Rudolf Louis Schweizer nieuwe voorzitter raad van bestuur Oetker

Rudolf Louis Schweizer nieuwe voorzitter raad van bestuur Oetker
Shutterstock.com

Rudolf Louis Schweizer is de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van voedingsconcern Oetker. Hij volgt August Oetker op die voorzitter was sinds 2010.

 

Verdeeldheid

Schweizer is een kleinzoon van Rudolf-August Oetker (1916-2007), die het bedrijf na de Tweede Wereldoorlog heropbouwde. De 51-jarige Rudolf Louis Schweizer is sinds 2012 lid van de raad van bestuur. Via zijn moeder, Rosely Schweizer, is hij ook betrokken bij de Duitse Schweizer Group, dat onderdelen produceert voor de autoindustrie.

 

Oetker kwam meermaals in de actualiteit omwille van interne verdeeldheid en familietwisten. Dat Rudolf-August Oetker in totaal 8 kinderen heeft uit drie huwelijken, heeft daar zeker toe bijgedragen. Vooral tussen de oudste zoon, August (uit het tweede huwelijk), en diens halfbroer Alfred (uit het derde huwelijk van hun vader) bestaan er al geruime tijd spanningen. Zo verhinderde August in 2009 dat zijn jongere halfbroer Alfred het leiderschap in het voedingsbedrijf overnam. In plaats daarvan werd Augusts broer, Richard Oetker, verrassend benoemd tot CEO. Zelf werd August nadien voorzitter van de raad van bestuur. Met de benoeming van Rudolf Louis Schweizer tot nieuwe voorzitter vist Alfred Oetker opnieuw achter het net.

 

De Oetker Group stelt ruim 32.000 mensen tewerk en boekte in 2017 een omzet van 11,6 miljard euro. Het concern verkoopt voedingsmiddelen als broodjes en pizza’s, maar ook bier, wijn en andere dranken. Het is verder actief in de chemie en logistiek en heeft een eigen financiële instelling.