ACM keurt overname Natuurwinkels door Ekoplaza goed

 ACM keurt overname Natuurwinkels door Ekoplaza goed
ACM keurt overname Natuurwinkels door Ekoplaza goed

Ekoplaza mag alle 25 Natuurwinkels overnemen: de Autoriteit Consument & Markt voorziet niet dat er door de overname concurrentieproblemen zouden ontstaan: biologische producten zijn steeds beter verkrijgbaar in de supermarkt en bovendien zijn er ook voldoende andere biologische winkels, volgens ACM.

 

Nieuw distributiecentrum

De overname werd in september bekendgemaakt en moet Ekoplaza-eigenaar Udea, momenteel al eigenaar van 39 winkels en tevens franchisegever aan 36 ondernemers, toelaten extra groeikansen te realiseren. Die groei zou erg welkom zijn, want de keten bouwt in Veghel een nieuw distributiecentrum, waarvoor de kosten volgens het FD in de tientallen miljoenen lopen: extra omzet is dus zeer welkom.

 

Of de Natuurwinkels nu Ekoplaza worden is nog niet bekend. "We gaan het gesprek aan met de franchise-ondernemers of ze een Ekoplaza-winkel willen worden. Maar we zetten geen druk.", zei Erik Does, algemeen directeur van Udea, afgelopen september in het FD. Udea heeft volgens Does nog geen plannen om de Natuurwinkels te reorganiseren: "We laten eerst het stof van de overname neerdalen."

 

De overname van Natuurwinkel zorgt voor een opstapje in de Belgische markt: in 2017 testte Ekoplaza voor het eerst leveringen naar België vanuit de webshop, maar Natuurwinkels heeft een Belgische dochter (Hagor) met een bredere basis bij de Belgen. "We zullen aan de hand van eigen ervaringen nadere stappen bepalen", aldus Does.