Na tegenslag voor Uplace nu ook kopzorgen voor Neo

Na tegenslag voor Uplace nu ook kopzorgen voor Neo

Een nieuwe milieuvergunning voor megashoppingproject Uplace Machelen op korte termijn wordt niet zo eenvoudig. Intussen doemen trouwens ook al de eerste onweerswolken op boven Neo op de Heizel.

Nieuwe milieuvergunning Uplace "makkelijker gezegd dan gedaan"

Eind mei vernietigde de Raad van State de milieuvergunning voor Uplace in Machelen omdat Vlaams Milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) bij de toekenning van deze vergunning "niet in alle objectiviteit, zonder vooringenomenheid en zonder gebonden te zijn door eerder aangegane overeenkomsten" kon oordelen over de vergunningsaanvraag.

 

Ons hoogste rechtsorgaan verwees naar eerdere inhoudelijke afspraken tussen de Vlaamse regering en Uplace bij het afsluiten van het brownfieldconvenant voor de sanering van de site. Uplace stelde de dag zelf echter al "erop te vertrouwen dat de Milieuminister op korte termijn een nieuwe milieuvergunning verleent die de toets van de Raad van State zal doorstaan".

 

Nochtans is dat "gemakkelijker gezegd dan gedaan", meent juridisch consulent Jonas Riemslagh in vakblad De Juristenkrant. "Wanneer er sprake is van partijtijdigheid volstaat het meestal dat de persoon bij wie zich een belangenconflict voordoet een stap opzij zet. In dit geval is het probleem dat de Vlaamse regering in het convenant engagementen is aangegaan en de bevoegde minister per definitie deel uitmaakt van die regering", aldus Riemslagh.

 

Engagementen schenden onpartijdigheid

Mogelijk biedt de aanpassing van het brownfieldconvenant soelaas "door de engagementen over de inhoud van de vergunning te schrappen", aldus de jurist. Zo verbond de Vlaamse regering er zich in dit convenant toe om de milieuvergunning enkel te weigeren in welbepaalde omstandigheden, namelijk om redenen van openbaar belang of als er bezwaren rezen die nagenoeg niet te remediëren vielen. Bovendien bevatte het convenant afspraken over mobiliteitsmaatregelen.

 

"Maar zelfs als daardoor de schending van de onpartijdigheid opgelost geraakt, laat het zich raden dat de klagers voldoende andere argumenten zullen vinden om de vergunningen aan te vechten", gaat Riemslagh verder.

 

Schorsing dreigt voor toewijzing Neo-project

Intussen pakken zich ook onweerswolken samen boven dat andere megashoppingproject in Brussel: Neo, op de Heizel. Dat project was toegewezen aan het Frans-Nederlandse consortium Unibail-Rodamco, maar de adviseur van de Raad van State wil volgens zakenkrant De Tijd die toewijzing laten schorsen.

 

De Britse ontwikkelaar Hammerson, die ondanks een hoger financieel bod naast de hoofdvogel greep, had nog net voor het aflopen van de termijn klacht ingediend en de adviseur van de Raad van State lijkt de redenering van de Britten nu te volgen. In de wetenschap dat de Raad van State doorgaans de adviseur volgt, kan dat alleen maar tot vertraging leiden. In het slechtste geval moet de selectieprocedure zelfs gedeeltelijk of volledig overgedaan worden.

 

De Raad van State wil volgens De Tijd niets kwijt over de motivering van zijn adviseur en laat enkel weten dat het definitieve arrest "binnenkort zal volgen", misschien al eind komende week.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Unibail-Rodamco neemt sectorgenoot Westfield over

12/12/2017

Unibail-Rodamco neemt concurrent Westfield over voor 21 miljard euro. Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf krijgt zo 35 nieuwe winkelcentra in handen, waarvan 33 in de Verenigde Staten, en wordt zo het grootste vastgoedbedrijf ter wereld.

Brusselse winkelstraten blijven (ondanks alles) drukbezocht

11/12/2017

Brussel heeft zich goed weten te herpakken na de terreuraanslagen. De grote winkelstraten worden nog altijd druk bezocht: vooral de Nieuwstraat deed het dit jaar goed en haalde zelfs andere ‘hotspots’ in de hoofdstad in. 

Topoverleg leidt tot laatste strohalm voor Uplace

08/12/2017

Na maanden van geheim overleg is er een nieuw plan op tafel gekomen om de bouw van Uplace toch te laten doorgaan. Het nieuwe voorstel is een verwaterde versie van de oorspronkelijke plannen.

Hoe winkelvastgoed inspeelt op wijzigend koopgedrag

07/12/2017

E-commerce verdringt de fysieke winkel niet, maar stimuleert retailers en winkelcentra wel om innoverende concepten uit te rollen. Het is een kwestie van te beantwoorden aan de verwachtingen van millennials en Generatie Z, meent vastgoedadviseur JLL.

Mitiska REIM opent nog twee retailparken in Roemenië

29/11/2017

Mitiska REIM dikt zijn Roemeens portfolio met twee retailparken aan. Daarmee verstevigt het Belgische bedrijf zijn marktleiderspositie in Roemenië, waar het momenteel 21 sites in eigendom heeft.

Gent krijgt met Kouterdreef ‘winkelstraat voor betere merken’

23/11/2017

Momenteel is het nog een werf, maar vanaf maart krijgt Gent er met de ‘Kouterdreef’ een nieuwe winkelstraat bij, waar de ‘betere merken’ thuis zijn. Deze week maakte ontwikkelaar Matexi op de retailvastgoedbeurs Mapic in Cannes enkele ronkende namen bekend.

Back to top