Daken Delhaize en Carrefour ingestort door wolkbreuk

Het hevige onweer dat gisteren in de vooravond op enkele plaatsen in ons land losbrak, is niet onopgemerkt voorbijgegaan. In Opwijk kwam het dak van de Delhaize naar beneden, terwijl in Schilde een Carrefour-vestiging het zwaar te verduren kreeg.

 

Spoor van vernieling

Tijdens een ongemeen felle regenbui, iets voor 19 uur, stortte het dak van de AD Delhaize-supermarkt in het Vlaams-Brabantse Nijverseel (Opwijk) in. Dat gebeurde boven de afdelingen van de charcuterie en de bakkerij. “Een oppervlakte van 20 op 60 meter kwam naar beneden”, zegt de brandweercommandant in de lokale editie van Het Nieuwsblad. “Er stond tijdelijk te veel water op het dak. De afvoer zat potvast. Gelukkig vielen er geen slachtoffers. Iedereen kon zich tijdig uit de voeten maken.” De materiële schade is enorm: “De winkel gaat minstens een week dicht om alle herstellingen te laten uitvoeren. Het zou zelfs 10 dagen kunnen duren”, zegt zelfstandig uitbater Dieter Debaveye, die de gloednieuwe winkel pas in april 2017 opende. De 26 medewerkers zijn technisch werkloos.

 

Wat later trok een onweer met hevige neerslag ook een spoor van vernieling in Schilde bij Antwerpen. Daar werd de Carrefour Market op de Turnhoutsebaan getroffen. “Door de regenval is een deel van het dak ingestort”, zegt de brandweer in Gazet van Antwerpen. “Het gaat om een stuk van 10 op 15 meter.” De winkel kwam volledig onder water te staan en de producten dreven tot op de parking. De civiele bescherming kwam ter plaatse om samen met de brandweer het dak te dichten. “Donderdagochtend (vandaag) komt er bij daglicht een expert de stabiliteit van het dak controleren, waarna beslist wordt of de winkel zal opengaan”, zegt Carrefour-woordvoerder Baptiste Van Outryve. Al is de kans dat de winkel vandaag nog opent, quasi onbestaande.