Hasselts stadsdistributieproject CityDepot in de prijzen | RetailDetail

Hasselts stadsdistributieproject CityDepot in de prijzen

Hasselts stadsdistributieproject CityDepot in de prijzen

CityDepot, het Hasseltste project voor "slimme stadsbevoorrading", heeft de Thuis in de Stad-prijs 2012 gewonnen. Met die prijs beloont de Vlaamse overheid vernieuwende initiatieven in de 13 centrumsteden.

Slimme stadsbevoorrading

Het Hasseltse CityDepot heeft samen met de Antwerpse Badboot (het grootste drijvende openluchtzwembad van Europa) ex-aequo de Thuis in de Stad-prijs 2012 gewonnen. Met die prijs wil het gewest elk jaar de centrumsteden stimuleren om te blijven investeren in creatieve oplossingen voor hun stedelijke uitdagingen. Beide stadsprojecten krijgen elk 75.000 euro ondersteuning.

 

CityDepot pakt de belevering van 65 Hasseltse winkeliers op een originele manier aan. In plaats van hun goederen door elke leverancier afzonderlijk tot aan de eigen voordeur te laten leveren, laten de handelaars ze afzetten in een depot aan de rand van de stad. Van daaruit voert een goederenfiets (foto) of een elektrische bestel- of vrachtwagen de producten naar de betrokken winkel.

 

De voordelen spreken voor zich: minder vrachtwagens in de binnenstad, een aangenamer winkelklimaat en een verbeterde stedelijke leefbaarheid. Ook de sector zelf doet er zijn voordeel mee: de handelaars kunnen de levering inplannen wanneer hen dat het beste uitkomt, en de leveranciers moeten niet langer rekening houden met vensteruren en laad- en loszones in de binnenstad.

 

Binnenkort ook in Gent, Roeselare, Kortrijk en Antwerpen

"Het project integreert op een intelligente manier duurzame mobiliteit, economie & tewerkstelling. Het biedt een vernieuwend antwoord op een probleem waar veel steden mee geconfronteerd worden en is overdraagbaar", zo motiveert de jury haar keuze voor CityDepot.

 

"CityDepot is briljant in al zijn eenvoud", zei ook minister Freya Van den Bossche bij de uitreiking van de prijs. "Na amper een jaar zijn de resultaten al zo indrukwekkend dat ook Gent, Roeselare, Kortrijk en Antwerpen proefprojecten willen lanceren."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Colruyt Group zet nieuwe stap op de tweedehandsmarkt

20/04/2018

Colruyt wil met internetplatform NewStory de tweedehandsmarkt voor babyspullen verder veroveren. Het nieuwe platform bouwt verder op het twee jaar oude Dreambaby Tweedehands, een webshop met twee inzamel- en afhaalpunten voor tweedehands babyspullen. 

Thierry Moubax (bpost): "Wie de boot niet wil missen, moet snel schakelen."

20/04/2018

Nog een grote naam voor het RetailDetail Congress van 26 april: bpost-marketingtopman Thierry Moubax zal er zijn visie geven over hoe marketing en handel in het algemeen ingrijpend zullen veranderen door de 'boom' in e-commerce.

The Future Of Shopping is Managementboek van het Jaar

20/04/2018

Met grote trots mag RetailDetail aankondigen dat de titel Managementboek van het jaar 2018 gaat naar het boek The Future Of Shopping: Waar iedereen retailer is van Pauline Neerman en Jorg Snoeck.

Amazon telt al 100 miljoen Prime-abonnees

19/04/2018

E-commercegigant Amazon heeft de kaap van de honderd miljoen Prime-abonnees overschreden. En dat is maar een van de vele mijlpalen waarover CEO Jeff Bezos het heeft in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders.

Tien tips om de digitale retailreuzen te verslaan

19/04/2018

“Verkoop wat mensen willen, niet wat je hebt.” Zo luidt het bondige advies van Myrna Moorthamer en Arjan Leest (Retail Rebels) aan retailers die de digitale revolutie willen overleven.

Distributeurs en transporteurs eisen schonere vrachtwagens

19/04/2018

35 bedrijven, waaronder Colruyt, Carrefour en Ikea, vragen dat Europa de constructeurs van vrachtwagens verplicht de uitstoot tegen 2025 met een vierde terug te dringen. “Totaal onrealistisch”, reageert de spreekbuis van de constructeurs.