Colruyt parkeert familievermogen in 'superholding' | RetailDetail

Colruyt parkeert familievermogen in 'superholding'

Colruyt parkeert familievermogen in 'superholding'

De kinderen en kleinkinderen van Colruyt-stichter Franz Colruyt en broer Henri hebben hun belangen verankerd in een nieuwe holding, Korys. Die heeft veertien financiële bollebozen in dienst. Hun opdracht: het familiale vermogen - een slordige 2,3 miljard euro - beheren en diversifiëren.

Eén familiale superholding

De verschillende takken van de familie Colruyt - er zijn inmiddels al een honderdtal nazaten, bij wie een zestigtal actieve aandeelhouders - hebben hun investeringsvehikels samengevoegd tot één 'superholding'. De statuten bepalen dat alleen de directe afstammelingen van Franz en Henri Colruyt bestuurder mogen zijn.

 

"De verschillende familietakken controleerden de Belgische retailer Colruyt tot voor kort via individuele belangen en een web van investeringsmaatschappijen (DIM, HIM en HIM Twee)", schrijft De Tijd. "Daarboven stonden familieholdings als Anima, Farik en Herbeco, waarachter individuele aandeelhouders schuilgingen. De drie spilholdings DIM, HIM en HIM Twee, samen goed voor ruim 40% van Colruyt, zijn door de hervorming ondergebracht in Korys."

 

Beheren en diversifiëren

Hoofddoel van Korys is de familiale verankering van de beursgenoteerde retailgroep Colruyt (beurswaarde: 6,4 miljard euro) garanderen. Dat kapitaal moet natuurlijk renderen, en daarvoor kunnen de Colruyts bij Korys rekenen op veertien financiële specialisten.

 

In de Korys-portefeuille zitten behalve de participatie in de distributiegroep boven Colruyt, Spar, Okay, Dreamland, Bioplanet, DATS en groothandelsactiviteiten in België en Frankrijk nog twee andere grote participaties: een belang in IT-groep RealDolmen en het offshorewindpark Belwind.

 

Hernieuwbare energie en propere technologie zijn dan ook al jaren een stokpaardje van de Colruyts. Ook retailbedrijven (zoals kledingketen ZEB) en producenten van consumentengoederen bekoren de kruideniersfamilie. "Onlangs besliste de Halse familie te diversifiëren naar de gezondheidszorg: ze nam al belangen in het diagnosticabedrijf Biocartis van de biotechpionier Rudi Pauwels (Tibotec/Virco) en de kankerbestrijder Agendia", weet De Tijd nog.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Veel minder inbreuken op verbod cashbetalingen

17/05/2018

Vier jaar na de invoering van het verbod om aankopen van meer dan 3.000 euro nog cash te betalen, is het aantal inbreuken fors gedaald. Werden in 2014 nog 435 handelaars betrapt, dan waren dat er in 2016 nog maar 61.

Colruyt Group lanceert betaalfunctie voor Xtra-kaart

16/05/2018

Vanaf 22 mei zullen klanten in de winkels van Colruyt Group kunnen betalen met hun Xtra-klantenkaart. De vertrouwde Colruyt-betaalkaart verdwijnt. Toch wordt de Xtra-kaart geen krediet- of debetkaart.