Recordimport levende kreeft voor eindejaarsfeesten

Recordimport levende kreeft voor eindejaarsfeesten

Deze feestmaand worden ongeveer 400.000 levende kreeften vanuit Canada overgevlogen naar ons land, met een piek rond deze tijd. Crisis of niet, voor de Belg hoort kreeft meer dan ooit op de feestdis.

Op één na grootste invoerder van kreeft

Deze maand komt circa 480 ton levende kreeft per vliegtuig aan in Zaventem, dat is liefst 180 ton meer dan vorig jaar. De piek ligt uiteraard rond deze periode, met een eerste vlucht op 19 december (in de aanloop naar Kerst) en een tweede vandaag, met nog eens dik 110 ton kreeft aan boord voor Oudejaar en Nieuwjaarsdag.

 

"Normaal blijft de import vrij stabiel", zegt Frank Van Gelder van expediteur Adelantex aan de redactie van zakenblad Trends. "Dit jaar kennen we over het hele jaar een ongekende stijging met 400 ton. De mensen willen weer feestvieren, zoveel is duidelijk." Daarmee verstevigt België zijn positie als op één na grootste importeur van levende Canadese kreeften: in 2011 voerde ons land zo'n 1,2 miljoen kilo kreeft in, na de Verenigde Staten (die goed zijn voor 20 miljoen kilo).

 

Brussels Airport dé Europese kreeftenhub

Het gros van de 3,5 miljoen kilo levende Canadese kreeften voor Europa komt trouwens binnen via Zaventem. "Brussels Airport is dé Europese kreeftenhub", zegt Johan Leunen, cargo-marketingmanager van de luchthaven. "Kreeft is bij uitstek een bederfelijk goed. Het geheim van ons succes is de efficiënte afhandeling, ook administratief door het Voedselagentschap, en het feit dat Zaventem zelfs in de piekuren nooit meer dan twee uur rijden van de verste klant ligt." Geen wonder dus dat de directie van Brussels Airport not amused was met de stiptheidsacties van de douaniers op Brucargo, half december.

 

Ter informatie: het luchttransport van levende kreeften naar ons land kost 2,15 euro per kilogram, ruim vier keer meer dan het vervoer van een bevroren kreeft per boot. Maar, crisis of niet, die extra factuur neemt de feestvierende Belg er blijkbaar graag bij.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top