Een nieuwe studie ondergraaft het groene imago van de insectenkweek. De auteurs waarschuwen voor veiligheidsrisico’s, ziekteverspreiding en een hogere klimaatimpact dan vaak wordt aangenomen. Vooral insectenvoer voor huisdieren springt eruit als milieubelastend en economisch zwak.
Biodiversiteitsrisico’s
Al vele jaren tippen wetenschappers en voedselexperts insecten als een mogelijk duurzaam alternatief voor andere dierlijke eiwitten. Maar een nieuwe, uitgebreide studie wijst op risico’s voor biodiversiteit, genetische contaminatie en een tegenvallende koolstofefficiëntie. Het artikel “Have the environmental benefits of insect farming been overstated? A critical review” dat afgelopen dinsdag verscheen in Biological Reviews, vergeleek de bevindingen van 352 wetenschappelijke publicaties. Voor medeauteur Dustin Crummett van de universiteit van Washingtpon Tacom is de conclusie helder: “Insectenproteïne is het afgelopen decennium veel gehypet, maar ons uitgebreide onderzoek van de wetenschappelijke literatuur vertelt een ander verhaal.”


