Noodplannen niet ongebruikelijk, maar context is speciaal
De feestperiode is van groot belang voor elke distributeur en dus ook voor Delhaize, zeker nadat het bedrijf de voorbije weken door stakingsacties al heel wat omzet verloren heeft zien gaan.
Volgens de christelijke vakbond CSC wil de directie daarom een beroep doen op geheime depots om de winkels in de komende eindejaarsperiode toch te beleveren, mocht dat nodig zijn. Er is daartoe zelfs een noodplan uitgewerkt.
“Dergelijke noodplannen zijn niet abnormaal”, aldus Vlerick-docent Gino Van Ossel. “Het enige wat het nu wat speciaal maakt, is dat ze worden ingezet in een syndicale context, omdat de vakbonden de voorbije weken geregeld de distributiecentra van het bedrijf zelf hebben lamgelegd en zo een belevering van de winkels verhinderden.”
Retailers zoeken oplossingen
Van Ossel: “Als de eigen distributiecentra om een of andere reden uitvallen, moeten retailers naar andere oplossingen zoeken. Dat kan gaan over een overeenkomst die ze afsluiten met fabrikanten, die de winkels dan rechtstreeks beleveren, of ze kunnen een beroep doen op magazijnen en transportbedrijven die ook voor anderen werken.”
Bij het maken van de afspraken voor dergelijke noodplannen wordt meestal verkozen om het stilzwijgen te bewaren. De betrokken bedrijven hebben immers ook andere verplichtingen, die ze niet graag in het gedrang laten komen door meegesleurd te worden in een sociaal conflict.
Alternatieve belevering kan meespelen in onderhandelingen
“De vraag bij dit alles is of men hier effectief gebruik van wil maken of dat men het wil aanwenden als onderdeel van een onderhandelingsproces. De vakbonden zitten nu in een sterke positie: ze weten dat de kerstperiode eraan komt en dat die erg belangrijk is voor het bedrijf. Door met alternatieve beleveringen te schermen, zou de directie hier een tegenzet kunnen doen.”
Volgens Van Ossel is het moment trouwens gunstig om tot en oplossing te komen in het sociaal conflict: de tijd om de belevering voor de kerstperiode te doen, komt steeds dichterbij. “De supermarkten kunnen daarmee niet wachten tot eind december. Als ze dit niet aangrijpen, is het momentum weg. Het conflict zou dan in een uitzichtloze situatie kunnen komen en daarmee is niemand gebaat.”
Intussen hebben de zelfstandige winkeliers in het Delhaize-netwerk vaak ook eigen kanalen aangeboord om hun rekken te kunnen aanvullen als ze geen transport vanuit Delhaize krijgen. “De keten doet er goed aan dit commercieel op te lossen, door de eigen aanvullingen van hun aangeslotenen als een geval van heirkracht te beschouwen en hierover geen juridische discussie aan te gaan”, aldus nog Van Ossel.