Doorgroeiwinkel Retail Lab in Sint-Niklaas mislukt

Het leek een prima idee: startende detailhandelaars alle faciliteiten geven om gedurende drie tot zes maanden hun winkelconcept uit te testen in hartje Sint-Niklaas, maar nog geen jaar later wordt de ‘doorgroeiwinkel’ opgedoekt.

 

Onvoldoende degelijke kandidaten

De stad Sint-Niklaas en het Centrummangement trekken de stekker uit het Retail Lab, de doorgroeiwinkel voor starters in de Stationsstraat. Startende detailhandelaars konden zich kandidaat stellen om er tijdelijk hun winkelconcept uit te testen. Voor 990 euro huur per maand konden ze drie tot zes maanden lang hun intrek nemen in een winkelpand met basis-winkelinrichting en een kassasysteem met een Bancontact-terminal. Op die manier konden ze proefondervindelijk de leefbaarheid van hun businessidee uitproberen.

 

Het experiment met de ‘doorgroeiwinkel’ is “geen succes”, zegt schepen voor Economie Carl Hanssens (N-VA) onomwonden in Het Laatste Nieuws. “We hebben een aantal kandidaten gehad. Die hebben we vakkundig getest en we moesten concluderen dat zij niet de aangewezen personen waren om het Retail Lab in te nemen. Bij gebrek aan degelijke kandidaten heeft het weinig zin om dit verder te zetten.”

 

Het bewuste winkelpand, waarin nu tijdelijk de ‘Winkel van de Sint’ is ondergebracht, zal nu worden geïntegreerd in een nieuw project in de Stationsstraat.