Recordimport levende kreeft voor eindejaarsfeesten

Recordimport levende kreeft voor eindejaarsfeesten

Deze feestmaand worden ongeveer 400.000 levende kreeften vanuit Canada overgevlogen naar ons land, met een piek rond deze tijd. Crisis of niet, voor de Belg hoort kreeft meer dan ooit op de feestdis.

Op één na grootste invoerder van kreeft

Deze maand komt circa 480 ton levende kreeft per vliegtuig aan in Zaventem, dat is liefst 180 ton meer dan vorig jaar. De piek ligt uiteraard rond deze periode, met een eerste vlucht op 19 december (in de aanloop naar Kerst) en een tweede vandaag, met nog eens dik 110 ton kreeft aan boord voor Oudejaar en Nieuwjaarsdag.

 

"Normaal blijft de import vrij stabiel", zegt Frank Van Gelder van expediteur Adelantex aan de redactie van zakenblad Trends. "Dit jaar kennen we over het hele jaar een ongekende stijging met 400 ton. De mensen willen weer feestvieren, zoveel is duidelijk." Daarmee verstevigt België zijn positie als op één na grootste importeur van levende Canadese kreeften: in 2011 voerde ons land zo'n 1,2 miljoen kilo kreeft in, na de Verenigde Staten (die goed zijn voor 20 miljoen kilo).

 

Brussels Airport dé Europese kreeftenhub

Het gros van de 3,5 miljoen kilo levende Canadese kreeften voor Europa komt trouwens binnen via Zaventem. "Brussels Airport is dé Europese kreeftenhub", zegt Johan Leunen, cargo-marketingmanager van de luchthaven. "Kreeft is bij uitstek een bederfelijk goed. Het geheim van ons succes is de efficiënte afhandeling, ook administratief door het Voedselagentschap, en het feit dat Zaventem zelfs in de piekuren nooit meer dan twee uur rijden van de verste klant ligt." Geen wonder dus dat de directie van Brussels Airport not amused was met de stiptheidsacties van de douaniers op Brucargo, half december.

 

Ter informatie: het luchttransport van levende kreeften naar ons land kost 2,15 euro per kilogram, ruim vier keer meer dan het vervoer van een bevroren kreeft per boot. Maar, crisis of niet, die extra factuur neemt de feestvierende Belg er blijkbaar graag bij.

Tags: