Retail heeft jongste werknemers van het land

Colruyt Group

De gemiddelde Belgische werknemer in de privésector is 42 jaar en 3 maanden oud. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstverlener Acerta. De oudste werknemers zijn aan de slag in de textielsector, de jongste in de retailsector.

 

Gemiddeld 30,5 jaar

De gemiddelde Belgische werknemer in de privésector is 42 jaar en 3 maanden oud. Dat is 12 maanden ouder dan 5 jaar geleden, zo becijferde Acerta. Het aantal jongeren dat aan de slag gaat stijgt weliswaar, maar dat effect op de gemiddelde leeftijd wordt opgeheven doordat ook de oudere werknemers langer actief blijven.

 

Zoals altijd schuilen er achter die gemiddelden grote verschillen: met een gemiddelde leeftijd van 47 jaar zijn werknemers in de textielsector de ‘ouderdomsdekens’ van onze arbeidsmarkt, gevolgd door de mensen actief in de sectoren ‘vervoer en logistiek’ (45 jaar) en ‘schoonmaak’ (43 jaar). De jongste werknemers vinden we dan weer in de retailsector (30,5 jaar), bij de kappers (33 jaar) en in de horeca (38 jaar).

 

Acerta baseert zijn conclusie op 238.000 arbeidsovereenkomsten van onbepaalde duur bij 23.470 werkgevers in de 'private profit' en 'social profit' sectoren. Het gaat dan zowel om KMO’s als om grote bedrijven.