Van Beirendonck vraagt faillissement aan

Van Beirendonck vraagt faillissement aan
Walter Van Beirendonck heeft deze week niet alleen zijn conceptstore in Antwerpen gesloten, hij heeft ook meteen de boeken neergelegd van de bvba W, die de winkel uitbaatte. Er was dus méér aan de hand dan alleen maar een uit de hand gelopen huurgeschil. Meer zelfs, ook Big, de bvba waarin Van Beirendonck zijn ontwerpen en designs onderbrengt - zit in slechte papieren.

Structurele financiële problemen op middellange termijn

Volgens cijfers van handelsinformatiekantoor Graydon leed de bvba W in 2011 een verlies van 43.360 euro. Ook het jaar voordien sloot de bvba W af met verlies, toen ging het om 15.046 euro. Enkel in 2009 was er een bescheiden winst van 10.750 euro. Van Beirendonck heeft intussen het faillissement aangevraagd bij de Antwerpse rechtbank van Koophandel. Die heeft een curator aangesteld om de kleding, meubels en andere activa van de concept store te verkopen.

 

Ook een tweede vennootschap van Van Beirendonck, de bvba Big, zit in de rode cijfers. Volgens datzelfde Graydon zou die vennootschap in 2010 een verlies hebben geleden van 96.093 euro. "De zwakke financiële situatie is ernstig. Er doen zich structurele financiële problemen voor op middellange termijn. Als er geen matregelen worden getroffen, is het gevaar op faillissement reëel", luidt het oordeel.

 

"Door de jarenlange verliezen van de firma Big is het eigen vermogen negatief geworden", zegt Johan Van Overtveldt, hoofdredacteur van zakenblad Trends. "Big is dus niet meer solvabel en kan niet meer aan zijn verplichtingen voldoen. Enkel een kapitaalverhoging kan het negatieve eigen vermogen wegwerken en de firma terug een gezonde financiële basis geven. Komt er geen vers kapitaal, dan is een faillissement onvermijdelijk."

 

"Verliezen doodnormaal"

Daarmee zit Van Beirendonck in hetzelfde schuitje als Nicky Vankets eind januari: het familiebedrijf van die Limburgse modeontwerper stapelde de voorbije jaren voor liefst 2,7 miljoen euro schulden op. Enkel door een kapitaalverhoging mét kwijtschelding van schulden aan de eigen familiale aandeelhouders kon Mathyro gered worden van de ondergang.

 

Van Bereindonck en Vankets zijn helaas niet de enige ontwerpers van eigen bodem die zwarte sneeuw zien of gezien hebben. In 2009 moesten Véronique Branquinho en Kaat Tilley al de boeken dicht doen (de eerste is nu aan de slag bij lederwarenmerk Delvaux, de tweede runt nu een eigen winkeltje in Antwerpen). Dirk Bikkembergs moest zijn bedrijf verkopen aan het Italiaanse Zeis Excelsa en ook Olivier Strelli moest een tijdlang werken onder de bescherming van een gerechtelijk akkoord. Die laatste zou nu wel weer op de goede weg zijn.

 

Insiders stellen dat verliezen tot honderdduizenden euro's doodnormaal zijn in dit wereldje. "De investeringen die ontwerpers elke zes maanden moeten doen om een geslaagde collectie te creëren, zijn gigantisch", aldus modekenner Linda Van Waesberge. Ze verwijst dan naar de prijzige protptypes, de dure defilés en presentaties, om nog te zwijgen van de geldverslindende concept stores en showrooms. "Nog voor er iets verkocht is, zijn er torenhoge kosten. Aankopers bestellen daarna wel kleding, maar komen die niet altijd halen. Daardoor blijven ontwerpers zitten met een oude collectie en een berg schulden." En dan moeten de uitgaven voor de volgende collectie pas beginnen...

