Rechtsonzekerheid over sperperiode blijft bestaan | RetailDetail

Rechtsonzekerheid over sperperiode blijft bestaan

Rechtsonzekerheid over sperperiode blijft bestaan
Het Hof van Beroep heeft geen uitspraak gedaan in de zaak rond de (vermeende) inbreuken van modeketen ZEB op de koopjeswet. Het Hof stelt zijn beslissing in die zaak uit tot het Hof van Cassatie zich heeft uitgesproken over een vergelijkbare procedure tegen Galeria Inno. Zelfstandigenorganisatie NSZ betreurt dat de rechtsonzekerheid rond de sperperiode almaar blijft aanhouden.

Rechters kijken naar elkaar

Het gerechtelijke kluwen rond de hele sperperiode begint meer en meer een Gordiaanse knoop te worden, waarbij de ene rechter naar de andere kijkt en op de beslissing van een derde rechter wacht. "Met deze beslissing plaatst het Brusselse Hof van Beroep zich in het rijtje van gerechtelijke instanties die wachten op de bewuste uitspraak van het Hof van Cassatie. Eerder beslisten ook de rechtbanken van Leuven en Dendermonde om dezelfde reden al geen uitspraak te doen in andere zaken tegen ZEB", klinkt het bij de modeketen.

 

"Dat Hof van Cassatie wacht op zijn beurt naar het antwoord van het Europees Hof van Justitie op een prejudiciële vraag", zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. Het Europees Hof had al in juli 2011 geoordeeld dat de sperperiode niet wettig is wanneer zij enkel dient om de consument te beschermen maar dat ze wél wettig is indien ze tot doel heeft oneerlijke concurrentie tussen de marktspelers te vermijden. "NSZ heeft samen met de vorige federale regering steeds gesteld dat de sperperiode er is om oneerlijke concurrentie tussen handelaars te voorkomen." 

 

"Wij zijn geen cowboys"

Dat zien ze bij ZEB wel even anders: "ZEB steekt zijn nek uit in het belang van de consument en voor vrij ondernemerschap. We hebben absoluut niet de ambitie om de cowboys van de sector te zijn", beweert CEO Luc Van Mol. "We zijn er vast van overtuigd dat de huidige regelgeving over de koopjeswet veel beter kan en blijven aan de kar trekken tot er een oplossing gevonden wordt die beter is voor alle partijen. ZEB is tot op heden door geen enkele rechtbank veroordeeld voor inbreuken op de koopjeswet." De modeketen weet zich alvast gesterkt door de Europese Commissie, die ons land al heeft opgedragen de sperperiode zoals ze nu bestaat op te heffen, omdat de huidige regels haaks staan op de aanbevelingen van Europa.

 

Het NSZ vindt dat de toestand al lang genoeg heeft geduurd: hoewel de zelfstandigenorganisatie voorstander is en blijft van het behoud van de speriode, "is er nu bovenal nood aan duidelijkheid: ofwel blijft ze bestaan, ofwel wordt ze afgeschaft. We vragen bovenal rechtszekerheid."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Zara opent nieuwe flagshipstore met hologrammen en robots

18/05/2018

In de vernieuwde flagshipstore van Zara in Stratford, Oost-Londen, worden klanten verwelkomd door hologrammen, robotarmen en met iPads gewapende winkelmedewerkers. De vestiging wil het beste van online en offline shoppen samenbrengen. 

Komono wil nog dit jaar 10 fysieke winkels

17/05/2018

Het Belgische accessoirelabel Komono wil nog dit jaar zijn aantal fysieke winkels verdubbelen tot tien. “De winkels zijn belangrijk om ons verhaal te vertellen”, zeggen Anton Janssens en Raf Maes aan De Standaard.

Miljoenenboete voor Hema in geschil met Levi’s

17/05/2018

Winkelketen Hema moet een boete van liefst 4,4 miljoen euro betalen aan jeansmerk Levi’s. Dat was naar een rechter in Brussel gestapt omdat Hema het V-vormige stiksel van Levi’s op zijn eigen collectie had laten aanbrengen.

Expansie duwt Suitsupply de rode cijfers in

15/05/2018

Forse investeringen in expansie brachten Suitsupply vorig jaar een mooie omzetgroei, maar ook een flink nettoverlies. Toch is dat de enige weg voorwaarts, meent de Nederlandse keten, die het oog strak op de Verenigde Staten gericht houdt.

Belgian Friday is nieuw Belgisch online koopjesweekend

15/05/2018

Na Black Friday is er nu ook de eerste Belgian Friday: de ketens Kiabi, La RedouteSarenza, Veritas, Jack & Jones en Tape à l'Oeil lanceren op vrijdag 18 mei een nieuw winkelevenement, met kortingen en acties voor wie online shopt.

.NU: een luxeconcept voor de zoekende man

15/05/2018

Terwijl grote retailers vechten voor hun leven, duiken vernieuwende kleine boetieks overal op in de winkelstraten. .NU in Gent is zo’n nieuw concept, dat het tekort aan luxueuze herenboetieks wil opvangen.