Arbeiders kledingindustrie nog steeds onderbetaald

Arbeiders kledingindustrie nog steeds onderbetaald

Volgens een enquête van de Schone Kleren Campagne worden kledingarbeiders nog steeds onderbetaald, ondanks alle beloften in de nasleep van de ramp in Bangladesh.

Enkele initiatieven voor vooruitgang

Uit die enquête blijkt immers dat geen enkele van de onderzochte kledingbedrijven vandaag een leefbaar loon garandeert voor de arbeiders die werken in de productiefabrieken. Van de 37 internationale bedrijven die werden gescreend, konden er maar drie aantonen dat ze stappen hebben gezet die op lange termijn resulteren in hogere lonen: Inditex, Marks & Spencer en Switcher.

 

Ook andere bedrijven proberen voor verbeteringen te zorgen, door een beter minimumloon te berekenen aan de hand van benchmarks, al blijft het voorlopig nog wachten op de effectieve betaling van die hogere lonen. Onder andere H&M, Adidas, Nike en Puma werken mee aan transparantie door het publiceren van een volledige lijst van hun leveranciers.

 

Onder de bedrijven waren ook 18 Belgische bedrijven, waarvan er slechts 7 meewerkten aan de enquête. Ook zij krijgen flink kritiek van Schone Kleren Campagne: volgens de organisatie verschuilen de kleinere Belgische bedrijven zich achter hun grootte, om zo hun verantwoordelijkheid te ontlopen. Enkel JBC, Bel&Bo en Mayerline krijgen een positieve noot mee vanwege de engagementen die ze hebben gemaakt voor de toekomst.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


JBC haalt e-commercemagazijn terug naar België

17/11/2017

JBC verhuist zijn e-commercemagazijn weer van Nederland naar België. Voortaan stockeert de Belgische kledingketen zijn kleding bij Bleckmann in Grobbendonk. Dat is een onverwachte opsteker voor de Belgische e-commercesector.

H&M-dochter Monki geeft Antwerpen Belgische primeur

17/11/2017

Vandaag is in Antwerpen de eerste Belgische vestiging van het modemerk Monki geopend. Dat maakt deel uit van de Zweedse H&M Group en heeft in Europa en Azië al ongeveer 115 winkels.

Minstens 30 jobs op de helling bij Euro Shoe Group

17/11/2017

Bij Euro Shoe Group, het schoenen- en kledingconcern achter Bristol en Avance, verdwijnen ten minste dertig jobs. “De sanering zou gebeuren zonder naakte ontslagen”, zegt de 'nieuwe' topman Philippe Vanaudenhove.

Clouds of Fashion: van modeblog tot heuse retailonderneming

16/11/2017

Als jonge blogger een eigen retailonderneming uit de grond stampen, faut le faire. Laurentine Van Landeghem heeft zelfs haar studies stopgezet om zich te focussen op haar Clouds of Fashion. Op de RetailDetail Night vertelt ze haar verhaal. 

Lubach: “Eerlijke kleding is een kwestie van prioriteiten”

15/11/2017

Sinds de ramp bij Rana Plaza klinkt binnen de kledingindustrie de roep naar transparantie rond de productie van kleding, maar zondag bewees Arjen Lubach in Zondag met Lubach dat die transparantie er nog niet helemaal is.

Modeketen Canada Goose opent eerste Europese winkel

14/11/2017

De Canadese modeketen Canada Goose heeft in Londen zijn eerste Europese winkel geopend. De kleding van het merk is al langer te vinden in Europa, maar voorheen was dat enkel het geval bij multimerkenwinkels.

Back to top