Wie betaalt er te weinig voor groenten en fruit?

Wie betaalt er te weinig voor groenten en fruit?

Wie betaalt er te weinig voor groenten en fruit?
Shutterstock.com

Betalen we vandaag eerlijke prijzen voor groenten en fruit in de supermarkt? De boeren vinden alvast van niet, maar waar in de keten het precies foutloopt, dat kon ook de reportage van Pano op één niet met zekerheid aan het licht brengen.

Geen cijfers over winstmarges

Eerlijke voedselprijzen staan opnieuw in de kijker na de resolutie die SP.A-Kamerlid Annick Lambrecht vorige week indiende tegen buitensporige promoties en vóór minimumprijzen voor groenten en fruit. Ook het één-programma Pano besteedt deze week aandacht aan de problematiek, met een reportage waarin journaliste Greet Pluymers praat met fruit- en groenteboeren, werknemers uit de veilingsector en de Boerenbond. De hamvraag: waar op de weg tussen veld en winkel wringt het schoentje als het op een correcte prijszetting voor fruit en groenten aankomt?

 

Een eenduidig antwoord op die vraag kan ook Pano niet bieden, in de eerste plaats omdat er weinig transparantie bestaat rond de gehanteerde winstmarges voor groenten en fruit. Supermarkten blijven hier volgens Pluymers vaag over, maar ook de overheid en de Boerenbond beschikken niet over cijfers. “Europa verbiedt ons om afspraken te maken over winstmarges en prijzen,” reageert Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker. 

 

Onderzoek naar de veilingen

Diezelfde Boerenbond is evenwel geen vragende partij voor minimumprijzen voor fruit en groenten en houdt vast aan de bestaande wet die verkopen met verlies verbiedt. “Alleen geldt die wet niet voor de boer, die zijn producten bovendien vaak voor een veel hogere prijs verkocht ziet worden,” zegt Pluymers: “Groenteteler Tonny Hoste vertelde me dat hij van de veiling maandenlang 0,03 cent per selder kreeg, maar die wel voor 0,95 euro in plaats van 1,35 euro geadverteerd zag in een reclamefolder.” 

 

Zijn het dan de veilingen die met de grote winsten gaan lopen? De boeren die Pluymers voor Pano sprak, laten daar alvast geen twijfel over bestaan, maar getuigen met insiderkennis vinden blijkt niet eenvoudig. Wel zijn er geruchten van fraude en dreigementen aan het adres van boeren die niet akkoord gaan met de gang van zaken op de veilingen. “Veilingen die nota bene coöperaties zijn, verenigingen van de boeren zelf,” merkt Pluymers op: “Veilingen die bovendien 40 miljoen euro aan landbouwsubsidies gekregen hebben vorig jaar.”

 

Meer onderzoek is nodig, concludeert Pluymers, al zijn er ook positieve geluiden: “Er schuilt toekomst in een meer rechtstreekse verkoop van landbouwproducten, via de hoevewinkel, de markt en andere korteketen-initiatieven. Die boeren bepalen zélf hun prijs en leken mij het gelukkigst.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Bio-Planet opent eerste stadswinkel in Antwerpen

26/04/2018

Ook Bio-Planet springt nu op de kar van de stadswinkel. De bioketen van Colruyt Group opent binnenkort haar eerste winkel in het hartje van Antwerpen en brengt zo haar bioproducten meer binnen het bereik van mensen zonder wagen.

Spontane stakingen bij 79 Belgische supermarkten Lidl

26/04/2018

Over het hele land braken woensdag spontane stakingen uit bij Lidl. De medewerkers noemen de werkdruk te hoog en legden het werk neer nadat overleg met de directie op niks uitliep. 79 winkels hielden de deuren dicht. 

Met Shukr mikt Tiense Suiker op Arabische gemeenschap

26/04/2018

De Tiense Suikerraffinaderij speelt met een nieuw merk in op de toenemende diversiteit in de samenleving: Shukr wordt in eerste instantie gelanceerd in het gespecialiseerde kanaal van de etnische winkels. Mogelijk volgen supermarkten later.

Carrefour en Système U onderhandelen over samenwerking

25/04/2018

Carrefour en Système U bespreken de mogelijkheid een alliantie te sluiten, die beide bedrijven de komende vijf jaar betere aankoopprijzen bij producenten moet opleveren. Système U werkt nochtans al lang samen met Carrefour-concurrent Auchan.

“Duurdere chocolade mag geen taboe zijn”

25/04/2018

De verkoop van fairtradeproducten in ons land blijft stijgen, vooral voor chocolade. Dat is ook nodig, want die sector staat voor grote uitdagingen. “Chocolade zal niet verdwijnen, maar de cacaoprijs moet hoger.”

Becel komt (een beetje) in Belgische handen

25/04/2018

Ook de Belgische Frère-familie krijgt nu een vinger in de pap bij Flora Food Group (FFG), de margarinedivisie die Unilever verkoopt aan het Amerikaanse KKR. De GBL-holding injecteert een kwart miljard euro en verwerft zo een aandeel van 3,7%.