Geen kerststaking bij PostNL

Shutterstock.com

Tijdens de drukke kerstperiode zal PostNL toch alle pakjes kunnen leveren: de staking die door vakbond FNV was aangezegd, werd door de rechtbank in Den Haag in een kortgeding verboden.

 

"Onevenredige schade"

PostNL was naar de rechtbank gestapt omdat een staking tijdens de drukke feestperiode zou leiden tot "onevenredige schade en risico’s". Er zouden miljoenen euro’s aan schade op het spel staan en consumenten zouden ernstig gedupeerd worden door de vertraging van post en pakketjes, argumenteerde de bezorger. De rechter stapte mee in die redenering, meldt onder meer het AD.

 

FNV had tot de staking opgeroepen omdat de onderhandelingen over een nieuwe cao niet naar wens verlopen: de bond eist onder andere vijf procent loonsverhoging en minder werkdruk. FNV stond echter alleen met zijn oproep: andere bonden vonden ze het een brug te ver om juist in de drukke periode rond kerst en oud en nieuw acties te organiseren. De werkgelegenheid zou immers in gevaar kunnen komen. Bovendien lopen de onderhandelingen nog verder.

 

"Wij zijn tevreden met deze uitspraak", aldus een woordvoerder van PostNL. "We roepen de FNV op om zo snel mogelijk terug te komen aan de onderhandelingstafel, zodat we zo snel mogelijk tot een cao-akkoord kunnen komen."

Tags: