Shoppermarketing is van strategisch belang voor Coca-Cola | RetailDetail

Shoppermarketing is van strategisch belang voor Coca-Cola

Shoppermarketing is van strategisch belang voor Coca-Cola
Coca-Cola European Partners Belgium

Volgens frisdrankenproducent Coca-Cola is een stevig onderbouwde trade- en shoppermarketingaanpak van essentieel belang om te winnen op het moment van de waarheid, in de winkel.

 

Lange termijnvisie

“Shoppermarketing is niet tactisch, het is strategisch”, zegt categorydevelopmentdirector Bart Pelgrims: “Waar het om gaat, is dat je een strategisch plan bouwt om shoppers te converteren tot kopers, om ze meer en vaker te laten kopen. Dat plan ga je dan vertalen naar verschillende touchpoints in de ‘path-to-purchase’. Bij Coca-Cola vertrekken we vanuit een lange termijnvisie op de categorie. Ad hoc beslissen om even een display te plaatsen, dat doen we niet.”

 

De aanpak bij de drankenfabrikant is steeds met data onderbouwd, benadrukt hij. “We analyseren de shopper: zijn gedrag, noden en verwachtingen. We brengen de verschillende touchpoints in kaart: waar kunnen we de shoppers bereiken? Hoe gaan we hen activeren? Dat doen we niet zomaar met een foto op een affiche. We ontwikkelen een volledig shopperactivatieplan.”

 

Vijf stappen

Telkens volgt de frisdrankproducent daarbij dezelfde vijfstappenmethodiek. “Eerst gaan we de opportuniteit definiëren. Dan bepalen we de strategie. Vervolgens kijken we naar de concrete mogelijkheden. In de winkels is daarna de uitvoering van groot belang – zoals je weet hebben wij een grote field-organisatie op het terrein die zorgt voor een excellente executie. Tot slot leggen we vast wat ze gaan meten we en hoe we gaan bijsturen. Tijdens het Trade & Shopper Marketing Congress tonen we enkele concrete voorbeelden hoe we dit aanpakken.”

 

Essentieel

Bij Coca-Cola vallen shoppermarketing en categorydevelopment onder de afdeling operational marketing. In het shoppermarketingteam van Dieter Van Duynslaeger werkt een vijftiental mensen, het categorydevelopmentteam van Bart Pelgrims is acht medewerkers sterk. Het toont aan hoeveel belang de frisdrankproducent hecht aan trade- en shoppermarketing: “Dit is voor ons echt essentieel!”

 

Pelgrims en Van Duynslaeger vertellen op 12 juni hoe Coca-Cola zich organiseert om te winnen op de winkelvloer, tijdens het Trade & Shopper Marketing Congress van RetailDetail en LD&Co, dat plaatsvindt in Living Tomorrow in Vilvoorde. De laatste tickets kan je hier bestellen. Het wordt een kennis- en netwerkevent om niet te missen!

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Een wervelende slechtnieuwsshow

22/06/2018

Ook al deden flink wat foodspelers hafslachtige pogingen om hun beroerde berichten weg te moffelen, Filet Pur achterhaalde ze wel. Hier is het ietwat pijnlijke maar alweer leerrijke weekoverzicht van RetailDetail Food!

Panos vervangt klantenkaart door app

21/06/2018

Na bijna een kwarteeuw heeft broodjesketen Panos zijn klantenprogramma gedigitaliseerd: exit plastic kaart, welkom app. “Op korte termijn mikken we erop om via het kanaal 150.000 klanten te bereiken en te leren kennen”, klinkt het.

Kellogg’s aangeklaagd wegens misleidende verpakking

21/06/2018

Test-Aankoop heeft bij de FOD Economie een klacht ingediend tegen Kellogg’s, omdat volgens de consumentenorganisatie de informatie op de verpakking van de Special K-graanreep met rode vruchten misleidend is.

Dure voeding duwt consument over de grens

20/06/2018

Terwijl de export van Belgische voedingsproducten boomt, daalt de consumptie op de binnenlandse markt omdat de prijzen stijgen. Een onrustwekkende trend, zegt de industrie: het beleid moet ingrijpen.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.