Recordinvestering voor Brugse Zot

Brouwerij De Halve Maan, bekend van de bieren Brugse Zot en Straffe Hendrik, blijft aan hoog tempo groeien en gaat nu 20 miljoen euro investeren in een nieuwe bottelarij.

 

Stijgende export

De investering is noodzakelijk om de snelle groei van het bedrijf bij te benen: in dertien jaar tijd steeg de omzet naar 13 miljoen euro en de productie naar 53.0000 hectoliter, schrijft De Tijd. CEO en eigenaar Xavier Vanneste ambieert op termijn een productie van 100.000 hectoliter. Daarmee zou De Halve Maan bij de vijftien grootste Belgische brouwers behoren.

 

Een belangrijk deel van die groei realiseert de onderneming in het buitenland: ze exporteert nu al naar veertig landen. In Frankrijk groeide de omzet met 40%, in Nederland namen grote retailers als Albert Heijn en Jumbo de producten op in het assortiment. In Brugge ontvangt de brouwerij jaarlijks meer dan 100.000 toeristen uit de hele wereld.

 

De nieuwe bottelarij moet tegen 2020 operationeel zijn en zal dan 24.000 flesjes en 180 vaten per uur aankunnen. Twee jaar geleden kwam de brouwer in het nieuws met een andere opmerkelijke investering: de aanleg van een drie kilometer lange ondergrondse bierpijplijn, die gefinancierd werd via crowdfunding. De intekenaars kregen in ruil levenslang gratis bier.