Elke euro die je als retailer investeert in welzijn op het werk, haal je er ook weer uit, zegt algemeen directeur Eva Vandenheede van Securex. De preventiedienst ondersteunt Decathlon onder andere bij het verbeteren van de ergonomie.
Geen andere optie
“Vijf à tien jaar geleden zagen veel bedrijven het nog niet als hun taak om zich bezig te houden met het welzijn van hun medewerkers”, zegt Vandenheede. “Nu zien ze dat ze geen andere optie hebben: mensen vallen uit, er is een war for talent aan de gang, het is moeilijk om personeel te vinden. Retailers weten nu dat ze elke euro die ze investeren in het ondersteunen van wellbeing er ook weer uithalen: medewerkers die zich goed voelen op het werk zijn productiever en voelen zich gemotiveerd, het absenteïsme daalt.”
Securex heeft zich gespecialiseerd in de retailsector, met zijn specifieke risico’s. “Burn-outs zien we algemeen toenemen, maar typisch voor retail is bijvoorbeeld de fysieke belasting, RSI, en meer en meer ook het mentale aspect: omgaan met verbale en zelfs fysieke agressie.”
Met de VR-bril
Opleidingen organiseren bij retailers is niet evident, omdat je zoveel vestigingen hebt. Je kan al die mensen niet naar het hoofdkantoor halen, maar ook als je ter plaatse komt kan je niet alle medewerkers samen zetten, want dan heb je geen medewerkers meer in de winkel. Digitalisering helpt dan, met online leerplatformen en digitale formules.
“Voor opleidingen brandpreventie gebruiken we meer en meer de VR-bril: mensen doen de theorie op de laptop, op hun eigen ritme, één voor een. En dan komen we in de winkels langs met VR-brillen waarbij ze de praktijk leren. Het is zoeken naar formules die werken. Voor de opleiding ‘omgaan met agressie’ werken we op een centraal punt, en komen er telkens één of twee medewerkers van verschillende winkels uit de regio samen.”
Focus op ergonomie
Op het RetailDetail Congress, op 20 april, gaat Eva Vandenheede in gesprek met Erik Aerts, die bij Decathlon verantwoordelijk is voor wellbeing. Dat de retailer sterk met de problematiek bezig is, hoeft niet te verbazen, gezien het product en de missie van het bedrijf. Eén van de focuspunten is ergonomie, in de winkels en in het logistieke centrum in Willebroek. Taken als vrachtwagen lossen of producten in de rekken leggen, brengen immers bepaalde risico’s met zich mee.
Bij Decathlon werken bovendien veel jonge, sportieve mensen, die na het werk bij wijze van teambuilding ook samen gaan sporten. “Daardoor zie je er vaker letsels als gevolg van sporten tijdens het werk, dat heb je niet zo vaak bij andere retailers.”
Hoe Securex en Decathlon samen aan een duurzaam welzijnsbeleid bouwen, verneem je op het RetailDetail Congress, dat plaatsvindt op 20 april in Antwerpen. In het voorprogramma “Future of Shopping” komen ook de duurzame verhalen aan bod van onder andere COSH!, Komrads en Okret. Op het hoofdpodium ’s avonds zijn er presentaties door Daria Krivonos van het Copenhagen Institute for Future Studies, Giane Van Landuyt van CASA International en Carla Velghe van Hema.