Hasselts stadsdistributieproject CityDepot in de prijzen | RetailDetail

Hasselts stadsdistributieproject CityDepot in de prijzen

Hasselts stadsdistributieproject CityDepot in de prijzen

CityDepot, het Hasseltste project voor "slimme stadsbevoorrading", heeft de Thuis in de Stad-prijs 2012 gewonnen. Met die prijs beloont de Vlaamse overheid vernieuwende initiatieven in de 13 centrumsteden.

Slimme stadsbevoorrading

Het Hasseltse CityDepot heeft samen met de Antwerpse Badboot (het grootste drijvende openluchtzwembad van Europa) ex-aequo de Thuis in de Stad-prijs 2012 gewonnen. Met die prijs wil het gewest elk jaar de centrumsteden stimuleren om te blijven investeren in creatieve oplossingen voor hun stedelijke uitdagingen. Beide stadsprojecten krijgen elk 75.000 euro ondersteuning.

 

CityDepot pakt de belevering van 65 Hasseltse winkeliers op een originele manier aan. In plaats van hun goederen door elke leverancier afzonderlijk tot aan de eigen voordeur te laten leveren, laten de handelaars ze afzetten in een depot aan de rand van de stad. Van daaruit voert een goederenfiets (foto) of een elektrische bestel- of vrachtwagen de producten naar de betrokken winkel.

 

De voordelen spreken voor zich: minder vrachtwagens in de binnenstad, een aangenamer winkelklimaat en een verbeterde stedelijke leefbaarheid. Ook de sector zelf doet er zijn voordeel mee: de handelaars kunnen de levering inplannen wanneer hen dat het beste uitkomt, en de leveranciers moeten niet langer rekening houden met vensteruren en laad- en loszones in de binnenstad.

 

Binnenkort ook in Gent, Roeselare, Kortrijk en Antwerpen

"Het project integreert op een intelligente manier duurzame mobiliteit, economie & tewerkstelling. Het biedt een vernieuwend antwoord op een probleem waar veel steden mee geconfronteerd worden en is overdraagbaar", zo motiveert de jury haar keuze voor CityDepot.

 

"CityDepot is briljant in al zijn eenvoud", zei ook minister Freya Van den Bossche bij de uitreiking van de prijs. "Na amper een jaar zijn de resultaten al zo indrukwekkend dat ook Gent, Roeselare, Kortrijk en Antwerpen proefprojecten willen lanceren."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Erotiekketen Christine le Duc wil weer verleiden

14/08/2018

De keten van eroticashops Christine le Duc wil in Nederlandse handen een nieuwe verleidingspoging wagen. Gered uit het failliete concern Beate Uhse, zet de retailer haar zinnen op de Belgische en Nederlandse markt.

Amazon mag levering volgende dag niet garanderen

13/08/2018

De Britse reclamewaakhond heeft het niet voor Amazons belofte om bestellingen van Prime-leden de volgende dag te zullen leveren. Tijdens de feestdagen vorig jaar waren er vertragingen, dus moet Amazon de garantie schrappen.

RetailDetail Day 2018: geobsedeerd door de klant

13/08/2018

Meer dan ooit staat de klant hoog op de agenda van retailers en merken. Maar is dat niet altijd zo geweest? De RetailDetail Day kijkt voorbij de hype en peilt naar de essentie van klantgericht ondernemen in het digitale tijdperk.

Hoe koopt de consument van morgen?

09/08/2018

Wist je dat winkelen en kopen twee verschillende activiteiten zijn geworden? De weg die de klant van de toekomst aflegt, ziet er helemaal anders uit. Beleef hem zelf in een Inspiration Tour van retailhub en dompel je onder in 1.250 m² innovatie. 

Decathlon neemt Zwitserse sportketen Athleticum over

09/08/2018

Decathlon neemt de Zwitserse sportketen Athleticum over. Verkoper Maus Frères krijgt een minderheidsbelang in Decathlon Zwitserland, een overnamebedrag is niet meegedeeld.

Prima halfjaar voor Rakuten

09/08/2018

De Japanse e-commercereus Rakuten, ’s werelds nummer 5 gemeten naar handelsvolume, zag zowel zijn omzet als zijn winst de voorbije zes maanden flink toenemen. Intussen gaat de groep zijn interne structuur grondig reorganiseren om sneller te kunnen inspelen op de almaar sneller wijzigende marktomstandigheden.