RetailDetail BE
België - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • España - ES
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • EVENTS 2025
    • EVENTS 2026
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • RE-TALE(S)
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Ledenzone
RetailDetail BE
België - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • España - ES
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • EVENTS 2025
    • EVENTS 2026
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • RE-TALE(S)
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Ledenzone
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
thumb
Geschreven door Stefan Van Rompaey
In dit artikel
Artikel delen
  • facebook
  • instagram
  • twitter
  • linkedin
  • email

“Markt franchising is niet verzadigd”, zegt Delhaize

icon
Food28 september, 2017

Delhaize ziet nog voldoende witte vlekken in de markt om de expansie van zijn franchiseformules verder te zetten. Ondernemers tonen belangstelling voor e-commerce, maar ook de menselijke factor blijft essentieel. 

Winkelbeleving

Het gaat behoorlijk hard bij Delhaize: afgelopen voorjaar openden al twee AD Delhaizes, zeven Proxy’s en vier Shop & Go’s de deuren. Dit najaar wordt de expansie voortgezet met nog eens zestien winkels. “We maken bovendien een recordjaar mee wat winkelvernieuwingen betreft,” zegt Kris Volckaert, VP Affiliated Stores. “En het ziet ernaar uit dat ook volgend jaar goed wordt. Sinds de introductie van het nieuwe winkelformat van Proxy Delhaize in Denderhoutem en in Brussel Manhattan, zien we een versnelling.”

 

Proxy heeft zijn identiteit duidelijk versterkt, en de schwung zit er nu in. “Veel ondernemers willen ook hun winkeloppervlakte uitbreiden, een proces dat uiteraard wat meer tijd vergt. Het doel van zo’n vergroting is in de eerste plaats meer aankoopcomfort, een betere winkelbeleving voor de klant. De ideale Proxy heeft nu toch zo’n 650 m², al zijn de stadswinkels meestal wel compacter: er zijn ook Proxy’s van 350 à 400 m². Het concept is hetzelfde, maar we passen de invulling aan in functie van de ligging, het klantprofiel, de beschikbare oppervlakte, de lokale concurrentie…”

 

Slagersatelier

Expansie in het proximiteitssegment is om louter praktische redenen iets makkelijker dan bij de supermarkten.  Het gaat om kleinere oppervlakten, waarvoor je iets vlotter vergunningen verkrijgt. “Al openen we toch ook grotere supermarkten. De nieuwe AD Delhaize winkels in Harelbeke, Lede en Merchtem zijn echte paradepaardjes en ook de nieuwe AD in de Antwerpse Cadixwijk wordt de moeite. In elk geval is de markt nog niet verzadigd, er zijn nog voldoende witte vlekken om in te vullen.”

 

Eén van de belangrijkste groeimotoren van alle Delhaize-formules is het slagersatelier, in traditionele bediening of in zelfbediening. Ze maakt deel uit van de kern van de strategie van het Delhaizemerk. “Omdat lang niet alle ondernemers zo’n slagerij zelf kunnen opzetten, hebben we strategische partnerships afgesproken met derde partijen, die de beenhouwerij uitbaten. Al staat de vleesverkoop wat onder druk, wij investeren en pakken marktaandeel. Ook in een dalende markt kan je groeien. Daarnaast voegen we nieuwe assortimenten toe. Vegetarisch boomt, net als convenience en on-the-go. We blijven ook marktleider in traiteur en bereide maaltijden.” 

 

Opleidingsprogramma’s

Kandidaten vinden blijkt niet zo’n knelpunt: Delhaize heeft een goed gevulde pijplijn. “Bovendien openen we niet lukraak winkels. We leggen de lat voldoende hoog, de zaak moet opbrengen. Als de winkel een goede omzet draait, dan wij ook. We streven naar een samenwerking op de lange termijn. Het draait om wederzijds vertrouwen en respect. We zien trouwens weinig of geen verloop.”

 

“Waar we vooral veel tijd en middelen in investeren, is de opleiding van kandidaat-ondernemers. Om hen het Delhaize-DNA door te geven, hebben we een programma op maat ontworpen dat kandidaten begeleidt in functie van hun profiel, hun ervaring, hun voorkennis, het type winkel dat ze zullen uitbaten… Daarbij kunnen ze praktijkervaring opdoen bij collega-ondernemers. Daarnaast hebben we ook een opleidingsprogramma voor de kinderen van onze ondernemers. Opvolging is een belangrijk thema. Heel wat winkels zijn al toe aan hun tweede of derde generatie.” 

