Handelaars geven grote steden slecht rapport | RetailDetail

Handelaars geven grote steden slecht rapport

Handelaars geven grote steden slecht rapport

De Belgische handelaars en winkelketens zijn niet bijster tevreden over het beleid van hun burgemeester en schepencollege. Doornik is de beste van vijftien bevraagde steden en krijgt slechts 55,5%, grote steden als Antwerpen, Gent en Brussel halen zelfs niet eens de helft. Dat blijkt uit een grote enquête die handelsfederatie Comeos publiceert in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

Doornik, Hasselt en Genk op podium

"We selecteerden vijftien belangrijke Belgische steden en vroegen aan onze leden die in die steden winkels hebben of plannen, het beleid te evalueren. Op het gebied van mobiliteit, veiligheid, fiscaliteit, commerciële dynamiek en tewerkstelling. De scores zijn vaak bedroevend laag", zegt Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos.

 

Alleen de top-3 heeft een beetje marge: Doornik met 55,5%, Hasselt met 54,9% en Genk met 54,4%. Vijf steden slagen niet in het examen: Antwerpen (49,8%), Gent (49,6%), Brussel (49,5%), Kortrijk (49,5%) en Bergen (49%). De andere steden - Leuven, Oostende, Charleroi, Luik, Mechelen, Namen en Brugge - zweven net boven de helft.

 

Vier grote pijnpunten

Vier belangrijke klachten van de handelaars tegenover hun lokale bestuur komen telkens terug, en geen van hen is écht verrassend.

  • Te hoge lokale fiscale druk: "Handelaars zijn het moe om als melkkoe te worden gebruikt door lokale besturen", zegt Dominique Michel.
  • Te veel soorten lokale taksen: "Steden hebben tot 14 verschillende belastingen gevonden die ze aan handelszaken opleggen. Een keten die over het hele land actief is, moet dus voor alle vestigingen die regels kennen."
  • Te weinig ruimte voor commerciële vernieuwing: "Winkels moeten zichzelf heruitvinden, desnoods verhuizen of uitbreiden, maar er moet daar wel ruimte voor komen en er moet ook genoeg goed personeel te vinden zijn."
  • Te weinig veiligheid: "Winkeldiefstallen kosten de sector één miljard euro per jaar. Hier zijn de handelaars soms echter mild in hun oordeel: ze begrijpen dat de problemen de lokale overheid en zelfs de lokale politie overstijgen."

 

Aanbevelingen voor nieuw beleidsplan

"Het is geen sinecure om steden met elkaar te vergelijken", beseft ook Dominique Michel. "De grootte van de stad, de demografische situatie, de nabijheid van andere (winkel)centra,… Het speelt allemaal een rol. We kunnen wel een aantal duidelijke conclusies trekken – en we rekenen erop dat de lokale besturen onze aanbevelingen ook meenemen wanneer ze het beleidsplan voor de nieuwe legislatuur opstellen."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.