Van Beirendonck vraagt faillissement aan | RetailDetail

Van Beirendonck vraagt faillissement aan

Van Beirendonck vraagt faillissement aan
Walter Van Beirendonck heeft deze week niet alleen zijn conceptstore in Antwerpen gesloten, hij heeft ook meteen de boeken neergelegd van de bvba W, die de winkel uitbaatte. Er was dus méér aan de hand dan alleen maar een uit de hand gelopen huurgeschil. Meer zelfs, ook Big, de bvba waarin Van Beirendonck zijn ontwerpen en designs onderbrengt - zit in slechte papieren.

Structurele financiële problemen op middellange termijn

Volgens cijfers van handelsinformatiekantoor Graydon leed de bvba W in 2011 een verlies van 43.360 euro. Ook het jaar voordien sloot de bvba W af met verlies, toen ging het om 15.046 euro. Enkel in 2009 was er een bescheiden winst van 10.750 euro. Van Beirendonck heeft intussen het faillissement aangevraagd bij de Antwerpse rechtbank van Koophandel. Die heeft een curator aangesteld om de kleding, meubels en andere activa van de concept store te verkopen.

 

Ook een tweede vennootschap van Van Beirendonck, de bvba Big, zit in de rode cijfers. Volgens datzelfde Graydon zou die vennootschap in 2010 een verlies hebben geleden van 96.093 euro. "De zwakke financiële situatie is ernstig. Er doen zich structurele financiële problemen voor op middellange termijn. Als er geen matregelen worden getroffen, is het gevaar op faillissement reëel", luidt het oordeel.

 

"Door de jarenlange verliezen van de firma Big is het eigen vermogen negatief geworden", zegt Johan Van Overtveldt, hoofdredacteur van zakenblad Trends. "Big is dus niet meer solvabel en kan niet meer aan zijn verplichtingen voldoen. Enkel een kapitaalverhoging kan het negatieve eigen vermogen wegwerken en de firma terug een gezonde financiële basis geven. Komt er geen vers kapitaal, dan is een faillissement onvermijdelijk."

 

"Verliezen doodnormaal"

Daarmee zit Van Beirendonck in hetzelfde schuitje als Nicky Vankets eind januari: het familiebedrijf van die Limburgse modeontwerper stapelde de voorbije jaren voor liefst 2,7 miljoen euro schulden op. Enkel door een kapitaalverhoging mét kwijtschelding van schulden aan de eigen familiale aandeelhouders kon Mathyro gered worden van de ondergang.

 

Van Bereindonck en Vankets zijn helaas niet de enige ontwerpers van eigen bodem die zwarte sneeuw zien of gezien hebben. In 2009 moesten Véronique Branquinho en Kaat Tilley al de boeken dicht doen (de eerste is nu aan de slag bij lederwarenmerk Delvaux, de tweede runt nu een eigen winkeltje in Antwerpen). Dirk Bikkembergs moest zijn bedrijf verkopen aan het Italiaanse Zeis Excelsa en ook Olivier Strelli moest een tijdlang werken onder de bescherming van een gerechtelijk akkoord. Die laatste zou nu wel weer op de goede weg zijn.

 

Insiders stellen dat verliezen tot honderdduizenden euro's doodnormaal zijn in dit wereldje. "De investeringen die ontwerpers elke zes maanden moeten doen om een geslaagde collectie te creëren, zijn gigantisch", aldus modekenner Linda Van Waesberge. Ze verwijst dan naar de prijzige protptypes, de dure defilés en presentaties, om nog te zwijgen van de geldverslindende concept stores en showrooms. "Nog voor er iets verkocht is, zijn er torenhoge kosten. Aankopers bestellen daarna wel kleding, maar komen die niet altijd halen. Daardoor blijven ontwerpers zitten met een oude collectie en een berg schulden." En dan moeten de uitgaven voor de volgende collectie pas beginnen...

