Hasselts stadsdistributieproject CityDepot in de prijzen | RetailDetail

Hasselts stadsdistributieproject CityDepot in de prijzen

Hasselts stadsdistributieproject CityDepot in de prijzen

CityDepot, het Hasseltste project voor "slimme stadsbevoorrading", heeft de Thuis in de Stad-prijs 2012 gewonnen. Met die prijs beloont de Vlaamse overheid vernieuwende initiatieven in de 13 centrumsteden.

Slimme stadsbevoorrading

Het Hasseltse CityDepot heeft samen met de Antwerpse Badboot (het grootste drijvende openluchtzwembad van Europa) ex-aequo de Thuis in de Stad-prijs 2012 gewonnen. Met die prijs wil het gewest elk jaar de centrumsteden stimuleren om te blijven investeren in creatieve oplossingen voor hun stedelijke uitdagingen. Beide stadsprojecten krijgen elk 75.000 euro ondersteuning.

 

CityDepot pakt de belevering van 65 Hasseltse winkeliers op een originele manier aan. In plaats van hun goederen door elke leverancier afzonderlijk tot aan de eigen voordeur te laten leveren, laten de handelaars ze afzetten in een depot aan de rand van de stad. Van daaruit voert een goederenfiets (foto) of een elektrische bestel- of vrachtwagen de producten naar de betrokken winkel.

 

De voordelen spreken voor zich: minder vrachtwagens in de binnenstad, een aangenamer winkelklimaat en een verbeterde stedelijke leefbaarheid. Ook de sector zelf doet er zijn voordeel mee: de handelaars kunnen de levering inplannen wanneer hen dat het beste uitkomt, en de leveranciers moeten niet langer rekening houden met vensteruren en laad- en loszones in de binnenstad.

 

Binnenkort ook in Gent, Roeselare, Kortrijk en Antwerpen

"Het project integreert op een intelligente manier duurzame mobiliteit, economie & tewerkstelling. Het biedt een vernieuwend antwoord op een probleem waar veel steden mee geconfronteerd worden en is overdraagbaar", zo motiveert de jury haar keuze voor CityDepot.

 

"CityDepot is briljant in al zijn eenvoud", zei ook minister Freya Van den Bossche bij de uitreiking van de prijs. "Na amper een jaar zijn de resultaten al zo indrukwekkend dat ook Gent, Roeselare, Kortrijk en Antwerpen proefprojecten willen lanceren."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

Fox & Cie opent 17e speelgoedwinkel in Doornik

21/06/2018

De Waalse speelgoedketen Fox & Cie heeft haar zeventiende vestiging geopend in het Doornikse winkelcentrum Les Bastions. "Welke crisis in de speelgoedmarkt?", vraagt de keten zich af.

Tom&Co heeft 100 Franse locaties op het oog

21/06/2018

De Belgische dierenspeciaalzaak Tom&Co zet zijn opmars verder op de Franse markt. Zopas opende de 25ste winkel in Nantes, volgens een nieuw concept. Dit jaar zullen er nog zeven vestigingen volgen bij onze zuiderburen.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Speelgoedketen La Grande Récré geeft België op

20/06/2018

De Franse retailer La Grande Récré ondervindt zware financiële problemen en wil zich concentreren op de thuismarkt. De Belgische tak legt volgende maandag de boeken neer: 16 winkels sluiten, 95 jobs gaan verloren.

Naar efficiënte en gelukkige retailmedewerkers

19/06/2018

In België worden de kosten van arbeidsongeschiktheid door burn-out geschat op 7,96 miljard euro. Retailers ontsnappen er niet aan. Ondernemers Fabian Jeanmart en Hendrik Deroo van Clarity Upgrades zien heil in nieuwe managementmodellen.