Colruyt Group heeft met succes de eerste oogst van zijn wijngaard in Frasnes-Lez-Anvaing (bij Doornik) afgerond. De vier plukdagen resulteerden in ongeveer 12.000 kg druiven, goed voor naar schatting 10.000 flessen Belgische witte wijn, die in het voorjaar van 2026 op de markt komen.
Focus op “cool climate” wijnen
Op een perceel van ongeveer tien hectare zijn dit jaar enkel de vier hectare van de oudste witte druivenrassen, zoals Solaris, Muscaris, Johanniter en Souvignier Gris, geoogst. De pluk werd handmatig uitgevoerd met de hulp van ongeveer 25 lokale medewerkers. Na de oogst werden de druiven vervoerd naar de externe vinificatiekelder van Vivardent. Voorlopig werkt Colruyt nog samen met Vivardent voor de vinificatie, maar vanaf volgend jaar zal de groep investeren in een eigen kelder.
De kwaliteit van de druiven is dit jaar uitzonderlijk, dankzij het droge en warme weer van het afgelopen jaar, zegt wijnexpert Jean-Christophe Verschelde van Colruyt Group. Het bedrijf komt tegemoet aan de groeiende vraag naar Belgische biowijn en breidt het assortiment met een focus op wijnen uit eigen productie. De eerste flessen Belgische witte wijn worden in het voorjaar van 2026 verwacht. Deze wijnen zullen in eerste instantie geen biologisch label dragen, aangezien ze nog onder conversie zijn.


