Tot 19 grote winkels op Beringse be-Mine

Tot 19 grote winkels op Beringse be-Mine

In het winkelproject op de voormalige mijnsite be-Mine in Beringen kunnen dertien tot negentien grote winkels komen. Dat blijkt uit de socio-economische vergunning die door het stadsbestuur van Beringen werd afgeleverd.

Aanvulling op stadskern

Het winkelproject van 15.000 m² komt aan de voet van de terril achteraan op het mijnterrein. Daarvoor wordt een centrale parking voor meer dan 800 voertuigen aangelegd, die bereikbaar wordt via een nieuwe toegangsweg vanaf de rotonde op de Koolmijnlaan.

 

Beringen wil er in de eerste plaats winkels inplanten waarvoor in het centrum geen ruimte is, voornamelijk zaken waar volumineuze goederen worden verkocht. Het moet daardoor complementair worden met Beringen-centrum, waar winkels voor dagelijkse benodigdheden en mode de toon moeten zetten.

 

Een deel van de nieuwe winkels zal bestaan uit een herlokalisering van bestaande perifere baanwinkels. Voor de overige invulling willen de eigenaars van de site en het stadsbestuur nieuwe handelszaken aantrekken die vandaag nog geen vestiging hebben in West-Limburg.

 

Halvering van oorspronkelijke plannen

De oorspronkelijke plannen voor een winkelpark op de voormalige mijnterreinen gingen nog uit van een oppervlakte van 28.000 tot 34.000 m², maar dat leverde tegenkanting van onder meer Unizo op. Tegen de nieuwe plannen heeft de organisatie geen bezwaar.

 

Be-Mine wil volgend jaar al starten met de bouw, zodat het complex kan opengaan in 2016. Het retailpark maakt deel uit van een masterplan voor de herbestemming van de mijnsite. Naast ruimte voor winkelen voorziet het in ruimte voor wonen, recreatie en toerisme. Het geheel moet een nieuwe aantrekkingspool worden.

Tags: