Carrefour veroordeeld voor incidenten met Express-uitbaters | RetailDetail

Carrefour veroordeeld voor incidenten met Express-uitbaters

Carrefour veroordeeld voor incidenten met Express-uitbaters

(update) Winkelketen Carrefour heeft in twee rechtszaken ongelijk gekregen voor de wijze waarop de keten uitbaters van Carrefour Express-buurtwinkels heeft behandeld. Volgens de rechter zouden de franchisers met een gebrek aan respect bejegend zijn. Carrefour spreekt evenwel over "zeer uitzonderlijke gevallen" en benadrukt het succes van zijn Express-formule.

5.000 euro schadevergoeding

In het Nieuwsblad viel vandaag te lezen dat de Gentse rechtbank van Koophandel Carrefour donderdag heeft veroordeeld tot het betalen van een opzeggingsvergoeding aan een uitbaatster die in december 2007 een Express opende in de Gentse studentenbuurt, maar drie jaar later aan de deur werd gezet omdat de keten verderop een andere Express opende. Carrefour werd veroordeeld tot het betalen van de zes maanden opzeggingstermijn en een morele schadevergoeding van 5.000 euro.

 

Het zou volgens de krant evenwel geen alleenstaand geval zijn: een uitbaatster uit Knokke vertelt dat Carrefour Express beslag liet leggen op haar woning, wegens een "vermeende achterstallige betaling van 125.000 euro, hoewel de zaak amper enkele maanden open was". De rechter maakte het beslag ongedaan. Ook loopt er nog een derde proces over een Express-winkel in Beveren (Roeselare), waar de uitbaters zogezegd "verplicht werden hun producten duurder in te kopen dan wat de klant er drie kilometer verder zelf voor moest betalen".

 

"Problemen intern bespreken"

Carrefour betreurt de uitspraken en geeft er "de voorkeur aan de problemen intern te bespreken". "Met een franchisemodel loop je altijd een risico, er is nooit 100% slaagkans. We begeleiden onze zelfstandige uitbaters evenwel zo goed mogelijk. Het is dan ook jammer dat een aantal uitzonderlijke gevallen dergelijke juridische stappen hebben ondernomen," aldus woordvoerder Vera Vermeeren.

 

Omdat sommige onderzoeken nog lopende zijn, kan de distributeur niet officieel reageren op de aantijgingen, maar de keten benadrukt wel dat Carrefour Express een "echt succesverhaal" is. Het concept is overigens in volle groei en zoekt nog altijd nieuwe franchisenemers. "Ons objectief blijft om twintig à dertig nieuwe Express-winkels per jaar bij te creëren. Het loopt zeer vlot", klinkt het in Brussel.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

15/03/2018

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

Ombudsman voor de Handel lost 85% van de klachten op

15/03/2018

Half mei vorig jaar ging de Ombudsman voor de Handel officieel van start in ons land. Tot en met 31 december kreeg de dienst 541 klachten binnen. Voor 231 daarvan was de Ombudsman bevoegd en in 85% van die klachten kwam er een oplossing uit de bus.

Boeken dicht voor Toys ‘R’ Us

15/03/2018

Het finale einde is nu wel heel dichtbij voor de gewezen speelgoedgrootheid Toys “R” Us. Nadat eerder al de doodsklokken luidden over de 100 Britse winkels, gaan nu ook de meer dan 700 Amerikaanse winkels hun deuren sluiten.

Unilever kiest voor Rotterdam

15/03/2018

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu officieel bevestigd: Unilever vestigt zijn hoofdkantoor in Rotterdam. De raad van bestuur van de voedings- en wasmiddelenreus heeft na bijna een jaar de knoop doorgehakt.

Mechelse Bruul is "mooiste publieke ruimte"

14/03/2018

Mechelen mag zich een jaar lang de thuishaven noemen van de mooiste publieke ruimte in Vlaanderen. De Bruul kreeg twee jaar geleden een volledige make-over die sterk gewaardeerd wordt door inwoners én de Voetgangersbeweging, die de prijs uitreikte.

Torfs en drie andere retailers zijn "Great Place to Work"

14/03/2018

Tussen de 35 bedrijven die zich dit jaar de beste werkplekken van België mogen noemen, zitten verschillende grote retailers. Torfs blijft de lijst onomstootbaar aanvoeren, terwijl Bel&Bo voor het eerst de lijst afsluit. 

Back to top