars investeert 34 miljoen in Uncle Ben’s rijstfabriek

19/05/2017

De Uncle Ben’s-rijstfabriek in Olen viert haar 40ste verjaardag. Eigenaar Mars kondigt een bijzonder ambitieus investeringsplan aan om innovatiekracht en duurzaamheid in de toekomst te verzekeren.

Zo vinden merken en foodbloggers elkaar

19/05/2017

FMCG-merken onderhouden graag relaties met creatieve foodbloggers, maar de samenwerking wordt wat minder vrijblijvend. Van een sympathieke hobby groeien sommige blogs uit tot een bron van inkomsten. Toch blijft passie de motor.

Carrefour lanceert webshop voor non-food

19/05/2017

Carrefour heeft een nieuwe webshop opgericht, waar het meer dan 15.000 non-foodproducten verkoopt. Op de webshop wordt het permanente assortiment uit de winkels verkocht, maar er zijn ook exclusieve online aanbiedingen.

Filet Pur: Een bumperklever uit Essen

19/05/2017

Dat Lidl Amerika gaat veroveren met hulp uit de lage landen, dat Aldi binnenkort Carrefour voorbijsteekt, en dat u teveel drinkt: u verneemt de smeuïge details in het weekoverzicht van RetailDetail Food, baken van de constructieve retailjournalistiek! 

RetailDetail Food #19 gaat bio

19/05/2017

Binnenkort is er weer de traditionele voorjaarscampagne van de biologische sector, dus ging RetailDetail Food eens rondvragen wat ondernemers eigenlijk hebben met biologisch. Best wel wat, zo bleek. 

Dit is het strijdplan van Lidl in de VS

18/05/2017

Op 15 juni is het zover: dan opent Lidl de eerste Amerikaanse winkels. De operaties worden mede geleid door een oude bekende, die ook in Nederland en België actief was. Maar de hamvraag is: moet Ahold Delhaize zich bedreigd voelen? 

Back to top