Pladijs en tong zorgen voor mooie cijfers Vlaamse Visveiling | RetailDetail

Pladijs en tong zorgen voor mooie cijfers Vlaamse Visveiling

Pladijs en tong zorgen voor mooie cijfers Vlaamse Visveiling

2015 was voor de visserijsector in ons land een goed jaar. Het volume daalde dan wel, de omzet steeg. De Vlaamse Visveiling maakte vandaag niet alleen mooie jaarcijfers bekend, in de marge werd ook Piet Vanthemsche voorgesteld als kersvers voorzitter.

19.500 ton vis

De omzet van de Vlaamse Visveiling steeg dit jaar tot bijna 75 miljoen euro. De stijging valt op, te meer omdat het volume aan vis is gedaald met 3,3 procent, tot 19.500 ton. Een derde van de vis kwam in Oostende aan land, twee derde in Zeebrugge.

 

Een blik op de cijfers leert dat vooral de sterke prijs voor pladijs meegespeeld heeft in de mooie resultaten. Het aanbod aan pladijs was ook iets groter. De Vlaamse vissers visten daarnaast meer dan voordien op tong, zodanig dat het volledige quotum werd opgevist in 2015. De tong zorgde daardoor mee voor de goede cijfers, maar ook de bijvangst heeft een positieve invloed op de jaaromzet van de sector. Het stijgend belang ervan is commercieel gezien steeds interessanter, onder meer dankzij campagnes als 'vis van het jaar'.

 

Wat 2016 zal bieden? Voorlopig is het een open vraag. Terwijl het quotum voor tong in de westelijke wateren met een tiende is gedaald, is er wel een stijging voor tong, pladijs en kabeljauw in de Noordzee. De Vlaamse Visveiling blijft ook verder investeren, onder meer in de uitbouw van de nieuwe vismijn in Oostende en een sorteermachine voor pladijs in Zeebrugge.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Spar test dit voorjaar contactloos en kassaloos betalen

22/02/2018

Retail Partners Colruyt Group – de zelfstandigentak van Colruyt Group – werkt voor Spar aan een app waarmee klanten hun eigen boodschappen kunnen scannen en afrekenen via hun smartphone.

Duvel Moortgat de Italiaanse toer op

22/02/2018

Duvel Moortgat heeft zijn minderheidsbelang in de Italiaanse brouwerij Birrificio del Ducato opgetrokken tot 70%. De Belgische brouwerij, ook bekend van Vedett, zit al sinds 2016 in het kapitaal van de brouwerij uit Soragna bij Parma.

Colruyt haalt producten Nestlé uit de rekken

21/02/2018

Colruyt heeft minstens 18 producten van Nestlé uit de winkelrekken gehaald. Beide partijen zijn immers niet tot een akkoord gekomen over de prijzen en dus worden de producten tijdelijk niet meer verkocht bij Colruyt.

Supermarkten rekenen af met Europees voorstel voor boerenwelzijn

20/02/2018

Het zint sommige supermarkten niet dat de Europese Commissie boeren hogere prijzen wil geven bij onderhandelingen. Distributeurs uit Nederland, Duitsland en Oostenrijk waarschuwen voor prijsstijgingen voor de consument.

Deze foodinnovaties gaan het maken

20/02/2018

Vernieuwing in voeding is de kern van de wedstrijd Gouden Tavola. Vallen dit jaar in de prijzen: Belberry Preserves, BelOrta, Kaasboerderij ‘t Groendal en J.L. Lambert. Hun producten komen morgen op het bord of in het glas van de consument.

Belgische noedelshops Umamido trekken naar buurlanden

20/02/2018

De Belgische keten van noedelrestaurants Umamido trekt volgend jaar naar het buitenland en opent ook nieuwe vestigingen in ons land. Umamido serveert ramen, een Japans geïnspireerde noedelsoep. 

Back to top