Vlaamse overheid en Lidl overgestapt op elektronische maaltijdcheques

Vlaamse overheid en Lidl overgestapt op elektronische maaltijdcheques

Woensdag was een goede dag voor de digitale maaltijdcheque: de mededeling dat bijna 14.000 Vlaamse ambtenaren hun maaltijdcheques voortaan in digitale vorm krijgen kwam amper een paar uur na de melding van harddiscounter Lidl dat het vanaf nu ook elektronische maaltijdcheques aanvaardt.

Overheid in zee met Edenred

De Vlaamse overheid heeft bij de uitwerking van de overgang gekozen voor Edenred, het vroegere Accor Services. Die uitgever van maaltijdcheques telt inmiddels al zowat 5.000 klanten die elektronische maaltijdcheques aanvaarden, waaronder 3.000 restaurants en buurtwinkels en 2.000 grootwarenhuizen van ketens als Carrefour, Aldi, Delhaize en Cora.

 

Jean-Bernard Trussart, algemeen directeur van Edenred, kondigde aan dat het netwerk nog zal worden uitgebreid. Edenred werkt speciaal voor kleinhandelaars zonder betaalterminal aan een aanbod dat hen minder dan 1 euro per dag zal kosten, zo zegt Trussart. Voor de gebruikers zelf werkte Edenred een app uit, die een overzicht geeft van de restaurants en handelaars in de buurt waar de consument met zijn elektronische maaltijdcheques terechtkan.

 

Nu ook bij Lidl

Intussen kunnen ook klanten van Lidl betalen met elektronische maaltijdcheques. Lidl volgt daarmee de algemene trend en aanvaardt meteen e-maaltijdcheques van alle vier de uitgevers in ons land. “Via sociale media en onze klantendienst polste een aantal klanten al naar de mogelijkheden om bij Lidl met e-maaltijdcheques te betalen. Onze IT-afdeling heeft de voorbije maanden dan ook de nodige voorbereidingen getroffen”, zegt woordvoerder Pieterjan Rynwalt.

 

“Elektronische maaltijdcheques hebben een veilig, transparant en milieuvriendelijk karakter. Ook voor ons als supermarktketen zijn er voordelen: enerzijds sluit je menselijke (tel)fouten uit, anderzijds is er minder verliestijd aan de kassa’s. Onze medewerkers hoeven de cheques immers niet meer te tellen.”

 

Lidl waarschuwt wel voor het prijskaartje van het systeem. “E-maaltijdcheques hebben zeker potentieel. Zo is er – in tegenstelling tot bij papieren maaltijdcheques – quasi geen naverwerking. De e-cheques moeten wel betaalbaar blijven om te kunnen groeien”, aldus nog Rynwalt, “en op dit moment vormen de e-maaltijdcheques nog een extra, bijkomende verwerking, naast al de bestaande betalingsmogelijkheden.” De supermarktketen hoopt dan ook dat de elektronische maaltijdcheques op termijn een volwaardige vervanger worden van de papieren cheques.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Britse supermarktketen Iceland geeft plastic de zak

17/01/2018

De Britse diepvriesketen Iceland schrapt als eerste supermarktketen alle plasticverpakkingen van zijn huismerken. Tegen 2023 moeten alle 1400 huismerkproducten verpakt worden in een duurzamer alternatief voor plastic, zoals karton en papier.

AB InBev doet twee Duitse bieren van de hand

17/01/2018

AB InBev doet met Diebels en Hasseröder twee Duitse biermerken van de hand. Die komen nu, samen met hun brouwerijen, in bezit van het investeringsfonds CKCF. Dat wil meer investeren in de twee bieren.

Nutella eet Amerikaanse chocoladetak Nestlé op

17/01/2018

Nestlé heeft in Ferrero een koper gevonden voor zijn Amerikaanse chocolade-afdeling. Voor 2,4 miljard euro wordt de producent van Nutella de derde grootste chocoladeproducent ter wereld en kan Nestlé zich in de VS op gezondere producten gaan concentreren.

Komt er een verbod op energiedranken voor minderjarigen?

16/01/2018

Nederland stelt een onderzoek in naar energiedrankjes bij jongeren, nadat de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde een verbod vroeg op de verkoop ervan aan minderjarigen. Ook in België wijzen artsen op de schadelijke effecten van zulke dranken.

Macron wil Franse baguette werelderfgoed maken

15/01/2018

De Franse president Macron wil samen met de bond van Franse bakkers het Franse stokbrood tot Unesco-werelderfgoed laten uitroepen. Het wil zo het voorbeeld volgen van het Belgische bier en de Napolitaanse pizza.

Meer buurtsupermarkten de hele dag open op zondag?

15/01/2018

Buurtwinkels met meer dan vijf medewerkers moeten op zondag de hele dag open kunnen blijven, vindt het NSZ. De zelfstandigenvereniging pleit ervoor om de personeelslimiet op te trekken naar tien. Maar dat is minder evident dan het klinkt, zegt Unizo.

Back to top