Na tegenslag voor Uplace nu ook kopzorgen voor Neo

Na tegenslag voor Uplace nu ook kopzorgen voor Neo

Een nieuwe milieuvergunning voor megashoppingproject Uplace Machelen op korte termijn wordt niet zo eenvoudig. Intussen doemen trouwens ook al de eerste onweerswolken op boven Neo op de Heizel.

Nieuwe milieuvergunning Uplace "makkelijker gezegd dan gedaan"

Eind mei vernietigde de Raad van State de milieuvergunning voor Uplace in Machelen omdat Vlaams Milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) bij de toekenning van deze vergunning "niet in alle objectiviteit, zonder vooringenomenheid en zonder gebonden te zijn door eerder aangegane overeenkomsten" kon oordelen over de vergunningsaanvraag.

 

Ons hoogste rechtsorgaan verwees naar eerdere inhoudelijke afspraken tussen de Vlaamse regering en Uplace bij het afsluiten van het brownfieldconvenant voor de sanering van de site. Uplace stelde de dag zelf echter al "erop te vertrouwen dat de Milieuminister op korte termijn een nieuwe milieuvergunning verleent die de toets van de Raad van State zal doorstaan".

 

Nochtans is dat "gemakkelijker gezegd dan gedaan", meent juridisch consulent Jonas Riemslagh in vakblad De Juristenkrant. "Wanneer er sprake is van partijtijdigheid volstaat het meestal dat de persoon bij wie zich een belangenconflict voordoet een stap opzij zet. In dit geval is het probleem dat de Vlaamse regering in het convenant engagementen is aangegaan en de bevoegde minister per definitie deel uitmaakt van die regering", aldus Riemslagh.

 

Engagementen schenden onpartijdigheid

Mogelijk biedt de aanpassing van het brownfieldconvenant soelaas "door de engagementen over de inhoud van de vergunning te schrappen", aldus de jurist. Zo verbond de Vlaamse regering er zich in dit convenant toe om de milieuvergunning enkel te weigeren in welbepaalde omstandigheden, namelijk om redenen van openbaar belang of als er bezwaren rezen die nagenoeg niet te remediëren vielen. Bovendien bevatte het convenant afspraken over mobiliteitsmaatregelen.

 

"Maar zelfs als daardoor de schending van de onpartijdigheid opgelost geraakt, laat het zich raden dat de klagers voldoende andere argumenten zullen vinden om de vergunningen aan te vechten", gaat Riemslagh verder.

 

Schorsing dreigt voor toewijzing Neo-project

Intussen pakken zich ook onweerswolken samen boven dat andere megashoppingproject in Brussel: Neo, op de Heizel. Dat project was toegewezen aan het Frans-Nederlandse consortium Unibail-Rodamco, maar de adviseur van de Raad van State wil volgens zakenkrant De Tijd die toewijzing laten schorsen.

 

De Britse ontwikkelaar Hammerson, die ondanks een hoger financieel bod naast de hoofdvogel greep, had nog net voor het aflopen van de termijn klacht ingediend en de adviseur van de Raad van State lijkt de redenering van de Britten nu te volgen. In de wetenschap dat de Raad van State doorgaans de adviseur volgt, kan dat alleen maar tot vertraging leiden. In het slechtste geval moet de selectieprocedure zelfs gedeeltelijk of volledig overgedaan worden.

 

De Raad van State wil volgens De Tijd niets kwijt over de motivering van zijn adviseur en laat enkel weten dat het definitieve arrest "binnenkort zal volgen", misschien al eind komende week.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Meer bezoekers voor Belgische winkelcentra

18/10/2017

De winkelcentra die zijn aangesloten bij de Belgian Luxembourg Council of Retail and Shopping Centers (BLSC) hebben het voorbije kwartaal meer bezoekers over de vloer gekregen. Het was de eerste stijging in meer dan twee jaar.

Woluwe Shopping Center kan half miljard opleveren

17/10/2017

Het Nederlandse Eurocommercial Properties heeft 468 miljoen euro over voor de overname van het Woluwe Shopping Center. Dat is een stuk meer dan de 300 miljoen euro waar een tijd geleden sprake van was.

Geen winkelcentrum meer aan The Loop in Gent

16/10/2017

Er komt geen groot winkelcomplex aan The Loop in Gent. Er is nog weinig draagvlak voor het project en dus heeft het stadsbestuur besloten om er de stekker uit te trekken. De plannen lagen al sinds 2010 op tafel.

Strada-project in La Louvière staat op uit de doden

10/10/2017

Het Strada-project in La Louvière, dat al een tijdje dood en begraven was, lijkt er nu toch te komen. Ontwikkelaar Wilhelm & Co is zelfs al begonnen met de verkoop van de eerste negentig appartementen die deel uitmaken van het project.

Winkelcentrum Rive Gauche groot succes

25/09/2017

Rive Gauche, het nieuwe winkelcentrum in Charleroi, is een groot succes. In de eerste zes maanden na opening kreeg het al vier miljoen bezoekers over de vloer. Het is zo meteen het drukste winkelcentrum van Wallonië.

97 procent van The Mint al verhuurd

20/09/2017

Binnenkort opent na een renovatie van twee jaar het winkelgedeelte van het Muntcentrum onder de naam The Mint. Ondertussen zijn 97% van de winkelruimtes al ingevuld: onder andere Decathlon en Uniqlo vestigen zich voor het eerst in het centrum van Brussel.

Back to top