Arbeiders kledingindustrie nog steeds onderbetaald | RetailDetail

Arbeiders kledingindustrie nog steeds onderbetaald

Arbeiders kledingindustrie nog steeds onderbetaald

Volgens een enquête van de Schone Kleren Campagne worden kledingarbeiders nog steeds onderbetaald, ondanks alle beloften in de nasleep van de ramp in Bangladesh.

Enkele initiatieven voor vooruitgang

Uit die enquête blijkt immers dat geen enkele van de onderzochte kledingbedrijven vandaag een leefbaar loon garandeert voor de arbeiders die werken in de productiefabrieken. Van de 37 internationale bedrijven die werden gescreend, konden er maar drie aantonen dat ze stappen hebben gezet die op lange termijn resulteren in hogere lonen: Inditex, Marks & Spencer en Switcher.

 

Ook andere bedrijven proberen voor verbeteringen te zorgen, door een beter minimumloon te berekenen aan de hand van benchmarks, al blijft het voorlopig nog wachten op de effectieve betaling van die hogere lonen. Onder andere H&M, Adidas, Nike en Puma werken mee aan transparantie door het publiceren van een volledige lijst van hun leveranciers.

 

Onder de bedrijven waren ook 18 Belgische bedrijven, waarvan er slechts 7 meewerkten aan de enquête. Ook zij krijgen flink kritiek van Schone Kleren Campagne: volgens de organisatie verschuilen de kleinere Belgische bedrijven zich achter hun grootte, om zo hun verantwoordelijkheid te ontlopen. Enkel JBC, Bel&Bo en Mayerline krijgen een positieve noot mee vanwege de engagementen die ze hebben gemaakt voor de toekomst.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Nieuwe CEO van Esprit komt van New Look

21/03/2018

Modeketen Esprit krijgt een nieuwe CEO: Jose Manuel Martínez verlaat het bedrijf en geeft de fakkel door aan Anders Kristiansen. De voormalige topman van New Look moet Esprit in een nieuwe groeifase brengen, met vooral ambitieuze plannen in China.

Supertrash nu toch failliet

21/03/2018

Het Nederlandse modebedrijf Supertrash, opgericht door ontwerpster Olcay Gulsen, heeft dan toch het faillissement aangevraagd. Een jaar geleden leek het nog dat het bedrijf gered was dankzij een nieuwe groep investeerders.

Dior ruilt Belgisch creatief directeur in voor Brit

19/03/2018

De Belg Kris Van Assche was elf jaar lang creatief directeur van Dior Homme, maar verlaat nu het modehuis om nieuwe uitdagingen aan te gaan. In zijn plaats komt Brits ontwerper Kim Jones.

Koffermerk Rimowa zet alle dealercontracten stop

19/03/2018

Het koffermerk Rimowa, onderdeel van luxeconcern LVMH, heeft alle dealercontracten stopgezet. Het gaat binnenkort een volledig nieuwe procedure opstarten, waarbij slechts een deel van de dealers opnieuw een contract krijgt.

H&M scoort alweer onder de verwachtingen

16/03/2018

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz zet het nieuwe boekjaar alweer met minder gunstige cijfers in. Nu ook de verkoop in eigen land voor het eerst in decennia inkrimpt, neemt het vertrouwen bij investeerders af.

Bod op Yoox Net-a-Porter goedgekeurd door mededingingsautoriteit

16/03/2018

De Italiaanse mededingingsautoriteit heeft de mogelijke overname van Yoox Net-a-Porter door het Zwitserse Richemont goedgekeurd. Als het volledige bod wordt aanvaard, dan heeft het een waarde van 2,7 miljard euro.

Back to top