 

"Het gezaghebbende vakblad Woman's Wear Daily meldde eerder deze week dat een modeontwerper ongeveer 25 miljoen dollar omzet moet draaien om van een beginnersniveau door te stoten naar een niveau waar je als volwaardig speler erkend wordt. Winst maken in de mode blijkt verdomd moeilijk," schrijft modejournaliste Veerle Windels in De Standaard. Alleen de heel grote merken slagen daarin, zoals Giorgio Armani of Calvin Klein.

 

Lene Kemps, hoofdredactrice van Weekend Knack, formuleert het zo: "Misschien zijn Belgische ontwerpers te individualistisch. Te gericht op controle en alles zelf in handen willen houden. Geboren zelfstandigen. Misschien willen ze geen toegevingen doen aan een groot luxeconglomeraat, geen compromissen sluiten om de investeerder te plezieren, en aan het eind kunnen zeggen: I did it my way."

 

"De modelijn loopt uitstekend"

Intussen heeft Van Beirendonck, bij monde van zijn raadsman, de puntjes op de i gezet: "De bvba W is inderdaad failliet, maar die slaat alleen op de winkel 'Walter' en hefet niets met de modelijn te maken. Er is slechts één schuldeiser en dat is de verhuurder van het pand. De bvba Big stelt het dan weer erg goed. De balansen waar iedereen het nu over heeft, slaan op vorig jaar. Het eigen vermogen is er negatief, maar dat is het geval bij 375.000 bvba's in België en geloof me, die gaan niet allemaal meteen failliet."

 

Volgens Meester Alex Trappeniers is het bedrijf van Van Beirendonck dan ook niet in gevaar: "Walter heeft zijn nieuwe wintercollectie in januari uitstekend verkocht aan winkeliers van over de hele wereld. Het bedrijf is niet in gevaar, de collectie wordt voorgezet. Walter Van Beirendonck was trouwens de afgelopen dagen op Première Vision in Parijs, om er stoffen te kopen voor alweer een nieuwe collectie." Een ding is zeker: de vennootschappen staan op zich los van de persoon Van Beirendonck. Een faillissement betekent dus niet noodzakelijk het einde van zijn loopbaan als modeontwerper.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Nederlandse ontwerper wil kledingvoorraden afschaffen

23/01/2018

De Nederlandse ontwerper Martijn van Strien heeft met The Post-Couture Collective een nieuw soort modeplatform gelanceerd, dat ervoor moet zorgen dat kleding duurzamer en zonder overschotten wordt geproduceerd.

H&M verliest de strijd van Inditex

23/01/2018

Het Zweedse H&M verliest in het fastfashionwereldje steeds meer de strijd van het Spaanse Inditex. Het Zweedse bedrijf is wel nog steeds de goedkoopste, maar Inditex weet sneller in te spelen op nieuwe trends en gaat zo met steeds meer klanten aan de haal.

Richemont wil Yoox Net-a-Porter volledig overnemen

22/01/2018

De Zwitserse luxegroep Richemont heeft een voorstel gedaan om een controlerend aandeel te pakken te krijgen bij online retailer Yoox Net-a-Porter. Het wil zo de eigen online strategie versneld uitrollen.

The Sting weet flinke winst te maken in boekjaar 2016

22/01/2018

Modeketen The Sting heeft in 2016 opnieuw winst weten te maken, nadat het een jaar eerder nog meer dan vijf miljoen euro verlies moest slikken. Ook zusterformule Costes wist het boekjaar 2016 positief af te sluiten.

Lagere omzet en nieuwe CEO voor Geox

19/01/2018

De omzet bij het Italiaanse schoenenmerk Geox is in het voorbije boekjaar licht gedaald. Daarnaast werd voormalig CEO Gregorio Borgo vervangen door Matteo Mascazzini, die overkomt van het Italiaanse modemerk Gucci.

Primark ziet groei vertragen

18/01/2018

In het eerste kwartaal van het boekjaar is de omzet bij de Ierse modeketen Primark bij constante wisselkoersen met 7% gestegen, inclusief wisselkoerseffecten was dat zelfs met 9%. Dat is wel lager dan wat analisten verwacht hadden.

Back to top