Colruyt parkeert familievermogen in 'superholding' | RetailDetail

Colruyt parkeert familievermogen in 'superholding'

Colruyt parkeert familievermogen in 'superholding'

De kinderen en kleinkinderen van Colruyt-stichter Franz Colruyt en broer Henri hebben hun belangen verankerd in een nieuwe holding, Korys. Die heeft veertien financiële bollebozen in dienst. Hun opdracht: het familiale vermogen - een slordige 2,3 miljard euro - beheren en diversifiëren.

Eén familiale superholding

De verschillende takken van de familie Colruyt - er zijn inmiddels al een honderdtal nazaten, bij wie een zestigtal actieve aandeelhouders - hebben hun investeringsvehikels samengevoegd tot één 'superholding'. De statuten bepalen dat alleen de directe afstammelingen van Franz en Henri Colruyt bestuurder mogen zijn.

 

"De verschillende familietakken controleerden de Belgische retailer Colruyt tot voor kort via individuele belangen en een web van investeringsmaatschappijen (DIM, HIM en HIM Twee)", schrijft De Tijd. "Daarboven stonden familieholdings als Anima, Farik en Herbeco, waarachter individuele aandeelhouders schuilgingen. De drie spilholdings DIM, HIM en HIM Twee, samen goed voor ruim 40% van Colruyt, zijn door de hervorming ondergebracht in Korys."

 

Beheren en diversifiëren

Hoofddoel van Korys is de familiale verankering van de beursgenoteerde retailgroep Colruyt (beurswaarde: 6,4 miljard euro) garanderen. Dat kapitaal moet natuurlijk renderen, en daarvoor kunnen de Colruyts bij Korys rekenen op veertien financiële specialisten.

 

In de Korys-portefeuille zitten behalve de participatie in de distributiegroep boven Colruyt, Spar, Okay, Dreamland, Bioplanet, DATS en groothandelsactiviteiten in België en Frankrijk nog twee andere grote participaties: een belang in IT-groep RealDolmen en het offshorewindpark Belwind.

 

Hernieuwbare energie en propere technologie zijn dan ook al jaren een stokpaardje van de Colruyts. Ook retailbedrijven (zoals kledingketen ZEB) en producenten van consumentengoederen bekoren de kruideniersfamilie. "Onlangs besliste de Halse familie te diversifiëren naar de gezondheidszorg: ze nam al belangen in het diagnosticabedrijf Biocartis van de biotechpionier Rudi Pauwels (Tibotec/Virco) en de kankerbestrijder Agendia", weet De Tijd nog.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Een mooiere en energiezuinigere winkel zonder investering

18/07/2018

(publireportage) Wilt u al uw winkelfilialen voorzien van LED-verlichting? Maar ziet u op tegen het gedoe, om van de forse investering nog maar te zwijgen? Maxeda kiest daarom voor Light as a Service voor hun Brico en Praxis winkels en bespaart tot wel 70% aan energie.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.