Colruyt heeft een "Factory of the Future"

Foto: ricochet64 / Shutterstock.com

Colruyt, voedsellaboratorium Lavetan en bio-bakkerij De Trog hebben een ‘fabriek van de toekomst’. Ze kregen althans elk een Factory of the Future Award van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie.

 

Drie fabrieken van de toekomst

Jaarlijks overhandigt Fevia prijzen aan bedrijven die zich weten aan te passen aan de nieuwe hoogtechnologische realiteit en succesvol evolueren naar wat de organisatie ‘Industrie 4.0’ noemt. De awards gingen dit keer naar de traiteurafdeling van Colruyt Group, De Trog en Lavetan. De bakkerij ontvangt de prijs voor de tweede keer en scoorde onder meer met een game die medewerkers spelenderwijs helpt om zich de bedrijfswerking eigen te maken. “Een slimme manier om digitalisering in te zetten om veiligheidsvoorschriften, omgaan met machines of interne regels te doen leven in het bedrijf”, roemt Fevia het initiatief. 

 

Lavetan presenteert zich dan weer als het laboratorium van de toekomst door in te zetten op geautomatiseerde analyses. Daardoor krijgen voedingsbedrijven snel de juiste informatie om kwalitatief en veilig te kunnen produceren. “Daarmee illustreert Lavetan hoe de digitalisering ervoor zorgt dat de strikte grenzen tussen verschillende schakels in de keten vervagen”, aldus nog de jury.

 

Colruyt heeft in Halle een hypermoderne fabriek neergezet voor de productie van charcuterie en vers bereide maaltijden. “Slimme productietechnieken en aandacht voor opleiding en welzijn van de werknemerszorgen niet alleen voor meer efficiëntie, maar ook voor een nog betere beheersing van de voedselveiligheid. Dit alles met veel aandacht voor duurzaamheid in de hele keten”, valt Fevia vooral op.

 

Voedingsindustrie investeerde 1,3 miljard euro

Met de Factory of the Future Awards willen de initiatiefnemers aantonen dat elk voedingsbedrijf, ook de vele kmo’s, stappen kan zetten om zich aan te passen aan de vereisten van de nieuwe industrie. De verschillende winnaars moeten daarbij als voorbeelden dienen.

 

Fevia blikt niettemin ook tevreden terug op de sector in zijn geheel: “De Vlaamse voedingsindustrie kende de voorbije jaren een opmerkelijk groei dankzij goede resultaten op de exportmarkten. Daardoor kon de sector vorig jaar 1,3 miljard euro investeren in het moderniseren van fabrieken en het uitbreiden van de productiecapaciteiten, maar slaagde er ook in om jobs in eigen land te houden.”