 

"Het gezaghebbende vakblad Woman's Wear Daily meldde eerder deze week dat een modeontwerper ongeveer 25 miljoen dollar omzet moet draaien om van een beginnersniveau door te stoten naar een niveau waar je als volwaardig speler erkend wordt. Winst maken in de mode blijkt verdomd moeilijk," schrijft modejournaliste Veerle Windels in De Standaard. Alleen de heel grote merken slagen daarin, zoals Giorgio Armani of Calvin Klein.

 

Lene Kemps, hoofdredactrice van Weekend Knack, formuleert het zo: "Misschien zijn Belgische ontwerpers te individualistisch. Te gericht op controle en alles zelf in handen willen houden. Geboren zelfstandigen. Misschien willen ze geen toegevingen doen aan een groot luxeconglomeraat, geen compromissen sluiten om de investeerder te plezieren, en aan het eind kunnen zeggen: I did it my way."

 

"De modelijn loopt uitstekend"

Intussen heeft Van Beirendonck, bij monde van zijn raadsman, de puntjes op de i gezet: "De bvba W is inderdaad failliet, maar die slaat alleen op de winkel 'Walter' en hefet niets met de modelijn te maken. Er is slechts één schuldeiser en dat is de verhuurder van het pand. De bvba Big stelt het dan weer erg goed. De balansen waar iedereen het nu over heeft, slaan op vorig jaar. Het eigen vermogen is er negatief, maar dat is het geval bij 375.000 bvba's in België en geloof me, die gaan niet allemaal meteen failliet."

 

Volgens Meester Alex Trappeniers is het bedrijf van Van Beirendonck dan ook niet in gevaar: "Walter heeft zijn nieuwe wintercollectie in januari uitstekend verkocht aan winkeliers van over de hele wereld. Het bedrijf is niet in gevaar, de collectie wordt voorgezet. Walter Van Beirendonck was trouwens de afgelopen dagen op Première Vision in Parijs, om er stoffen te kopen voor alweer een nieuwe collectie." Een ding is zeker: de vennootschappen staan op zich los van de persoon Van Beirendonck. Een faillissement betekent dus niet noodzakelijk het einde van zijn loopbaan als modeontwerper.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


H&M scoort alweer onder de verwachtingen

16/03/2018

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz zet het nieuwe boekjaar alweer met minder gunstige cijfers in. Nu ook de verkoop in eigen land voor het eerst in decennia inkrimpt, neemt het vertrouwen bij investeerders af.

Bod op Yoox Net-a-Porter goedgekeurd door mededingingsautoriteit

16/03/2018

De Italiaanse mededingingsautoriteit heeft de mogelijke overname van Yoox Net-a-Porter door het Zwitserse Richemont goedgekeurd. Als het volledige bod wordt aanvaard, dan heeft het een waarde van 2,7 miljard euro.

Donatella Versace zweert bont af

15/03/2018

Het Italiaanse modemerk Versace stopt met het gebruik van bont. Ontwerpster Donatella Versace wil geen dieren meer doden voor mode, zegt ze in een interview met The Economist.

FNG wil terugkeren naar België

15/03/2018

De Belgisch-Nederlandse modegroep FNG wil zijn statutaire zetel weer van Nederland naar België verplaatsen. Ook plant de groep achter Brantano, Claudia Sträter en Miss Etam zich op de beurs in Brussel te laten noteren.

"Beste jaar ooit" voor Deens schoenenmerk Ecco

14/03/2018

Ecco kijkt terug op 2017 als zijn beste financiële jaar ooit. Het Deense schoenenmerk, bekend om zijn 'volg-de-voet'-filosofie, overtrof met een groei van 8% de eigen verwachtingen.

Adidas sluit 2017 sterk af

14/03/2018

Het Duitse sportmerk Adidas heeft 2017 afgesloten met een omzetstijging van 16% bij gelijke wisselkoersen. Daarbij groeide de winst met bijna een derde. Voor 2018 verwacht Adidas opnieuw een groei van ongeveer 10%.

Back to top