Belgisch bio-appelsap bij Oxfam

Belgisch bio-appelsap bij Oxfam

Oxfam is bekend van de Wereldwinkels met de fairtradeproducten uit verre landen, maar voor de allereerste keer is er nu ook een 100% Belgisch product verkrijgbaar: appelsap.

 

"Ook hier niet fair"

Oxfam zal ook in de toekomst het meeste aandacht blijven schenken aan de internationale handel en de boeren in het Zuiden, maar erkent dat ook de boeren van bij ons het niet altijd even makkelijk hebben. Ook hier verloopt de handel niet altijd fair, zegt de organisatie, en daarom breidt ze haar aanbod uit met lokale producten. Het eerste product dat vervangen wordt door een Belgisch alternatief is het appelsap.

 

"Met deze producten willen we ons nog meer positioneren als geloofwaardige partij in de transitiebeweging", zegt directeur Luc Van Haute. “We brengen iets op de markt dat kleinschalige telers en consumenten met elkaar verbindt.”

 

3 jaar wachten op label

Voor het appelsap wordt 'omschakelingsfruit' gebruikt: dat is fruit dat geteeld wordt volgens biologische principes, maar niet biologisch genoemd mag worden omdat de telers hun bio-certificaat nog niet ontvangen hebben. Pas over drie jaar zullen de telers die de appels voor dit sap leveren, dat biolabel (en een hogere prijs voor hun fruit) krijgen. Intussen hebben ze echter wel allerlei investeringen gedaan om aan de normen te voldoen.

 

Van Oxfam krijgen deze boeren nu wél een hogere prijs voor hun appels, waardoor ze makkelijker deze periode van drie jaar kunnen overbruggen. “We tonen zo aan dat succesvol ondernemen en een rechtvaardig inkomen voor de boeren wel samen kunnen gaan” ,aldus Van Haute.