Colruyt parkeert familievermogen in 'superholding' | RetailDetail

Colruyt parkeert familievermogen in 'superholding'

Colruyt parkeert familievermogen in 'superholding'

De kinderen en kleinkinderen van Colruyt-stichter Franz Colruyt en broer Henri hebben hun belangen verankerd in een nieuwe holding, Korys. Die heeft veertien financiële bollebozen in dienst. Hun opdracht: het familiale vermogen - een slordige 2,3 miljard euro - beheren en diversifiëren.

Eén familiale superholding

De verschillende takken van de familie Colruyt - er zijn inmiddels al een honderdtal nazaten, bij wie een zestigtal actieve aandeelhouders - hebben hun investeringsvehikels samengevoegd tot één 'superholding'. De statuten bepalen dat alleen de directe afstammelingen van Franz en Henri Colruyt bestuurder mogen zijn.

 

"De verschillende familietakken controleerden de Belgische retailer Colruyt tot voor kort via individuele belangen en een web van investeringsmaatschappijen (DIM, HIM en HIM Twee)", schrijft De Tijd. "Daarboven stonden familieholdings als Anima, Farik en Herbeco, waarachter individuele aandeelhouders schuilgingen. De drie spilholdings DIM, HIM en HIM Twee, samen goed voor ruim 40% van Colruyt, zijn door de hervorming ondergebracht in Korys."

 

Beheren en diversifiëren

Hoofddoel van Korys is de familiale verankering van de beursgenoteerde retailgroep Colruyt (beurswaarde: 6,4 miljard euro) garanderen. Dat kapitaal moet natuurlijk renderen, en daarvoor kunnen de Colruyts bij Korys rekenen op veertien financiële specialisten.

 

In de Korys-portefeuille zitten behalve de participatie in de distributiegroep boven Colruyt, Spar, Okay, Dreamland, Bioplanet, DATS en groothandelsactiviteiten in België en Frankrijk nog twee andere grote participaties: een belang in IT-groep RealDolmen en het offshorewindpark Belwind.

 

Hernieuwbare energie en propere technologie zijn dan ook al jaren een stokpaardje van de Colruyts. Ook retailbedrijven (zoals kledingketen ZEB) en producenten van consumentengoederen bekoren de kruideniersfamilie. "Onlangs besliste de Halse familie te diversifiëren naar de gezondheidszorg: ze nam al belangen in het diagnosticabedrijf Biocartis van de biotechpionier Rudi Pauwels (Tibotec/Virco) en de kankerbestrijder Agendia", weet De Tijd nog.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Omnichannel in retail: Hoe maak je de marketingafdeling echt omnichannel?

15/02/2018

De transitie naar een omnichannelorganisatie is cruciaal én dringend in de retailsector, ziet Peter Desmyttere, oprichter en CEO van Husky Marketing Planner: “In retail werken organisaties nog vaak in silo’s.” Hij geeft een concreet stappenplan op het Omnichannel Congress.

Amazon rekruteert 2.000 medewerkers in Frankrijk

15/02/2018

Het Franse filiaal van het Amerikaanse internetwarenhuis Amazon is op zoek naar 2.000 medewerkers om de sterke groei te kunnen bijbenen. Amazon.fr is niet alleen bij onze zuiderburen, maar ook in ons land de populairste webshop.

Gino Van Ossel: “Omnichannel kan wél rendabel zijn”

15/02/2018

Omnichannel is nog geen verworvenheid in retail: veel ketens blijven vasthangen aan hun fysieke winkelnetwerk en hebben niet de volledige klantreis in kaart. Toch zijn er ook inspirerende voorbeelden.

Prima jaar voor Decathlon dankzij sterke expansie

15/02/2018

In 2016 rondde Decathlon voor  het eerst de kaap van de 10 miljard euro omzet. Vorig jaar werd ook de grens van 11 miljard gesloopt, met dank aan een sterke internationale expansie.

Generatiewissel bij BIC op moeilijk moment

15/02/2018

Wissel aan de top bij Bic, de Franse specialist van wegwerpartikelen: huidig CEO Bruno Bich geeft de touwtjes in handen van zijn 39-jarige zoon Gonzalve. Die staat voor de moeilijke opdracht om de winstdaling een halt toe te roepen.

“Boycot selfscankassa’s” roepen Carrefour-vakbonden op

15/02/2018

Medewerkers van Carrefour hebben opgeroepen om selfscankassa’s te boycotten, uit protest tegen de geplande ontslagen bij de keten. Het blijft echter niet bij woorden: actievoerders hebben de selfscankassa’s in de hypermarkt in Bergen gesaboteerd.

Back to top