"Fraudebestendige" leurkaarten voor huis-aan-huisverkopers

"Fraudebestendige" leurkaarten voor huis-aan-huisverkopers

De overheid is gestart met het afleveren van nieuwe leurkaarten voor de zowat 42.000 à 43.000 geregistreerde huis-aan-huisverkopers in ons land. De nieuwe kaart, ter grootte van een identiteitskaart, is beter beveiligd tegen fraude en moet ten laatste tegen 31 maart volgend jaar de oude vervangen.

Moeilijk(er) te vervalsen

De vervanging komt er onder meer om fraude tegen te gaan. De huidige machtiging, een papieren document op A4-formaat, was namelijk makkelijk te vervalsen. De nieuwe kaart bevat echter een QR-code, die de controleur onmiddellijk toegang geeft tot de databank ambulante handel. Die databank is gekoppeld aan de Kruispuntbank Ondernemingen, waardoor de situatie van de onderneming en de houder in real time kan worden weergegeven.

 

In ons land bezitten zo'n 42.000 à 43.000 mensen een leurkaart, nodig om goederen en diensten te mogen verkopen buiten de klassieke handelsvestiging. Het is echter een publiek geheim dat er ook flink wat mensen hun boterham verdienen zonder geldige toelating: uit onderzoek blijkt dat liefst 20% van de papieren machtigingen die momenteel in omloop zijn, niet (meer) geldig is.

 

Strikte regels

Huis-aan-huisverkoop is in ons land aan strikte regels onderworpen: zo mag de waarde van de producten of de diensten niet hoger liggen dan 250 euro. Er geldt evenwel een uitzondering voor de verkoop van huishoudapparaten, tuinaanleg en huisinrichting, energielevering of aansluiting van internet/tv-distributie: hier ligt het maximum op 700 euro.

 

Het bezit van een leurkaart is niet nodig voor iemand die occasioneel iets verkoopt op de rommelmarkt en evenmin voor de verkoop van goederen met filantropisch oogmerk. Voor dit laatste is in sommige gevallen wel een voorafgaande vergunning nodig van de FOD Economie.

 

De nieuwe kaart kost dertien euro voor wie al een leurkaart heeft (inruilen gebeurt bij een ondernemingsloket naar keuze). Een starter betaalt 150 euro voor een hoofdleurkaart (werkgever) en 100 euro voor een hulpleurkaart (aangestelde voor onbepaalde duur).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Mark Thomson (Zebra): "De tools voor de toekomst zijn al voorhanden"

17/11/2017

Volgens Mark Thomson, Director of Retail Industry Solutions bij Zebra, verandert de retail in de nabije toekomst ingrijpender dan in de voorbije vijftig jaar bij elkaar opgeteld.

Qrf Beste Winkelketen van België en Qrf Webshop Awards: spanning stijgt!

16/11/2017

Op donderdag 23 november is het zover: op die avond worden de winnaars van de ‘Qrf Beste Winkelketen van België’ en ‘Qrf Webshop Awards’ bekendgemaakt tijdens de RetailDetail Night. 

Omzet 100 grootste webshops in België stijgt 13,5%

16/11/2017

De omzet van de top 100 webshops in België is van 3,7 miljard euro toegenomen naar 4,2 miljard euro, een stijging met 13,5%. Vooral voedingsmiddelen en huishoudelijke artikelen gaan vlotter over de digitale toonbank.

Supermarkten aan de ketting in regio Turnhout

16/11/2017

Grootwarenhuizen kunnen niet langer uitbreiden of nieuwe filialen openen in de stadsregio Turnhout. De maatregel moet de lokale handel in Turnhout, Vosselaar, Beerse en Oud-Turnhout een duwtje in de rug geven.

Topman Horeca Vlaanderen nieuwe baas Unizo

16/11/2017

Als de raad van bestuur van Unizo op 7 december het licht op groen zet, wordt Danny Van Assche de opvolger van Karel Van Eetvelt als topman bij ondernemersorganisatie. Voor de 45-jarige Van Assche zou dat een terugkeer naar de roots zijn.

Barbie wijst G.I. Joe & Co (voorlopig?) af

16/11/2017

Speelgoedreus Mattel zou het overnamebod door concurrent Hasbro hebben afgewezen, schrijft persbureau Reuters op basis van bronnen dicht bij het dossier. Welke gevolgen dat heeft, is vooralsnog onduidelijk.

Back to top