 

Die jongere generatie ondernemers toont nu een grotere belangstelling voor e-commerce. “Ze begrijpen dat online complementair is aan de fysieke winkel. En ze beseffen ook dat het gaat om een concept in opstartfase, wat consequenties heeft voor het financiële plaatje.” Bij nieuwbouwprojecten voorziet Delhaize nu standaard ruimte voor een afhaalpunt. In bestaande winkels is het soms wat zoeken: zo’n afhaalconcept heeft plaats nodig, de fysieke mogelijkheid moet aanwezig zijn. 

 

Menselijke factor

Wat zijn, tot slot, de grote uitdagingen volgens Kris Volckaert? “We willen onze ondernemers enerzijds commerciële inspiratie blijven geven. Het gaat steeds sneller, de seizoenen volgen elkaar in hoog tempo op en we lanceren voortdurend nieuwe producten. Hoe houden we de dialoog gaande met onze bijna 600 aangesloten winkels en hun medewerkers?”

 

“Anderzijds willen we de ondernemers bijstaan in hun werkorganisatie. Het is voor hen niet evident om bekwame medewerkers te vinden, op te leiden en te motiveren. De factor ‘mens’ staat voor mij toch centraal. In het contact tussen medewerkers en klanten kunnen onze winkels het verschil maken. Die menselijke toets vormt ook een mooi tegengewicht in tijden van e-commerce.”

Meer over... Food
Zie meer
  • icon
    Food16 december, 2025
    Promodruk en zondagsopeningen wegen op cijfers Colruyt Group

    Ondanks een omzetstijging in de eerste helft van het gebroken boekjaar staat de winst onder druk bij Colruyt Group. Ook het marktaandeel daalt opnieuw als gevolg van stevige concurrentie op de Belgische markt.

  • icon
    Food16 december, 2025
    Groen licht voor fusie FrieslandCampina en Milcobel

    De fusie tussen FrieslandCampina en Milcobel krijgt definitief groen licht. De ledenraad van FrieslandCampina en de buitengewone algemene vergadering van Milcobel stemden met ruime meerderheid in.

  • icon
    Food16 december, 2025
    Drie jaar na faillissement Makro België: nog procedure tegen Metro en wachten op ontslagvergoedingen

    Bijna drie jaar na het faillissement van Makro België wachten honderden voormalige werknemers nog altijd op een aanzienlijk deel van hun ontslagvergoeding. De afwikkeling van het faillissement blijft hangen door een reeks lopende juridische procedures, waaronder een zaak tegen moederbedrijf Metro.

Meest gelezen
  • icon
    Food27 november, 2025
    Promo-oorlog: Colruyt contra Kruidvat
  • icon
    Wonen26 november, 2025
    Swiss Sense, Dreambaby en Dreamland redden nog enkele Belgische Leen Bakker-winkels
  • icon
    Food18 november, 2025
    Dit worden de uitbaters van de Delhaize-supermarkten op de Cora-sites
  • icon
    Algemeen17 november, 2025
    Ook AliExpress, Amazon, eBay, Joom, Temu en Wish verkochten illegale producten, zegt Frankrijk
Volg RetailDetail
  • socialFacebook
  • socialTwitter
  • socialInstagram
  • socialLinkedIn
footer-logo
RetailDetail, de leidende b2b-retailcommunity in de Benelux, houdt retailprofessionals up-to-date met online en offline publicaties, evenementen, retailhunt inspiratiereizen en het unieke co-creatieplatform The Loop, waar retailers en hun leveranciers de toekomst van het winkelen kunnen ervaren.
Postadres
Kolveniersstraat 7, bus 26 2000 Antwerp
Bezoekadres
Stadsfeestzaal – Meir 78 2000 Antwerp
Hoe bereik je ons:
Routebeschrijving
© 2025 RetailDetail
Contacteer ons Over ons info@retaildetail.be
Wij gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te geven door het onthouden van uw voorkeuren en herhaalde bezoeken. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies.
Alles accepterenCookie SettingsReject All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Functional & Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuurBeschrijving
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics & Advertisement".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Functional & Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance & Others".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Analytics & Advertisement
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Performance & Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
OPSLAAN & ACCEPTEREN