Colruyt parkeert familievermogen in 'superholding'

Colruyt parkeert familievermogen in 'superholding'

De kinderen en kleinkinderen van Colruyt-stichter Franz Colruyt en broer Henri hebben hun belangen verankerd in een nieuwe holding, Korys. Die heeft veertien financiële bollebozen in dienst. Hun opdracht: het familiale vermogen - een slordige 2,3 miljard euro - beheren en diversifiëren.

Eén familiale superholding

De verschillende takken van de familie Colruyt - er zijn inmiddels al een honderdtal nazaten, bij wie een zestigtal actieve aandeelhouders - hebben hun investeringsvehikels samengevoegd tot één 'superholding'. De statuten bepalen dat alleen de directe afstammelingen van Franz en Henri Colruyt bestuurder mogen zijn.

 

"De verschillende familietakken controleerden de Belgische retailer Colruyt tot voor kort via individuele belangen en een web van investeringsmaatschappijen (DIM, HIM en HIM Twee)", schrijft De Tijd. "Daarboven stonden familieholdings als Anima, Farik en Herbeco, waarachter individuele aandeelhouders schuilgingen. De drie spilholdings DIM, HIM en HIM Twee, samen goed voor ruim 40% van Colruyt, zijn door de hervorming ondergebracht in Korys."

 

Beheren en diversifiëren

Hoofddoel van Korys is de familiale verankering van de beursgenoteerde retailgroep Colruyt (beurswaarde: 6,4 miljard euro) garanderen. Dat kapitaal moet natuurlijk renderen, en daarvoor kunnen de Colruyts bij Korys rekenen op veertien financiële specialisten.

 

In de Korys-portefeuille zitten behalve de participatie in de distributiegroep boven Colruyt, Spar, Okay, Dreamland, Bioplanet, DATS en groothandelsactiviteiten in België en Frankrijk nog twee andere grote participaties: een belang in IT-groep RealDolmen en het offshorewindpark Belwind.

 

Hernieuwbare energie en propere technologie zijn dan ook al jaren een stokpaardje van de Colruyts. Ook retailbedrijven (zoals kledingketen ZEB) en producenten van consumentengoederen bekoren de kruideniersfamilie. "Onlangs besliste de Halse familie te diversifiëren naar de gezondheidszorg: ze nam al belangen in het diagnosticabedrijf Biocartis van de biotechpionier Rudi Pauwels (Tibotec/Virco) en de kankerbestrijder Agendia", weet De Tijd nog.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Beate Uhse vraagt faillissement aan

15/12/2017

Het Duitse eroticabedrijf Beate Uhse heeft het faillissement aangevraagd. Het bedrijf had al langer problemen om in een digitale wereld de omzet op peil te houden. De winkels blijven open. 

Deze retailers pakken uit met knappe kerstcommercials

15/12/2017

Heel wat internationale retailers pakken in de aanloop naar de eindejaarsfeesten uit met ambitieuze kerstcommercials. RetailDetail selecteerde twaalf opmerkelijke reclamespots. Laat u ook een traantje van ontroering?

Unizo wil geen verbod op plastic zakjes

15/12/2017

In tegenstelling tot Vlaams minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege, is Unizo een verbod op plastic zakjes in de retail niet genegen. De organisatie pleit voor een systeem waarbij de klant moet betalen voor elk zakje.

Gent lanceert visienota voor handelsvestigingsbeleid

14/12/2017

Gent is naar eigen zeggen de eerste centrumstad (die in navolging van het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid van het Vlaams Parlement) een eigen visienota heeft opgesteld voor de toekomst van handelsvestigingen in de stad.

Alweer 10% meer online uitgaven in ons land

14/12/2017

Alle Belgen samen spendeerden de voorbije drie kwartalen liefst 7,35 miljard euro online, 10% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. De voorspelde kaap van tien miljard euro bestedingen is volgens GfK dan ook nog steeds haalbaar.

Lees het nieuwe RetailDetail Magazine online

13/12/2017

Ja, er staat bekend volk op de cover van de decembereditie van RetailDetail Magazine, naar aanleiding van onze boeklancering. Maar blader vooral verder, want dit nummer staat ook boordevol boeiende interviews met grote namen uit de retailwereld.  

Back to top