Veritas ambieert buitenlandse groei met partner | RetailDetail

Veritas ambieert buitenlandse groei met partner

Veritas ambieert buitenlandse groei met partner

Veritas is klaar om naar een nieuwe versnelling te schakelen: de keten plant Europese expansie en zoekt een partner om die verdere groei mee te ondersteunen. Het familiebedrijf opent zo ook voor het eerst zijn deuren voor een externe aandeelhouder.

200 winkels en 200 miljoen euro omzet

Veritas ziet heel wat potentieel voor zijn concept in het buitenland en is dan ook vast van plan om een Europees expansie-offensief in te zetten. “Er bestaan geen vergelijkbare ketens in Europa. Je kan het assortiment dat wij aanbieden niet samen in één verkooppunt vinden, het is een braakliggend terrein”, geeft kersvers CEO Ine Verhaert te kennen in een gesprek met De Tijd.

 

Die buitenlandse groei zou daarom van start gaan in de buurlanden, met al de opening van de eerste pilootwinkels buiten België en Luxemburg begin 2015. De ambitie is om zo op middellange termijn 200 winkels in Europa – binnen een straal van 350 km rond het hoofdkantoor – te verkrijgen, goed voor 200 miljoen euro omzet.

 

Ook online hoopt Veritas nog flink te groeien: in de toekomst e-commerce moet zorgen voor één tiende van de omzet van de accessoire- en mercerieketen. Bovendien moet ook de binnenlandse groei worden verdergezet: vanaf 2015 worden de winkels uitgerust met digitale kiosken, terwijl er ook nog ruimte is voor 16 additionele winkels op thuismarkt België en Luxemburg.

 

Bekwame partner nodig

De zet is een logisch vervolg op de turnaround die Veritas in 2002 heeft gemaakt. Toen besloot het bedrijf volop de kaart te trekken van de individualisering: bij Veritas zou elke vrouw voortaan het benodigde vinden om een persoonlijke en unieke ‘touch’ aan haar outfit te geven. Het bleek een uitstekend antwoord op de uitdagingen van die tijd, de globalisering en de opkomst van fast-fashion.

 

Vandaag staat de retail evenwel alweer voor een nieuwe ingrijpende uitdaging: “Waar winkels tot nu toe van 10 tot 18u bereikbaar waren, moeten ze morgen 24/7 bereikbaar zijn. Ook geografische grenzen vallen volledig weg. Het is een volgende generatieve ontwikkeling in de retail, die een doorgedreven omnichannelaanpak in een internationale omgeving noodzakelijk maakt”, zegt de voorzitter van de raad van bestuur, Marc Peeters, aan RetailDetail.

 

Zo kwam de raad van bestuur van Veritas ook tot de conclusie dat in de huidige manier van werken het plafond stilaan is bereikt: het blijkt tijd voor een nieuwe fase in zakendoen. “We staan vandaag opnieuw voor een cruciaal scharniermoment in de geschiedenis van Veritas, en we kiezen er resoluut voor de groei-opportuniteiten die zich aandienen te omarmen.”

 

“Om dat te laten slagen is het evenwel cruciaal dat er homogene competenties zijn binnen Verigroup: iedereen moet ze de competenties bezitten die nodig zijn voor het implementeren van onze omnichannelstrategie. Daarom zijn we nu op zoek naar een strategische referentiepartner, die onze strategie duidelijk onderschrijft en ook ervaring in de ‘unlimited retail environment’ meebrengt”, legt de bestuursvoorzitter uit.

 

“Alles is bespreekbaar”

ING staat Veritas bij in het vinden en selecteren van een geschikte partner. Indien nodig is zelfs een meerderheidsbelang bespreekbaar, geeft voorzitter Peeters toe, maar het is wel een kwestie van overleggen en overeenkomen met de huidige zeven aandeelhoudersfamilies.

 

“Zolang de koper maar de eigenheid van het Veritasconcept onderschrijft kan alles. We hebben geen vooringenomenheid”, aldus nog Marc Peeters in De Tijd. Veritas verwacht nog voor het einde van dit jaar meer duidelijkheid te kunnen brengen over de plannen.

 

Veritas realiseerde de voorbije vijf jaar (2008-2013) een groei van 14,1% per jaar, in een stagnerende textiel-modemarkt. Ook voor 2014 verwacht het bedrijf een omzetgroei van 13%, naar circa 128 miljoen euro.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Nieuwe generatie aan het roer van schoenenketen Maniet

18/06/2018

De 28-jarige Allison Vanderplancke neemt het roer over van haar vader als CEO van schoenenketen Maniet. Het is al de vijfde generatie aan het hoofd van het Waalse familiebedrijf.

Afound, het eerste outletplatform van H&M, van start in Zweden

15/06/2018

Afound, een nieuwe multimerk- en outletformule van de H&M Group, is deze week van start gegaan in Zweden. De winkels, waarvan de eerste twee openden in Stockholm en Malmö, en het webplatform zijn een outletmarktplaats voor modekoopjes.

Eerste Vlaamse Kiabi komt in Brugge

14/06/2018

Amper twee jaar nadat Kiabi de grens met ons land overstak, opent het Franse confectiemerk dit najaar al zijn zesde Belgische winkel. Die komt in Brugge en wordt meteen de allereerste vestiging op Vlaamse bodem.

Group Puig neemt meerderheidsparticipatie in Dries Van Noten

14/06/2018

Het Belgische 'Dries Van Noten', een van de laatste onafhankelijke modehuizen, komt in Spaanse handen. De 60-jarige ontwerper verkocht de meerderheid van de aandelen van zijn bedrijf aan Group Puig.

Van Haren mag Louboutin-zolen niet met de voeten treden

14/06/2018

Schoenenketen Van Haren mag de rode zolen, waar de Louboutin-hakken voor bekend staan, niet gebruiken. De rode kleur geldt als een merk, zegt het Europese Hof, dat zo de verdediging van Van Haren weerlegt.

Supertrash na nog geen twee maanden alweer doorverkocht

14/06/2018

Nog geen twee maanden nadat het failliete kledinglabel Supertrash was gekocht door een investeerdersgroep, is het geesteskind van Olcay Gulsen alweer doorverkocht. De merkrechten zijn nu in handen van Unlimited Footwear Group.