Handelaars geven grote steden slecht rapport

Handelaars geven grote steden slecht rapport

De Belgische handelaars en winkelketens zijn niet bijster tevreden over het beleid van hun burgemeester en schepencollege. Doornik is de beste van vijftien bevraagde steden en krijgt slechts 55,5%, grote steden als Antwerpen, Gent en Brussel halen zelfs niet eens de helft. Dat blijkt uit een grote enquête die handelsfederatie Comeos publiceert in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

Doornik, Hasselt en Genk op podium

"We selecteerden vijftien belangrijke Belgische steden en vroegen aan onze leden die in die steden winkels hebben of plannen, het beleid te evalueren. Op het gebied van mobiliteit, veiligheid, fiscaliteit, commerciële dynamiek en tewerkstelling. De scores zijn vaak bedroevend laag", zegt Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos.

 

Alleen de top-3 heeft een beetje marge: Doornik met 55,5%, Hasselt met 54,9% en Genk met 54,4%. Vijf steden slagen niet in het examen: Antwerpen (49,8%), Gent (49,6%), Brussel (49,5%), Kortrijk (49,5%) en Bergen (49%). De andere steden - Leuven, Oostende, Charleroi, Luik, Mechelen, Namen en Brugge - zweven net boven de helft.

 

Vier grote pijnpunten

Vier belangrijke klachten van de handelaars tegenover hun lokale bestuur komen telkens terug, en geen van hen is écht verrassend.

  • Te hoge lokale fiscale druk: "Handelaars zijn het moe om als melkkoe te worden gebruikt door lokale besturen", zegt Dominique Michel.
  • Te veel soorten lokale taksen: "Steden hebben tot 14 verschillende belastingen gevonden die ze aan handelszaken opleggen. Een keten die over het hele land actief is, moet dus voor alle vestigingen die regels kennen."
  • Te weinig ruimte voor commerciële vernieuwing: "Winkels moeten zichzelf heruitvinden, desnoods verhuizen of uitbreiden, maar er moet daar wel ruimte voor komen en er moet ook genoeg goed personeel te vinden zijn."
  • Te weinig veiligheid: "Winkeldiefstallen kosten de sector één miljard euro per jaar. Hier zijn de handelaars soms echter mild in hun oordeel: ze begrijpen dat de problemen de lokale overheid en zelfs de lokale politie overstijgen."

 

Aanbevelingen voor nieuw beleidsplan

"Het is geen sinecure om steden met elkaar te vergelijken", beseft ook Dominique Michel. "De grootte van de stad, de demografische situatie, de nabijheid van andere (winkel)centra,… Het speelt allemaal een rol. We kunnen wel een aantal duidelijke conclusies trekken – en we rekenen erop dat de lokale besturen onze aanbevelingen ook meenemen wanneer ze het beleidsplan voor de nieuwe legislatuur opstellen."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Vijf nieuwe winkels voor A12 Shopping

08/12/2017

In het winkelgebied A12 Shopping, langs de Boomsesteenweg in Schelle, openen de komende weken vijf nieuwe winkels. Ze vervoegen er onder andere Decathlon, dat al langer aanwezig is op het winkelgebied.

Belg interim-topman bij speelgoedketen Intertoys

07/12/2017

Stefaan Vansteenkiste is de nieuwe topman bij speelgoedketen Intertoys. Die aanstelling gebeurt in het kader van de overname van Intertoys door Alteri eerder deze week. Vansteenkiste zal het bedrijf nu leiden tot er een permanente CEO is gevonden. 

Hema maakt eindelijk weer winst

07/12/2017

Hema weet weer wat winst is: nadat het de voorbije kwartalen het nettoverlies al had kunnen drukken, is de Nederlandse keten er in het derde kwartaal in geslaagd om voor het eerst sinds lang een nettowinst op te tekenen.

Winkeldiefstallen pieken na zonsondergang

07/12/2017

Tijdens de ‘donkere’ maanden november tot maart ligt het aantal winkeldiefstallen bij valavond gemiddeld 13% hoger dan in de maanden waarin het zomeruur nog geldt. Handelaars vragen dan ook meer politie in de winkelstraat en een snelle invoering van de ‘winkeldiefstalboete’ naar Nederlands voorbeeld.

Hudson’s Bay lijdt fors verlies in derde kwartaal

07/12/2017

In het derde kwartaal van 2017 heeft het Canadese Hudson’s Bay opnieuw fors verlies geleden. Het moederbedrijf van onder meer Saks OFF 5th zag daarnaast ook de omzet dalen ten opzichte van een jaar eerder.

Hema opent eerste Belgische flagshipstores met internationale formule

06/12/2017

Het Nederlandse Hema heeft vandaag aan het Muntplein in Brussel de eerste Belgische flagshipstore geopend volgens het internationale concept. Eind deze week opent ook in Antwerpen zo'n winkel de deuren.

Back to top