"Innovatie in thuisbezorging van food"

Rudy Van Rillaer, PostNL

De voedingssector is aan een inhaalbeweging toe op het vlak van e-commerce. Als logistieke speler in de Benelux heeft PostNL daarover meer dan één woordje mee te spreken: “De drempel wordt almaar lager.”

 

Food thuis bezorgd

Rudy Van Rillaer is 'managing director' van PostNL België en komt op 3 en 4 oktober naar het RetailDetail Food Congress om zijn toekomstvisie te delen. Wij stelden hem vooraf al enkele vragen.
 

Hoe komt PostNL op een Food Congress terecht?

"Als logistieke speler willen we een innovatieve partner zijn voor foodbezorging. We zijn al voor allerlei klanten actief in België met onze duurzame foodboxen waarmee we rondrijden. We lichten op het Food Congress toe hoe wij als betrokken partij kijken naar de beweging die er in de online foodmarkt zit. Wat zien we bewegen en waar gaat een en ander naartoe?"

 

U noemt uzelf 'logistieke speler', niet 'verzender'?

"Klopt. We doen niet aan opslag noch aan verpakking, en we zijn ook geen verkoopkanaal. We zijn logistiek actief voor online platformen. Dat kunnen supermarkten zijn, maar evenzeer een lokale slagerij die een online aanbod heeft. Het eindstation is de consument: ons terrein is dus de thuisbezorging B2C met onze verzegelbare isoleerboxen die koelelementen bevatten."

 

Opwaartse beweging

Is dat marktsegment nog volop aan het groeien?

"Er is een verruiming bezig, van maaltijdboxen naar allerlei soorten boodschappen. De meest populaire zijn vlees, groenten, sausen en specerijen, maar het kan evengoed om water gaan, of fruit, koekjes, boter, melk... Noem maar op. Het volledige assortiment is mogelijk. Door die verruiming is er groei, maar ook omdat de foodsector nog een inhaalbeweging maakt."

 

Hoe bedoelt u: food maakt een inhaalbeweging?

"Wel, de penetratie van e-commerce en thuisbezorging in de foodsector is veel lager dan in andere retailsegmenten. Bij food is die amper 1%, terwijl ze bij kleding bijvoorbeeld al ruim 20% bedraagt. Ook het bedrag per aankoop stijgt, in de voorbije twee jaar van gemiddeld zo'n veertig euro naar bijna zeventig euro. Dan spreek je van een groeipotentieel."

 

Nog meer potentieel

En u verwacht dat die groei nog blijft toenemen?

"Er zit nog behoorlijk wat speling en marge op. Het aanbod kan nog verruimen in de richting van niches, zoals bereide maaltijden, gespecialiseerde retailers, restaurants en de wekelijkse boodschappen in de supermarkt. Vooral dat laatste leidt tot weerkerende bestellingen. Voorts wordt de drempel voor Jan Modaal zoals u en ik om online te besteden, almaar lager."

 

Nieuwe partijen op de markt genereren groei.

"Inderdaad. Start-ups, webshops die hun gamma uitbreiden richting bio en veggie, diëtisten die met aangepaste fitnessmenu's komen... Daarnaast profileren traditionele B2B-kanalen, zoals groothandels, zich online steeds meer naar de B2C-markt met een rechtstreeks aanbod voor de consument. PostNL profileert zich als allroundspeler voor thuisbezorging."

 

Specifieke vereisten

Vereist verse voeding geen specifieke benadering?

"Absoluut! Temperatuur is een factor, vanwege de koelketen. Daarnaast is de snelheid van de aflevering een factor: liefst op de dag van samenstelling. En wanneer is de ontvanger thuis? Avonden, zaterdagen en zondagen, afgesproken momenten om goederen te ontvangen, zijn aan de orde van de dag. Ook het veiligheidsaspect speelt een rol: vandaar onze verzegelde boxen, die we pas in het zicht van de consument ontzegelen. Als innovatieve logistieke speler willen we voor elke specifieke situatie een aangepaste oplossingen kunnen bieden."

 

Het RetailDetail Food Congress vindt plaats op 3 en 4 oktober in Hal 7 van Brussels Expo. Naast PostNL zijn er ook interventies van onder meer Ocado, Delhaize, Colruyt Group, Smartmat, Deliveroo, Duval Union, Tiqah… Klik hier voor meer informatie en tickets.