Dieter Penninckx (FNG Group) over willen, denken en vooral doen | RetailDetail

Dieter Penninckx (FNG Group) over willen, denken en vooral doen

Dieter Penninckx (FNG Group) over willen, denken en vooral doen

“Iets heel hard willen, daar heel goed over nadenken en er vervolgens vooral heel hard aan werken”: die omschrijving van wat 'ondernemen' is komt van zijn vrouw Anja Maes, maar Dieter Penninckx maakt deze quote graag ook tot de zijne.

Een verhaal van tien jaar groei

Het komt erop aan te durven, aldus Penninckx. “Dat ligt anders als je net van de schoolbanken komt en je alles wil inzetten dan vandaag wanneer je niet alleen de verantwoordelijkheid tegenover je eigen gezin draagt, maar ook die voor 900 medewerkers. In absolute grootheden zullen we nu grotere risico’s nemen, maar in relatieve termen zullen die veel beperkter zijn.”

 

Vandaag leidt Penninckx modegroep FNG samen met zijn vrouw en Manu Bracke: wat 2003 startte met een idee om een eigen zaak uit te bouwen, is amper tien jaar later al uitgegroeid tot een groep met 900 werknemers en een omzet van 130 miljoen euro. Die wordt behaald met de damesmerken CKS, Van Hassels, Expresso, Baker Bridge en Claudia Sträter en de kindermerken Fred & Ginger, Van Hassels, CKS en Baker Bridge.

 

Steunen op een gedeeld leiderschap

“Gelukkig kan ik steunen op een gedeeld leiderschap. Anja, Manu en ikzelf vullen elkaar aan. Dat was zo in de beginfase en dat is vandaag nog steeds zo. Bovendien is dat niet alleen zo in de dagelijkse werking, maar ook op strategisch vlak", zegt Penninckx.

 

“Daarom hebben we ook in onze raad van bestuur die verscheidenheid. Met Eric Verbaere hebben we een specialist in corporate finance aan boord, Emiel Lathouwers is een rasondernemer uit de retailsector, Gino Van Ossel is de marketinggoeroe voor retail en nu hebben we ook econoom Geert Noels erbij. Ik geloof dat we elkaar kunnen versterken op domeinen waarop we zelf minder sterk staan.”

 

Volgens Penninckx biedt die verscheidenheid ook een rijker klankbord. "Openheid en respect voor andere meningen en kritiek is een sleutel naar succes. Je leert het meest door je als leider een beetje nederig op te stellen, want niemand heeft alle wijsheid in pacht”, aldus de topman van FNG.

 

 

Penninckx brengt het verhaal van tien jaar groei op het tweede RetailDetail Fashion Congress, dat op 12 juni plaatsvindt en waarop ook de 'Belgian Fashion Personality of the Year'-award zal worden uitgereikt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Zalando breidt samenwerking met Duitse retailers uit

16/02/2018

Zalando heeft de samenwerking met fysieke retailers in Duitsland verder uitgebreid. Schoenwinkels konden al bestellingen versturen via Zalando en nu is dat ook het geval voor winkels die kleding verkopen.

Kiabi opent grootste Belgische winkel in Westland Shopping Center

15/02/2018

De Franse kledingketen Kiabi opent zijn vijfde Belgische winkel in het Westland Shopping Center in Anderlecht. Het is meteen de grootste vestiging van de familieketen in ons land, met een oppervlakte van ruim 1.800 m².

H&M waarschuwt voor moeilijk 2018

15/02/2018

De Zweedse modegroep H&M waarschuwt dat ook 2018 nog een moeilijk jaar kan worden voor het bedrijf. Het maakt dan wel werk van de online verkoop, de omzet in de winkels zal het komende jaar waarschijnlijk verder dalen.

Kindermodemerk Tumble ’n Dry heeft nieuwe CEO

14/02/2018

Het Nederlandse kinderkledingmerk Tumble ’n Dry heeft met Leonie Grunder een nieuwe CEO aangesteld. Zij neemt de fakkel over van Petra Vos, die besloten heeft het modebedrijf te verlaten.

Monki na Antwerpen ook naar Gent

13/02/2018

Monki, een van de ketens van de Zweedse H&M-groep, opent nog voor de zomer een tweede vestiging in België. Na Antwerpen komt de keten ook naar Gent, waar ze haar intrek neemt in de Veldstraat.

Juttu steekt de taalgrens over

13/02/2018

Juttu, de zusterketen van A.S. Adventure, is klaar om heel België te veroveren. Na winkels in Antwerpen, Roeselare en Brugge komt er volgende maand een vestiging in Brussel en een Franstalige webshop. Ook Gent krijgt binnenkort een eigen vestiging.

Back to top