Oxfam-Wereldwinkels worden "beleveniswinkels" | RetailDetail

Oxfam-Wereldwinkels worden "beleveniswinkels"

Oxfam-Wereldwinkels worden "beleveniswinkels"

Op zaterdag 26 mei opent de totaal vernieuwde Oxfam-Wereldwinkel in de Leuvense Parijsstraat. Het wordt meteen de eerste wereldwinkel "nieuwe stijl", die van wereldwinkelen een heuse belevenis wil maken.

Belangrijkste uithangbord

Oxfam profileert zich steeds meer als een moderne en professionele retailer. Eerder nam het al het gerenommeerde communicatiebureau Saatchi & Saatchi Brussels onder de arm om te schaven aan zijn positionering en communicatie. "Tegelijk beseffen we dat onze wereldwinkels ons belangrijkste uithangbord zijn. Een nieuw concept voor de winkels was dan ook een logische stap", zegt Ive Boogaerts van Oxfam-Wereldwinkels.

 

Voor dat nieuwe concept ging de fairtradepionier in zee met Retail Office, dat ook al de huidige winkelconcepten van onder andere Veritas en A.S. Adventure bedacht. "Wij bekijken een winkel zoals een klant dat doet. We vragen ons af: Waaraan moet deze winkel voldoen om mij een aangename winkelervaring te bezorgen? Wat zorgt ervoor dat ik producten koop en dat ik graag terugkom?" zegt Luc Campo van Retail Office.

 

(Wereld)winkelen wordt een belevenis

Hoewel de eerste wereldwinkel nieuwe stijl pas op 26 mei opent, geeft Ive Boogaerts ons toch al een voorsmaakje van wat we mogen verwachten: "Televisieschermen tonen videobeelden van bijvoorbeeld koffieproducenten in Congo en binnenkort zal een touchscreen je helpen om de ideale wijn te kiezen."

 

Tegelijk verruimt ook het assortiment fairtradeproducten: "Zo komt er onder andere speculaas van Maya en kruiden van Ethiquable. In Leuven experimenteert de wereldwinkel ook nog met o.a. Ben&Jerry’s-ijs, Mongozo-bier en zelfs condooms gemaakt van fairtrade rubber."

 

Doordat de winkel logisch en thematisch ingedeeld is, zou de bezoeker ook vlotter moeten vinden wat hij of zij zoekt. Uiteraard was er bij de inrichting heel veel aandacht voor duurzame materialen, zo zijn de winkelrekken gemaakt van recyclagehout en verwerkte resten FSC-hout en is er gebruik gemaakt van natuurverf.

 

De toekomst start met feestweken

In het najaar plant Oxfam-Wereldwinkels een grondige evaluatie van de Leuvense pilootwinkel. Dan volgen de andere Wereldwinkels - dat zijn er intussen al meer dan 200 - geleidelijk aan: "We hebben ervoor gezorgd dat het nieuwe concept stap voor stap toepasbaar is, zowel in grote als in kleine winkels", aldus nog Ive Boogaerts.

 

Eerst is het wel vier weken feest in Leuven, met gratis fairtradeworkshops, proeverijen en demonstraties.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

15/03/2018

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

Ombudsman voor de Handel lost 85% van de klachten op

15/03/2018

Half mei vorig jaar ging de Ombudsman voor de Handel officieel van start in ons land. Tot en met 31 december kreeg de dienst 541 klachten binnen. Voor 231 daarvan was de Ombudsman bevoegd en in 85% van die klachten kwam er een oplossing uit de bus.

Boeken dicht voor Toys ‘R’ Us

15/03/2018

Het finale einde is nu wel heel dichtbij voor de gewezen speelgoedgrootheid Toys “R” Us. Nadat eerder al de doodsklokken luidden over de 100 Britse winkels, gaan nu ook de meer dan 700 Amerikaanse winkels hun deuren sluiten.

Unilever kiest voor Rotterdam

15/03/2018

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu officieel bevestigd: Unilever vestigt zijn hoofdkantoor in Rotterdam. De raad van bestuur van de voedings- en wasmiddelenreus heeft na bijna een jaar de knoop doorgehakt.

Mechelse Bruul is "mooiste publieke ruimte"

14/03/2018

Mechelen mag zich een jaar lang de thuishaven noemen van de mooiste publieke ruimte in Vlaanderen. De Bruul kreeg twee jaar geleden een volledige make-over die sterk gewaardeerd wordt door inwoners én de Voetgangersbeweging, die de prijs uitreikte.

Torfs en drie andere retailers zijn "Great Place to Work"

14/03/2018

Tussen de 35 bedrijven die zich dit jaar de beste werkplekken van België mogen noemen, zitten verschillende grote retailers. Torfs blijft de lijst onomstootbaar aanvoeren, terwijl Bel&Bo voor het eerst de lijst afsluit. 

Back to top