Krieltjes blijken vaak gesneden aardappelen

Krieltjes blijken vaak gesneden aardappelen
Shutterstock.com

Voorgeschilde krieltjes uit de supermarkt zijn vaak gesneden en afgeronde stukjes van grote aardappelen, zo blijkt. Onder meer supermarktketens Albert Heijn Aldi en Jumbo hebben toegegeven dat de krieltjes die ze verkopen in werkelijkheid geen mini-aardappeltjes zijn.

 

Geen beschermde benaming

In plaats daarvan zijn dat stukjes gesneden uit grotere exemplaren die nadien afgerond zijn, ontdekte Foodwatch. "We noemen deze producten ook krielaardappeltjes omdat dit de aanduiding is voor kleine aardappelen die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden", klinkt het volgens het AD bij Albert Heijn.

 

Sjoerd van de Wouw van Foodwatch betreurt vooral dat de supermarkten geen open kaart spelen en de klanten misleiden "Veel consumenten hebben het idee dat krieltjes kleine aardappelen zijn en kleinere producten worden vaak als smaakvoller gezien." Hij pleit er dan ook voor dat de retailers het bijsnijden van de aardappelen zouden vermelden op de verpakking van de producten. Zowel Albert Heijn als Aldi hebben al laten weten open te staan voor een andere naam voor de betrokken producten.

 

De Nederlandse sectorvereniging VAVI wijst er echter op dat de benaming 'krieltjes' niet wettelijk beschermd is en er van bedrog dus geen sprake kan zijn. "De kleinste aardappelen die volgens de huidige stand van techniek gesorteerd kunnen worden, worden over het algemeen als kriel of krieltjes ingezet." De gesneden blokjes noemt men doorgaans ‘minikrieltjes’. "Voor die worden over het algemeen grotere aardappelen gebruikt die vervolgens in blokjes worden gesneden en daarna worden afgerond."

 

Ook in België is de benaming krieltjes niet beschermd, maar Romain Cools van beroepsvereniging Belgapom, kan zich "moeilijk inbeelden dat dit soort van praktijken ook met onze aardappelen gebeurt."