Recordimport levende kreeft voor eindejaarsfeesten

Recordimport levende kreeft voor eindejaarsfeesten

Deze feestmaand worden ongeveer 400.000 levende kreeften vanuit Canada overgevlogen naar ons land, met een piek rond deze tijd. Crisis of niet, voor de Belg hoort kreeft meer dan ooit op de feestdis.

Op één na grootste invoerder van kreeft

Deze maand komt circa 480 ton levende kreeft per vliegtuig aan in Zaventem, dat is liefst 180 ton meer dan vorig jaar. De piek ligt uiteraard rond deze periode, met een eerste vlucht op 19 december (in de aanloop naar Kerst) en een tweede vandaag, met nog eens dik 110 ton kreeft aan boord voor Oudejaar en Nieuwjaarsdag.

 

"Normaal blijft de import vrij stabiel", zegt Frank Van Gelder van expediteur Adelantex aan de redactie van zakenblad Trends. "Dit jaar kennen we over het hele jaar een ongekende stijging met 400 ton. De mensen willen weer feestvieren, zoveel is duidelijk." Daarmee verstevigt België zijn positie als op één na grootste importeur van levende Canadese kreeften: in 2011 voerde ons land zo'n 1,2 miljoen kilo kreeft in, na de Verenigde Staten (die goed zijn voor 20 miljoen kilo).

 

Brussels Airport dé Europese kreeftenhub

Het gros van de 3,5 miljoen kilo levende Canadese kreeften voor Europa komt trouwens binnen via Zaventem. "Brussels Airport is dé Europese kreeftenhub", zegt Johan Leunen, cargo-marketingmanager van de luchthaven. "Kreeft is bij uitstek een bederfelijk goed. Het geheim van ons succes is de efficiënte afhandeling, ook administratief door het Voedselagentschap, en het feit dat Zaventem zelfs in de piekuren nooit meer dan twee uur rijden van de verste klant ligt." Geen wonder dus dat de directie van Brussels Airport not amused was met de stiptheidsacties van de douaniers op Brucargo, half december.

 

Ter informatie: het luchttransport van levende kreeften naar ons land kost 2,15 euro per kilogram, ruim vier keer meer dan het vervoer van een bevroren kreeft per boot. Maar, crisis of niet, die extra factuur neemt de feestvierende Belg er blijkbaar graag bij.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Directeur HR verlaat Carrefour Belgium

25/09/2017

Kathleen Van Der Paelt, directeur HR bij Carrefour Belgium, heeft na zeven jaar besloten om het supermarktbedrijf te verlaten. Ze wordt opgevolgd door Sonia Frey, die de voorbije vijf jaar een gelijkaardige functie invulde bij De Lijn.

AD Delhaize Lochristi springt op de kar van cartoontassen

25/09/2017

De AD Delhaize in Lochristi is de eerste Belgische supermarkt die mee op de trein van een Nederlandse hype springt. Daar zijn draagtassen met cartoons die gepersonaliseerd zijn naargelang de locatie een echt verzamelitem geworden.

Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

Back to top