Medewerkers van Holland & Barrett kunnen vanaf nu een geaccrediteerd diploma behalen, op kosten van de werkgever. Waarom de drogisterijketen die inspanningen doet? Lindsey Hop en Lisanne de Langen vertellen het op het RetailDetail People & HR Congress.
Kwaliteit in huis vormen
“Als retailer willen we meer dan een retailer zijn”, zegt Lindsey Hop, manager training & development bij Holland & Barrett. De keten wil preventieve gezondheid echt in handen nemen en inzetten op “wellness futures”. Daarom openden recent, naast de winkels, nog zeven Health & Happiness Studio’s. Deze studio’s bieden persoonlijk advies aan klanten op het gebied van vitaliteit, voeding en huid- en haarverzorging. Klanten kunnen ook online zo’n consults aanvragen.
“Die consults vereisen aanvullende kennis en vaardigheden van onze medewerkers. Hierdoor is er een nieuwe rol in het leven geroepen: de Health & Happiness Coach. Om deze rol kracht bij te zetten zijn we gestart met de ontwikkeling van een erkende ‘health coach’-opleiding”, legt trainer Lisanne de Langen uit.
Kennis was al heel belangrijk bij de medewerkers van Holland & Barrett, maar nu gaat het dus nog een stapje verder. In Nederland en België mag iedereen zich immers ‘health coach’ noemen, maar is er geen garantie op kwaliteit. “Ook zonder opleiding kunnen onze medewerkers het vak al uitoefenen, maar wij willen echt tonen dat we kwaliteit in huis hebben.”
Loyalty branding langs alle kanten
Niet alleen voor klanten is zo’n erkende gezondheidscoach een USP, ook naar medewerkers toe is de opleiding uitstekend als ‘employer branding’. Al een paar jaar blijkt uit het jaarlijkse tevredenheidsonderzoek van Holland & Barrett dat medewerkers graag meer kansen op opleiding en ontwikkeling willen. En natuurlijk is het bij het rekruteren mooi meegenomen dat wie er komt werken, gratis een erkend diploma kan behalen.
“Het geeft binding met het bedrijf”, zegt Hop. Al schuilt er tegelijk gevaar in: wie zo’n diploma heeft, heeft meer doorgroeimogelijkheden en kan makkelijker elders aan de slag. Toch rekent de drogisterijketen dat medewerkers net langer zullen blijven. “We doen het echt om het gat te dichten, om het tekort in de welzijnszorg op te vangen, zowel voor onze klanten als het tekort aan gekwalificeerde medewerkers.”
Sterke professionaliseringsslag
In september start de cursus voor het eerst, bij wijze van test met liefst een twaalftal medewerkers. Wie voldoende uren werkt, mag de opleiding in werktijd volgen, in overleg met de teammanager. De cursus zelf is best intensief, met opleiding over alles van het menselijke lichaam en anatomie tot menselijk gedrag. “We gaan voor een sterke professionaliseringsslag die medewerkers van zowel verdieping als verbreding voorziet”, zegt De Langen.
De ambities zijn meteen groot: “Het zou geweldig zijn als straks overal een rij diploma’s aan de muur hangt. We willen het niet verplicht maken, maar het zou heel leuk zijn als op termijn minstens één iemand in elke winkel in België en Nederland gediplomeerd ‘health coach’ is.” Op langere termijn wil Holland & Barrett Benelux het traject mogelijk zelfs verbreden voor particulieren en leveranciers.
Hop: “We willen modules aanbieden aan iedereen, en zo een eigen leerpad creëren voor iedereen. Je zou de modules bijvoorbeeld ook afzonderlijk kunnen volgen. Zo’n 60% van de medewerkers werkt al jaren bij ons, het is dus aan ons om hen te blijven motiveren.”
Hoe andere retailers hun medewerkers motiveren? Je hoort het op het RetailDetail HR & People Congress op 15 juni ook van Aldi, ZEB, Arvesta en vele anderen!