Sigaretten te goedkoop verkocht bij supermarkten

Sigaretten te goedkoop verkocht bij supermarkten

Belgische supermarkten en nachtwinkels verkopen sigaretten vaak onder de vastgestelde prijs. Bovendien maken ze ook te veel reclame voor de producten, blijkt uit controles die werden uitgevoerd door Volksgezondheid.

Hoge boetes

Volksgezondheid voerde vorig jaar een duizendtal controles uit bij supermarkten, tabaks- en nachtwinkels. Daarbij werd vastgesteld dat één op zes handelaars de tabaksproducten onder de prijs verkochten. "Doelbewust worden de pakjes per twee verpakt om ze onder de prijs te verkopen. Dat is verboden" zegt Paul Van Den Meerssche van de Tabakscontroledienst in Het Nieuwsblad. "De tabaksfabrikanten beseffen het niet, maar ze spelen met levens."

 

De Tabakscontroledienst treedt hard op tegen overtreders: zo werden er vorig jaar 31 boetes van 60.000 euro uitgeschreven. De Vlaamse Liga tegen Kanker vindt dat echter nog niet streng genoeg en wil dat sigarettenpakjes volledig uit het zicht verdwijnen in de winkels, om zo vooral jongeren niet aan te zetten tot rokers. In de categorie 12 tot 18 jaar daalt het aantal rokers immers niet meer: momenteel rookt daarvan ongeveer 15 procent.

Tags: