Vlaamse overheid en Lidl overgestapt op elektronische maaltijdcheques

Vlaamse overheid en Lidl overgestapt op elektronische maaltijdcheques

Woensdag was een goede dag voor de digitale maaltijdcheque: de mededeling dat bijna 14.000 Vlaamse ambtenaren hun maaltijdcheques voortaan in digitale vorm krijgen kwam amper een paar uur na de melding van harddiscounter Lidl dat het vanaf nu ook elektronische maaltijdcheques aanvaardt.

Overheid in zee met Edenred

De Vlaamse overheid heeft bij de uitwerking van de overgang gekozen voor Edenred, het vroegere Accor Services. Die uitgever van maaltijdcheques telt inmiddels al zowat 5.000 klanten die elektronische maaltijdcheques aanvaarden, waaronder 3.000 restaurants en buurtwinkels en 2.000 grootwarenhuizen van ketens als Carrefour, Aldi, Delhaize en Cora.

 

Jean-Bernard Trussart, algemeen directeur van Edenred, kondigde aan dat het netwerk nog zal worden uitgebreid. Edenred werkt speciaal voor kleinhandelaars zonder betaalterminal aan een aanbod dat hen minder dan 1 euro per dag zal kosten, zo zegt Trussart. Voor de gebruikers zelf werkte Edenred een app uit, die een overzicht geeft van de restaurants en handelaars in de buurt waar de consument met zijn elektronische maaltijdcheques terechtkan.

 

Nu ook bij Lidl

Intussen kunnen ook klanten van Lidl betalen met elektronische maaltijdcheques. Lidl volgt daarmee de algemene trend en aanvaardt meteen e-maaltijdcheques van alle vier de uitgevers in ons land. “Via sociale media en onze klantendienst polste een aantal klanten al naar de mogelijkheden om bij Lidl met e-maaltijdcheques te betalen. Onze IT-afdeling heeft de voorbije maanden dan ook de nodige voorbereidingen getroffen”, zegt woordvoerder Pieterjan Rynwalt.

 

“Elektronische maaltijdcheques hebben een veilig, transparant en milieuvriendelijk karakter. Ook voor ons als supermarktketen zijn er voordelen: enerzijds sluit je menselijke (tel)fouten uit, anderzijds is er minder verliestijd aan de kassa’s. Onze medewerkers hoeven de cheques immers niet meer te tellen.”

 

Lidl waarschuwt wel voor het prijskaartje van het systeem. “E-maaltijdcheques hebben zeker potentieel. Zo is er – in tegenstelling tot bij papieren maaltijdcheques – quasi geen naverwerking. De e-cheques moeten wel betaalbaar blijven om te kunnen groeien”, aldus nog Rynwalt, “en op dit moment vormen de e-maaltijdcheques nog een extra, bijkomende verwerking, naast al de bestaande betalingsmogelijkheden.” De supermarktketen hoopt dan ook dat de elektronische maaltijdcheques op termijn een volwaardige vervanger worden van de papieren cheques.

Tags: